Last news in Fakti

19 Декември, 2020 15:45 4 251 11

Подновяват съдбоносни преговори

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания

Европейският съюз и Великобритания ще дискутират

Подновяват съдбоносни преговори - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз и Великобритания ще подновят днес преговорите си за своите отношения след Брекзит. Агенцията отбелязва, че в центъра на дискусиите е риболовът - сектор с малка икономическа стойност, но голямо символно значение.

Великобритания официално излезе от ЕС на 31 януари. Преходният период, през който европейските правила важат за нея изтича в края на годината, и двете страни имат десетина дни за постигане на споразумение, което да урежда отношенията им след Брекзит.

Техническите преговори вече са били подновени. Очаква се европейският и британският главен преговарящ, Мишел Барние и Дейвид Фрост, да се срещнат в Брюксел днес следобед.

Двустранното споразумение за свободна търговия засега е заложник на интересите в областта на риболова на няколко страни членки на ЕС начело с Франция и Нидерландия. За Великобритания пък този въпрос символизира възстановения суверенитет след излизането ѝ от съюза.

Франция на няколко пъти даде да се разбере, че няма да жертва своите рибари в името на сделка за свободна търговия.

За сравнение: става въпрос за 650 милиона евро за риболов при двустранен стокообмен на стойност десетки милиарди евро годишно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    6 2 Отговор
    Децата родени в годината на БРЕКЗИТ тръгват на училище - те още умували по клаузите❗ А ама то няма да се ходи на училище - е умувайте, те после ще ви заместят в преговорите❗
  • 2 Бай Шиле

    9 2 Отговор
    "...води преговори с ЕС..." България от кой се представлява? От някоя като Кунева,предполагам.

    Коментиран от #5

  • 3 0808

    2 2 Отговор
    ...аман вече от преговори...па и от човек с фамилия Фрост (слана, измръзване) какво да очакваме?... :(
  • 4 Антисоциалист

    8 2 Отговор
    Господа, твърденията на непосочената агенция в тази статия са неверни. Цитирам: "... риболовът - сектор с малка икономическа стойност, но голямо символно значение."
    Лъжа е твърденито, че британският риболов е с малка икономическа, т.е. стопанска стойност. Стопанствата на десетки хиляди семейства във Великобритания не са с малка стойност.
    Втора лъжа, пак цитирам: "Франция на няколко пъти даде да се разбере, че няма да жертва своите рибари в името на сделка за свободна търговия." Никаква френска жертва не е британска забрана на риболов на френски рибари в чуждото им британско море, а и тази забрана е най малко израз на "свободна търговия".
  • 5 Антисоциалист

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    Уважаеми Бай Шиле,
    имате възражения по името на г-н Фрост?!
    Та Вие себе си наричате "Бай Шиле"!...
  • 6 Шотландец

    6 4 Отговор
    забрана на риболов на френски рибари в чуждото им британско море

    Нещо съм зле по география - що не ми разясниш кое е това "британско море" че явно съм го пропуснал.

    До колкото знам държавите с излаз на море притежават 12 милна зона от брега които се водят териториални води - всичко останало са международни такива но явно ти имаш други сведения.

    С този Брекзит обединеното кралство май няма да е още много време обединено - гадая първи Шотландците или Ирландците ще го напуснат, пък може и всички едновременно. Тогава може и пакистански халифат да станат.

    Велика Британия отдавна не е велика.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Четник

    4 2 Отговор
    Самата Великобритания даде право за риболов на страните от Общият пазар през 1973 и сега си го иска обратно.Некви други въпроси?
  • 8 Врачка

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Шотландец":

    Шотландците са мързеливи и пияници.Не обичат да работят а да поркат до припадък.Като са пияни говорят за независимост.И няма да е лошо когато напускат Кралството да си върнат дълговете на Короната.Пито —платено.Да,ама не.
  • 9 Гост

    1 2 Отговор
    Вълците-англосаксонци се захапаха. Това е ясен знак, че Англия арогантно, както винаги показва среден пръст на Европа и ще продължи да изсмуква и използва всичко до което се е докопала без да се съобразява. ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО.

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шотландец":

    Дай боже така да стане.
  • 11 Пльон Типелаар

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    На мен точно Англия ми даде всичко, което ми отне България - семейство, реализация, пари, имоти, и най-важното: уважение и възможност да бъда полезен и оценен. На въпроса: след брекзит Кралството ще се сближи още повече с белите доминиони на кралицата - Канада, Австралия и Нова Зеландия. Само те правят третата икономика в света бо БВП след САЩ и Китай. Одобрението за това във сяка от четирите е над 70%. Англия не е Европа и никога не е била.
Новини по държави: