Last news in Fakti

21 Декември, 2020 07:57 2 155 12

Страните от ЕС се договориха за бързо разширяване на пазара на водород

  • водород-
  • ес-
  • разширяване-
  • вятър-
  • слънчева енергия

Акцентът трябва да се постави върху производството от възобновяеми източници

Страните от ЕС се договориха за бързо разширяване на пазара на водород - 1
Снимка: Shutterstock

Страните от ЕС загърбиха разногласията си в спора за нисковъглеродния водород, за да се съсредоточат върху усилията за бързо разширяване на пазара в региона.

Привържениците на водорода от ВЕИ се противопоставяха на тези, които подкрепят по-широкото определение за „нисковъглероден“ водород, в който да влиза производството на химичния елемент от природен газ и атомна енергия, предаде Euractiv.com.

Представители на Европейския съвет отбелязаха, че „съществуват различни безопасни и устойчиви нисковъглеродни технологии за производство на водород“. Тази формулировка бе използвана, за удовлетворяване на целите на Нидерландия, Полша и Франция, които искат да произвеждат водород чрез използването на природен газ и атомна енергия. Накрая на дебата страните-членки постигнаха съгласие, за „бързо разширяване на пазара за водород на ниво ЕС“, отчитайки, че акцентът трябва да се постави върху производството на водород от възобновяеми източници като вятър и слънчева енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    5 3 Отговор
    Производство на водород от вятър и слънчева енергия ‼‼‼‼

    Коментиран от #2

  • 2 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    И аз не можах да схвана нещо, значи за произведеш един продукт от други два продукта а сега де

    Коментиран от #3, #8

  • 3 име

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Какво има да му се разбира, за да произведеш водород е необходима енергия.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 1234

    5 6 Отговор
    Стига с тези лъжи и лицемерие! Няма таковА нещо ВЕИ. Всичко е изчерпаемо, изкопаемо и замърсяващо. Само слънцето не е, но ползваме само един краен продукт от реакция, светлината, което е малко и не ни е достатъчно. Изходът е намаляване популацията драстично, само за да слечели видът ни време да напусне планетата. Иначе крайният изход е все съшия, самоунишожение

    Коментиран от #10

  • 5 БАЙ Х@Й

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "име":

    Ами да, но ще бъде ЧРЕЗ ( с помощта на) , а не ОТ ( суровина за) ! Ти не се храниш с ток, а със сготвена на ток храна ! Дано си ме разбрал!
  • 6 цербер

    1 10 Отговор
    Сигурно са се договорили да източат Световния океан и да го превърнат във водород,а Земята ще изглежда като бездомник без зъби. Рибите да си гледат работата.

    Коментиран от #7

  • 7 име

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "цербер":

    Много си зле.
  • 8 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Важното е да схванете с бая , че само след 10-15 годинки Европа спира да внася газ и то завинаги ! И мечите на ушанките как щели да правят водород от природен газ и атомни централи и пак да го продават на Европа пак са сметки без кръчмаря !! Щото водорода ще се ползва само за акумулиране на излишния ток от ВЕИ и използването му когато се налага !! И е само един от многото начини за това !!
  • 9 Именно

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "име":

    Процеса се нарича електролиза . Разгражда се H2O нa H и O2 , демек от вода се добива водород и кислород .

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТОНИО

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Именно":

    Първоначално се е получавал от желязо и сярна киселина, и след това са минали на електролизата на водата .
  • 12 Бай Манчо

    0 0 Отговор
    СП 2 е проектиран да може да доставя Водород в бъдеще когато Европа прекрати използването на газ - изключително перспективен проект .