20 Юни, 2021 11:00 5 792 13

Готвят огромни промени в нета! Някои гиганти на пазара може да се разпаднат

  • гугъл-
  • фейсбук-
  • google-
  • facebook-
  • интернет-
  • промени-
  • сащ-
  • закон-
  • регулации

Законодателите се стремят да забранят на технологичните фирми да дават приоритет на собствените си продукти

Готвят огромни промени в нета! Някои гиганти на пазара може да се разпаднат - 1
Снимка: Shutterstock

Представеният в Конгреса пакет за преструктуриране на антитръстовото законодателство, насочен към Big Tech компаниите, ако бъде приет, може да има широки последици върху начина, по който хората използват интернет, и върху най-големите и най-успешни американски компании. Петте законопроекта, които трябва да бъдат гласувани в комисия в сряда, могат да проправят пътя за реорганизация или разпадане на гиганти като Google, Facebook, Apple и Amazon, като същевременно се прекроява цялата интернет екосистема, предаде агенция БГНЕС, цитирайки AFP.

Мерките биха спрели технологичните гиганти да работят с платформа в трети страни, като същевременно предлагат конкурентни услуги на тези платформи, нанасяйки сериозен удар на Apple и Amazon и подобни на тях компании. Законодателите също се стремят да забранят на технологичните фирми да дават приоритет на собствените си продукти или услуги, като Google се има ясно предвид. Друга мярка ще изисква „преносимост“ и „оперативна съвместимост“ на данните, което може да улесни хората да напуснат Facebook например, като същевременно запазят своите данни и контакти.

Освен това на най-големите технологични компании ще бъде забранено да придобиват конкуренти по пакет, което също би добавило средства за прилагане на антитръстовото законодателство. Фиона Скот Мортън, професор от Йейлския университет и бивш американски служител, който е писал подробно за Big Tech, заяви, че законодателството произтича от неуспеха на антитръстовото правоприлагане в САЩ и другаде да попречи на доминацията на големите технологични компании. "Това е регулация, вече не е антитръст", каза Мортън.

Ако промените бъдат приети, тя отбеляза, че Apple може да се наложи да продаде или да изключи своята музикална услуга, така че да не дискриминира конкуренти като Spotify. „Apple ще трябва да избере“, каза тя. Изискването за оперативна съвместимост "би повлияло много дълбоко на потребителите, защото би позволило на хората да се присъединят към социални мрежи, различни от Facebook и (собственост на Facebook) Instagram и да поддържат връзка с приятелите си", отбеляза Мортън.

Пакетът идва на фона на признаци на по-агресивна позиция на Вашингтон срещу доминиращи технологични компании. Комитетът на съдебната власт на Парламента е насрочил гласуване за пакета в сряда, което има известна подкрепа от републиканците в допълнение към демократичното ръководство, което сигнализира за вероятност за преминаване в Камарата на представителите. Съдбата в Сената е по-малко ясна. Мерките идват след 16-месечно разследване на Камарата, водено от председателя на антитръстовия подкомитет Дейвид Сицилин, което стигна до заключението, че технологичните гиганти злоупотребяват с господстващото си положение и имат твърде голяма власт в икономиката.

Кристофър Сагърс, професор от държавния университет в Кливланд, специализирал се в антитръстовото законодателство, каза, че пакетът представлява радикален подход за справяне с нарастващата мощ на технологичните фирми. Промените "биха накарали платформите да работят по-скоро като авиокомпании или комунални компании, които трябва да предоставят услугите си на всеки, който ги иска, и да не дават на никого (или себе си) дискриминационни предимства", каза Сагърс. "Тези закони също могат да сложат край на някои продукти, които са много популярни", добави той. „Не съм сигурен как Apple може да продължи дори да продава собствен мобилен софтуер например, ако устройствата с iOS или App Store са деноминирани като „покрити платформи“ и това може да има последствия за продукти като Amazon Prime, Google Maps, книги, дигитализирани в проекта на Google Books и кой знае какво още."

Но Сагърс каза, че въздействието може да не е лошо в дългосрочен план, защото "пазарите се пренареждат и се появяват нови конкуренти, които да ги заменят... Но трябва да се каже, че тези закони изглеждат рискови и с трудно предвидими последици от тях." Други анализатори предположиха категорични непредвидени последици от промяната на масово успешните фирми, на които много потребители разчитат в ежедневието си. Йън Мъри, старши научен сътрудник в Института за конкурентни бизнеси, каза, че мярката може да означава, че фирма като Apple ще трябва да затвори App Store, да прави „празни телефони“ без никакви приложения или да отдели телефонното си подразделение.

"В по-голямата си част средният потребител ще види нейното потребителско предлагане силно влошено", каза той в изявление. Законодателството отразява европейския Закон за цифровите пазари и вероятно ще "изкриви" конкуренцията, според Aurelien Portuese от Фондация за информационни технологии и иновации, мозъчен тръст, който често отразява възгледите на индустрията. Според нея законодателството идва на фона на вълна от недоволство към Big Tech, но в крайна сметка може да навреди на потребителите, като позволи на по-малко ефективни фирми да спечелят на пазара.

"Потребителите може вече да не могат да се възползват от икономии от страна на големите компании," каза португалската фондация в изявление. Законодателният пакет "разкрива дълбока липса на практическо разбиране за това как технологичната индустрия работи и трябва да работи, за да остане конкурентоспособна, подходяща, печеливша и иновативна", каза анализаторът Оливие Бланшар от Futurum Research в публикация. „Компаниите с големи технологии притежават ли твърде много власт? Разбира се, може да се потвърди. Но ако целта е да се държат под контрол много големи и много мощни компании, Конгресът би могъл да подходи към проблема, като създаде лимити, които защитават потребителите и конкуренцията, без да вдига мерника на цялата система."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    45 2 Отговор
    Добре новина, биг теч се намесват не само в личния живот на хората и смазват конкуренцията, но също и директно в политиката, като дадоха огромно предимство на демократите, цензурирайки Тръмп и много други консервативни гласове.
  • 2 Знайко

    42 3 Отговор
    А монопола на операционната система на Microsoft, кога ще премахнат? Над 90% от компютрите са с операционна система Microsoft. Ами тези "облачни услуги", където големите корпорации държат всички файлове и приложения/софтуера/. А личното ти електронно устройство става безполезно без интернет връзка. Т.е. трябва всеки месец да плащаш абонамент/лихви/ за да си on line и за да имаш достъп до файловете си и приложенията/софтуера/, който ти е нужен за работа с файловете. Аз не съм пржтив облачните услуги. Против съм потребителите, да бъдат принуждавани насила да ползват само облачни услуги и така големите компании да ги превръщат в роби.

    Коментиран от #6, #8, #9, #12

  • 3 шофера

    5 2 Отговор
    Не знам от къде има автора инфо за въпросните законопроекти. Би било коректно да даде поне някакъв линк.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 az #Победа76

    11 1 Отговор
    Пореден удар от страна на банкерите по т.н. "цифроваци". В момента между тези две елитни групи в САЩ се води люта битка за първенстващо положние.
  • 6 Anon

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Знайко - незнайко.
    Ами направи ОС и осигури поддръжка от всички вендори бе! Да не са виновни Microsoft, че Линукс още не е user-friendly?
    Говориш пълни глупости. Да не би Photoshop файловете ти да са само на техните сървъри? Всеки SaaS предлага експорт.
    Стига си ревал за облаците. Като не си платиш хостинга пак ти решат достъпа. Това, че ти не теглиш backup-ите редовно си е твой проблем.
  • 7 Григор

    23 2 Отговор
    Един факт. В алтависта навремето можеше да намериш далеч повече неща които търсиш, отколкото с тотално цензурирания и политизиран гугъл днес!

    Коментиран от #13

  • 8 ManofTomorrow

    10 16 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Монопола на Майкрософт е в следствие на по-високото качество и удобство на услугите които предлагат, а не на изкуствено налагане на техния продукт. Свободен си да деинсталираш Уиндоус по всяко време и да ползваш която операционна система си поискаш. А компаниите не са длъжни да се съобразяват с твоите изисквания, а ти с техните след като работиш за тях. Щом си толкова против, създай твоя компания и ползвай каквото искаш, но никой не е длъжен да променя начина си на работа ,защото има недоволни. Изключи се отвсякъде и не плащай нищо, проблема ти е решен. Ама не искаш нали? Искаш да ползваш всичко и да е при твойте условия. Няма такъв филм. Във всяка една сфера където се ползват услуги, се съобразяваш с изискванията на този който предлага услугата. Ако не ти изнася или предложи свой вариант или не я ползвай. Толкова по темата.
  • 9 ⚜️Илюминат⚜️

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Знайко , май си Незнайко вече! Андроид изпревари по употреба Уиндоус ! Не са монопол ! Има други операционни системи , продават се свободно ! Научи се да ги ползваш! Не харесвам Уиндоус и Андроид , не защитавам никой , но ти просто не си прав!
  • 10 Васил

    3 1 Отговор
    Алоооооо Windows е най голямата и използвана платформа за игри и корпорации
  • 11 Винкело

    6 1 Отговор
    Успех да вдена, че може и да доживея да си взема телефон, пък аз да си решавам требва ли му фейсбук, ютубе и разни гуглета-муглета.
  • 12 Blackthorn

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Хм, аз вече повече от 5 години откак изгоних майкрософта и на лични и служебни машини. Доколкото знам все повече компании позволяват на служителите си ползването на не-уиндоус операционна система. Тъй, че бих казал, че хегемонията на микромеките приключи!
  • 13 Blackthorn

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Григор":

    Григоре, а асталвиста-бокс-ск помниш ли? С нея какви неща можеше да намериш... :D