18 Януари, 2021 13:55 1 923 31

Турция и Гърция да продължат диалога си, за да се избегнат опасни конфликти

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море

Колебанието на Атина за приемане на ново споразумение в отношенията с Анкара е разбираемо, но само до някаква степен

Турция и Гърция да продължат диалога си, за да се избегнат опасни конфликти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През следващите дни ще се състоят важни срещи между Турция и Гърция. Първо военни представители на двете страни ще подновят в рамките на НАТО разговорите за намаляване на напрежението след двумесечно прекъсване. Нещо по-важно - проучвателните преговори между Турция и Гърция ще се възобновят с 61-ия им кръг на 25 януари в Истанбул.

Тези два технически механизма имат за цел да намалят риска от въоръжен конфликт в Егейско и Средиземно море и да търсят пътища за решаване на съществуващите проблеми в тези региони.

Въпреки че Анкара и Атина имат напълно противоположни гледни точки за съдържанието на проучвателните преговори, общото решение за възобновяването им след петгодишна пауза говори само по себе си. Срещата в Истанбул ще даде на двете страни важна възможност да направят цялостна оценка на въпросите, обсъждани в 60 кръга преговори от 2004 г. насам.

Не е тайна, че Гърция изпитва тревоги във връзка с тези разговори, настоявайки, че определянето на морските граници е единственият проблем между двете страни в Егейско море. Външният министър Мевлют Чавушоглу обаче даде да се разбере, че на разговорите ще бъде засегнат и въпросът за гръцките претенции за въздушно пространство от 10 мили, милитаризацията на някои гръцки острови и зоните за проучване и спасителни операции.

"Това ще бъде 61-ата среща. Въпросите, които бяха обсъждани на 60 срещи, ще бъдат обсъдени и на 61-ата. Така че не е само въпросът за морското делимитиране", каза Чавушоглу. "Ако те кажат, че не искат да обсъждат тези въпроси, тогава провеждането на проучвателните разговори няма да има смисъл", коментира Чавушоглу преди преговорите.

Като се има предвид факта, че САЩ, Европейският съюз и водещи държави в НАТО, като Великобритания, Франция и Германия, приветстваха и силно подкрепиха началото на турско-гръцките разговори, ще бъде трудно за Гърция да напусне масата на преговори, само защото не е съгласна с тяхната цел.

Естествено, тези разговори между високопоставени цивилни и военни представители трябва да бъдат преплетени и с диалог между правителствата, за да доведат до резултат. Тече подготовка в тази насока, според външния министър Чавушоглу, който се позова на инициативата на албанския премиер Еди Рама да събере двамата външни министри в Тирана.

"Казах на Еди Рама, че съм готов да се срещна с (гръцкия външен министър) Никос (Дендиас), когато той е готов за среща. Топката сега е в тяхното поле. Бях информиран, че гръцката страна подкрепя идеята за среща след проучвателните преговори", каза Чавушоглу.

Среща между двамата външни министри със сигурност е необходима за планиране на бъдещи политически консултации и за нормализиране на отношенията. Тя също така ще помогне на двете страни да уговорят среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в рамките на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който ще се проведе в Солун.

Говорейки пред журналисти на 15 януари, самият Ердоган изрази готовност за среща с Мицотакис. Той говори за желанието си да се срещне с гръцкия премиер и по време на телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в началото на януари. "Винаги искам да се срещна с гръцкия премиер. Това не е проблем за мен. Когато назреят условията за това, първо ще се срещнат нашите приятели (външните министри) и след това ние ще се срещнем", каза Ердоган в телефонния разговор с фон дер Лайен.

Разочаровано от решенията на Европейския съвет миналия месец, който не одобри санкциите срещу Анкара, за които настояваше Атина, гръцкото правителство със сигурност се нуждае от време, за да подготви гръцката общественост за нов ангажимент с турската страна. Според гръцки медии Мицотакис не изключва възможността за среща с Ердоган, но в същото време той не иска да остава впечатление, че е твърде ентусиазиран за такава среща.

Както бе споменато по-горе, Гърция първо ще изчака приключването на проучвателните разговори на 25 януари. След това ще види как ще завърши срещата на високо равнище Турция-ЕС. Междувременно Гърция ще продължи натиска върху ЕС най-малко да разшири обхвата на рестриктивните мерки срещу отговорни турски представители, участващи в сондажните дейности в Източното Средиземноморие.

Колебанието на Гърция за приемане на ново споразумение в отношенията с Турция е разбираемо, но само до някаква степен. Сегашното състояние на нещата очертава бърза нормализация на отношенията между Анкара и Брюксел, както и между Турция и ключови европейски държави, като Франция. Новият климат със сигурност ще бъде от полза за всички страни в Европа и по-широкия регион.

Много важно е Турция и Гърция да развият нова политическа рамка и да продължат диалога помежду си, за да бъдат избегнати опасни конфликти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    31 20 Отговор
    Няма как с турските терористи човек да преговаря.

    Коментиран от #3

  • 2 Биг бойс

    32 12 Отговор
    Турция клекна. Само преди няколко месеца Ердоган твърдеше пред Борисов че не може да седи на една маса с Мицотакис

    Коментиран от #21

  • 3 Да да

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Ние му казваме на това Сике Бике.Факт!
  • 4 Инфо

    25 5 Отговор
    Давутоглу: "Ердоган е под военно попечителство и скоро ще бъде експулсиран." Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е под военно попечителство и скоро ще бъде отстранен от фракцията, която го контролира, каза Ахмет Давутоглу. Според неговата оценка Ердоган се контролира и от крайнодясния съюзник, лидерът на крайнодясната Партия на националистическото движение Бахчели. Бившият премиер и бивш съюзник на Ердоган заяви пред турската телевизия Karar, че в момента Ердоган е под наблюдение на преврата от 28 февруари, позовавайки се на постмодерния преврат от 1997 г. През 1997 г. първият ръководител на ислямско правителство в Турция Ербакан, политическият наставник на настоящия президент Ердоган, беше притиснат от националния щаб на генералната отбрана да подаде оставка. Този преврат, който се разви, без да се прибягва до оръжия, беше наречен постмодерен преврат.
  • 5 Инфо

    23 3 Отговор
    "Ердоган скоро ще бъде свален от власт. Той е на кръстопът и ще му бъде много трудно да спечели изборите. И сега предупреждавам г-н Ердоган оттук. Членовете на управляващата партия на ПСР и тези, които имат логика в съзнанието си в ПСР. Следващия път, тъй като превратът през 2016 г. беше първата фаза, те ще прочистят Ердоган и ще сформират нов авторитарен режим и консерваторите, аз ги наричам така защото големите социални маси са били измамени много пъти, никога няма да могат да се движат отново с високо вдигнати глави. Ето защо те се опитват да спрат партията на бъдещето, защото партията на бъдещето е тази, която ще предотврати подобно нещо", каза Ахмет Давутоглу.
  • 6 Ангел

    26 7 Отговор
    След като загуби изборите корумпето Тръмп за броени дни Ердо от вълк стана пинчер.
  • 7 Инфо

    18 2 Отговор
    "Играта с огън не трябва да се повтаря. Турция, като партньор на НАТО, има ясно задължение да разрешава дори трудни спорове чрез преговори, като зачита международното право и не застрашава мира в региона", заяви германският външен министър Хайко Маас, малко преди той замине за Анкара, където по-късно днес ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу, за да, както той каза, го насърчи да продължи с решителност и да затвърди конструктивния ход от последните седмици.
  • 8 xaxaxa

    19 9 Отговор
    абе с увеличаването на териториалните води на гърция до 12 мили, както тя има пълното право съгласно международното право, 90% от несъществуващите проблеми, които турция умишлено създава, се решават. и след това нека гладна турция заплаши с война, страна от нато и е.с. защото законно е упражнила своето международно право, което всички в света са упражнявали!

    Коментиран от #31

  • 9 Deepdown

    3 19 Отговор
    Гърците как ще сядат на една маса с окупаторите на кипър ,не ги ли я срам

    Коментиран от #10

  • 10 Е нали писах бе

    2 13 Отговор

    До коментар #9 от "Deepdown":

    Сике Бике му викаме ние,а вие?
  • 11 Този терорист

    6 14 Отговор
    Инфо пък се появява само като има новина за Турция,личи си че си долен фетуллахчия,скоро идва и вашия край,споко,вие сте кучета на шизофрена в Пенсилвания и само лаете,но напразно,скоро всички ще гниете зад решетките
  • 12 Хохохо

    6 14 Отговор
    Гърция кляка и сега всички туркофоби лижете там където сте плюли.
  • 13 Ауууу

    11 15 Отговор
    Абе нали гърците нямаше да преговарят? Какво стана, че сега клякат мощно? Да не е заради това, че макароня прописа на турски и то ръкописно?

    Коментиран от #19

  • 14 големият глад

    15 7 Отговор
    през десетилетието, през което преминаваме, турците трябва да намерят начин да управляват с кюрдите. кантонизацията ще го кажат, федерацията ще го кажат, конфедерацията ще го кажат, но новата формация, която ще бъде създадена на мястото на турция, включва кюрдите. скоро 50% от жителите на страната ще бъдат кюрди.

    Коментиран от #15, #16, #18, #22

  • 15 Явно големият глад

    9 12 Отговор

    До коментар #14 от "големият глад":

    Изкривява мислите ти. Я ела в Турция, ще се наядеш до насита, па тогава да видим какви мисли ще те споходят :))))
  • 16 5Kan

    2 12 Отговор

    До коментар #14 от "големият глад":

    Да някога си бил СИТ но изглежда още дълго ще си принуден да гладуваш. Нали знаеш уморените коне
    след като са били използвани ги убививали.
  • 17 5Kan

    3 11 Отговор
    В Турция имаше един известен певец от кюрдски произход дето пееше доста хубаво и все още песните му се слушат Ахмет Кайя. Та тои нещо бе объркал конците и побегнал у Франция да търси подслон и само някплко месеца след тива французите му изпяха погребалния марш.
  • 18 потурените калпаци

    2 11 Отговор

    До коментар #14 от "големият глад":

    пощуряха. Никакви проучвания няма в подтвърждение, че кюрдите ще бъдат 50% от населението на Турция, само тук драскащите туркофоби, но в замяна на тези драсканици има изнесени статически данни че след 30 години българите ще бъдат малцинство в държавата си.
  • 19 Хайко Маас

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ауууу":

    Турция не трябва да има илюзии, които изпадат в празнотата. Преговорите се отнасят изключително до ИИЗ, рамката е международно морско право и в края на пътуването се включва Международният съд в Хага.
  • 20 странни калпаци

    4 9 Отговор
    с една Македония не могат да се оправят а международна не касаеща бг'то политика бистрят. Продължавайте да се гърчеете, няма да им станете хубави, те подкрепят Македония.
  • 21 Истината

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Биг бойс":

    Ганю, точно обратното е! Мицотакис каза, че няма за какво да преговаря с Ердоган, но турския флот го разубеди!

    Коментиран от #24

  • 22 Запознат

    4 10 Отговор

    До коментар #14 от "големият глад":

    За Турция не знам, но тука ще преобладават индийците! Турция поне има с какво да противодейства на кюрдските тероряги а тука индийците изнасилват и убиват безнаказано!

    Коментиран от #23

  • 23 Само че

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Запознат":

    Не показваш необходимото уважение към братята си. Лидерът на пакистанските сили чак вчера каза че Пакистан и Турция са две държави, една нация.

    Коментиран от #25

  • 24 кемал рейс

    10 5 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    турските задни части имат голяма убедителна сила!

    Коментиран от #27

  • 25 Само че

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Само че":

    Къде е Индия къде Пакистан- Нерде Ямбол нерде Истанбол пхахаха

    Коментиран от #26

  • 26 ром

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Само че":

    абе брато пакистан дошли предци ни всеки знай турк роми брати

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 27 XaXaXa

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "кемал рейс":

    тоз вапур лимнос .. въй въй въй .. сейтани гемъ нали
  • 28 няма значение

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "ром":

    след 2 поколение в бг'то ромите ще бъдат по-вече от българите тоест турците, е значи ще бъде турско без една пушка да гръмне.
  • 29 какво по-хубаво

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "ром":

    След 30 години тук ще уплавляват роми, според теб турци, супер. Парламента гласува или вилает или се присъединява към Турция.
  • 30 Нещо ако

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ром":

    Съм разбрал от писането ти да съм Ром😅
  • 31 биби

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "xaxaxa":

    ами и турция да ги увеличи.тогава мишока гърция кво шъ праи.
Новини по държави: