5 Февруари, 2021 16:38 5 949 14

Катастрофата от Любек: когато умряха десетки ваксинирани бебета

  • любек-
  • бебета-
  • катастрофа-
  • германия-
  • провал-
  • имунизация-
  • ваксини-
  • туберкулоза

Това е най-големият имунизационен провал в историята на Германия

Катастрофата от Любек: когато умряха десетки ваксинирани бебета - 1
Снимка: Shutterstock

През 1930 година в германския град Любек търсят начин да овладеят туберкулозата. За целта стотици малки деца са ваксинирани с нов препарат. Но много от тях умират. Причината: поредица от грешки при приготвянето на препарата.

А очакванията са били много високи - смятало се е дори, че Германия отваря нова глава в битката срещу туберкулозата. Надеждите за справяне с коварната болест били свързани с нов препарат, станал известен като „препаратът на Калмет“. Той бил даван на бебетата още в първите дни след раждането им.

"Катастрофата от Любек"

Само няколко седмици по-късно обаче са регистрирани първите смъртни случаи. Днес знаем, че този най-голям имунизационен скандал в историята на Германия, наричан „Катастрофата от Любек“, е нагледен пример за това как не бива да се провежда имунизационна кампания, пише в статия по темата германският вестник „Ди Велт“.

Всичко започва през 1929 година, когато директорът на болницата в Любек Георг Дайке и шефът на местната здравна служба Ернст Алтщет са впечатлени от успехите на ваксината БЦЖ във Франция, Америка, Русия и Испания. След като решават да въведат този метод и в Германия, те получават от Париж един БЦЖ-щам с точни указания за приготвянето на ваксината. Набързо са отпечатани листовки, призоваващи родителите да ваксинират децата си.

На 24 февруари 1930 започва самата имунизационна кампания - ваксинирани са 251 кърмачета от общо 412 новородени деца по това време. На 17 април почива първото дете. След като и други ваксинирани бебета умират, на 26 април Дайке спира ваксинациите, но смъртните случаи продължават. Общо 72 деца умират, а много от оцелелите години след това се борят с тежките последици.

Съдебният процес, провел се в условията на тогавашната световна икономическа криза, масова безработица и политическа криза, осветлява причините за катастрофата от Любек: доставените от Париж култури били съхранявани в лабораторията заедно с човешки култури на туберкулозата. При това не били спазвани никакви мерки за сигурност, а лаборантката, която приготвяла дозите, дори не била специално обучена. Не били извършени никакви опити с животни, а детските лекари не реагирали по никакъв начин на първите симптоми. След 76 заседания съдът осъжда Дайке на две години затвор, Алтщет - на 15 месеца, а градските власти са задължени да изплатят обезщетения на потърпевшите семейства.

Туберкулозата - смъртоносна и до днес

Тази трагедия има фатални последици за Германия: въпреки доказаната ефективност на ваксината на Калмет, години наред всички странят от нея, тъй като я смятат за първоизточник на злото. Чак след Втората световна война се появяват нови препарати, които успешно противодействат на болестта. Но и до днес тя не е изкоренена напълно: всяка година от туберкулоза се разболяват 10 милиона души в света, от които 1,5 милиона умират.

Днес болестта се разпространява най-вече в страни с лошо здравеопазване, както и на места, където хората живеят в нехигиенични условия или много нагъсто. Две трети от всички заболели от туберкулоза живеят в тези осем страни: Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка. Туберкулозата и до днес си остава инфекциозното заболяване, което взима най-много жертви - повече от СПИН.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    53 4 Отговор
    И сега са скалъпили подобен бъркоч. След няколко месеца ще видим резултатите.
  • 2 324

    67 4 Отговор
    По времето на соца туберкулозата беше изкоренени защото животът имаше стойност и хората ядяха качествена храна, въпреки че нямаше банани. Във всяко населено място имаше здравна служба с лекар и фелдшер, а в по големите градове болници. Всеки имаше достъп до здравеопазване, а не като сега да се търгува със здравето.

    Коментиран от #3

  • 3 един от стадото

    12 28 Отговор

    До коментар #2 от "324":

    изкоренена казваш. То за това във всеки по- голям град имаше тубдиспансер. Във Варна беше на Шишковата градинка, после го изместиха до маалата. Да е по близо до контингента

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 324

    35 2 Отговор

    До коментар #3 от "един от стадото":

    Това не е вярно имаше, защото се правеха манту та, за да се следи как е реагирало тялото и дали има нужда да се реваксинира. Всички бяха ваксинирани още в родилния дом и нямаше антиваксъри. Имаше и подвижни флоурографи, които преглеждаха белите дробове на учениците. Майка ми беше педиатър, та така, че добре съм запознат с положението.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 случаен

    11 5 Отговор
    да, през комунизма нямаше антиваксъри, освен може би в Белене. И нито един пострадал от ваксина ... и въобще... всичко беше идеално...
  • 7 Мдааа

    5 0 Отговор
    От няма и къде неща от преди 91 години..
  • 8 Мдаааааа

    11 5 Отговор
    На германеца му дай чугун да лее и ламарини да изчуква!Туй тънките науки са му непосилни.Требаше турчин и туркиня германци да станат,че да имат немска компания занимаваща се с ваксини!
  • 9 един от стадото

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "324":

    ако на теб майка ти е била педагог, на мен зет ми по сестрина линия е пулмолог точно в такъв диспансер. И аз се учудих като ми е казвал колко болни от тебеце е имало преди и сега. И колко белодробни болници в иглолистни гори е имало и колко са закрити вече. И що тубоцин е изпит през годините, а той не се пие по седем дена, а по 70..И че вече няма умрели от туберкулоза, най- близката диагноза вече е Ковид. Нищо не фащали от тебецето, а то не си е тръгвало никога..

    Коментиран от #13

  • 10 К.К.

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "324":

    Във всеки окръжен град имаше постоянно болни от туберкулоза, ако нямаше антибиотици и смъртността щеше да е много висока.

    Коментиран от #12

  • 11 Новите ваксини

    5 1 Отговор
    - Са направени бързо и са Жаста -Праста -отгоре-отгоре, надве-натри, през пръсти ХаХаХаУхааа
  • 12 324

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "К.К.":

    Аз пък ти казвам, че нямаше туберкулоза, а по повод антибиотиците, дядо ми е починал от туберкулоза 40 година,когато пенецилина вече е бил открит, но не са били ваксинирани това е моето мнение.
  • 13 324

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "един от стадото":

    Дано си сбъркал, защото педиатър е детски лекар, а педагог е учител.
  • 14 кочо

    1 0 Отговор
    когато преди 3 г.се зпочна ваксиниране против грип никаде не се казваше кой я произвежда.а сега само реклама на фирми за ваксини.че и споразумение подписваш.докога ЛЪЖИ.ПОЛИТИЦИТЕ НАДЕЛЯХА НАД ЛЕКАРИТЕ.
Новини по държави: