Last news in Fakti

5 Март, 2021 14:09 1 483 17

900 милиона тона храна се изхвърлят всяка година

  • храна-
  • тонове-
  • изхвърлена храна-
  • оон-
  • доклад

Огромно количество храна отива в боклука

900 милиона тона храна се изхвърлят всяка година - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 900 милиона тона храна се изхвърлят по света всяка година, се казва в доклад на ООН. Според организацията 17% от храната в магазините, домовете и ресторантите отива на боклука. Около 60% от изхвърлените продукти идват от домакинствата.

Карантинните мерки заради коронавируса обаче са довели до намаляване на загубите. Изследването посочва, че ограниченията са накарали домакинствата да планират пазаруването си по-внимателно, предаде bTV.

На фона на огромното количество изхвърляна храна данните сочат, че около 690 милиона души по света са гладували през 2019 година. Броят им се очаква да нарасне рязко във времето на пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 5 Отговор
    Разбирасе че се изхвърля. Вие къде се намирате, няма безплатен обяд. Храната трябва да се плаща.

    Коментиран от #3

  • 2 Авторът

    6 1 Отговор
    Не познавам семейство което да изхвърля 17% от храната си. На запад може и 70% да изхвърлят, но в Бг

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Врачка

    1 6 Отговор
    А милиони Американци гладуват в момента.Всеки 4ти жител на Ню Йорк не си дояжда.Какво знаем ние ,Българите с отрупаните с благодат трапези,пълните хладилници и ебедневното мърморене—това не ми се яде,не става за ядене.Кога ще отворят ресторантите да се наплющя?
  • 5 Пак опорки

    2 0 Отговор
    За българските домакинства не се отнася. За тези на парламентаристите и на журналистите може е друго.
  • 6 честен ционист

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    То па, в Москва 80% от хората се хранят само и единствено навън. Една порция в ресторант е средно 20$ и няма свободни места..

    Коментиран от #9

  • 7 Емил

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Авторът":

    Домакинствата изхвърлят малко! Голямото изхвърляне го правят хипермаркетите (поради сбъркана представа за срок на годност и външен вид) и нежелание за намаляване на цената (което води до намалена консумация на скъпото).

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Емил

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Ми кво правиш тук?! Я бегом в Москва!
  • 10 Емил

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Къна":

    Къна, не съди за всички по себе си! Хубаво си си прекарал в комуната, ама не ни пращай всички там! А как е храната на 4-ти километър? Подобри ли се след протестите?

    Коментиран от #14

  • 11 Клик

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    В колониална България нищо не се изхвърля или намаля от алчните търговци,които трябва да плащат такса спокойствие на управляващата върхушка.От къде да вземат пари за подкупите ,които вжедневно плащата на ХЕИ,НАП,Пожарна,Енерго,Селсъвет,Местен гаулайтер на управляващия режим.
    Турчин не е драл кожите на Българите Станка както сега ни щавят.

    Коментиран от #13

  • 12 Емил

    1 0 Отговор
    Денис, щото е русофилистик, ми затри поста, защото писах, че Русия е много напреднал и там храна не се хвърля! Нещо май не е разбрал "положителния" ми коментар или твърди, че в Москва има съсипия! ;)
  • 13 Емил

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Клик":

    Не знам в коя колония живееш и защо я наричаш България, ама сигурно е някъде в Сибир или Невада?!
  • 14 Къна

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Разбирам,че ти е трудно да водиш диалог поради ниското ти образование и беден речник,следствие на ненависта в семейството ти да се четат книги.Не си ми интересен,дори е по нивото ми да ти обръщам внимание.
  • 15 Darkseid

    0 0 Отговор
    Една хубава новина за ровещите в кофите братя от столипиново , няма да останат гладни
  • 16 Не сме будали

    5 0 Отговор
    Много съм против да се сравняват двете цифри - тоновете изхвърлена храна и броят на гладуващите.
    Приемам, че е разумно и дори задължително да се апелира към домакините и към собствениците на заведения да бъдат по-разумни и практични, когато приготвят храна.
    Но относно гладуващите считам, че е хуманно да подпомагаме само онези от тях, които са станали жертва на бедствие или на лична драма, за която нямат вина (сираци, инвалиди, лица, които са ограбени от измамници и се нуждаят от подкрепа, за да си стъпят на краката и т.н.).
    Но категорично съм против да хрантутим безотговорни лентяи и у нас, и по цял свят, които не щат и да чуят за учение, не им се работи, но започват да се размножават още на 11-12 г. и продължават да го правят докато могат. И моля, не ми излизайте с мрънкането "Ама децата им не са виновни". Има нещо, което се нарича естествен подбор и е престъпление да се изправяме срещу него. Така никого няма да вразумим, а само ще натоварим децата и внуците си да хрантутят безполезници, които често пъти "за благодарност" стават и опасни вредители.
    Начинът, по който е написана статията като че ли съдържа подтекст, приканващ ни когато пазаруваме и сме си направили сметката колко може да похарчим, да оставяме част от продуктите като дарение за онези, които са много заети да правят поредното си дете и после да го оставят в социален дом. Да откъснем от залъка на своите деца, защото виждате ли можело да се окаже, че нещо от купеното по случайност може да и
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина.