29 Юни, 2021 08:50 1 588 1

Медии се обединиха, за да преговарят с гигантите Google и Facebook

  • google-
  • гугъл-
  • медии-
  • дания-
  • фейсбук-
  • преговори-
  • интернет-
  • авторски права

Инициативата е първа по рода си в Европа

Медии се обединиха, за да преговарят с гигантите Google и Facebook - 1
Снимка: Shutterstock

Основните медии в Дания ще се обединят, за да преговарят колективно за авторските си права с интернет гиганти като Гугъл и Фейсбук, съобщи един от отговарящите за инициативата, която е първа по рода си в Европа, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Тридесетина медии, сред които обществените медии Датско радио и ТВ2 и почти всички датски медии, са основали организация, която официално ще започне да действа от сряда, каза за АФП Стиг Йорсков, генерален директор на JP-Politikens Hus - най-голямата датска медийна група за печатни издания. Участниците ще бъдат представлявани общо при преговори и осигуряване на правата им, между които и т.нар. сродни права, признати с директива на Европейския съюз.

Обединението ще работи като компания за авторски права в нашите обсъждания с големите технологични компании като Гугъл и Фейсбук, уточни Йорсков, потвърждавайки информация на в. "Файненшъл таймс". Главното ни искане е технологичните гиганти да плащат справедлив дял за информационното съдържание, създадено от датските медии, което те използват и от което печелят, изтъкна Йорсков.

Целта е да се постигне по-голяма сила за преговори в момент, когато пресгрупите изразяват съжаление за отделни непрозрачни споразумения между ГАФА (Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон) и някои медии, подчерта Йорсков. Интернет гигантите използват стратегия "разделяй и владей" и това, което се надяваме да постигнем, е колективно споразумение, което ще облагодетелства целия сектор, каза още директорът на главната датска пресгрупа. През 2019 г. директива на ЕС за авторските права, установи т.нар. "сродни права" в полза на издатели и информационни агенции, за да се възмезди използването на тяхното онлайн съдържание.

Тази директива вече доведе до рамково споразумение между Гугъл и френската преса през 2020 г., но плащанията остават двустранни и споразумението на включва всички медии. В датския вариант отделните участници се отказват да защитават собствените си продукти. "Медийните компании прехвърлиха мандата си на организацията. Става дума за подход, добре познат и доказан в Дания и се надяваме по този начин да получим най-добрите резултати, без това непременно да е свързано с конкретен информационен продукт", подчерта Йорсков. Този подход, за който се твърди, че е първи в Европа, се предприема докато Брюксел е в разгара на офанзива с два проекта за директиви (за цифровите услуги и единния цифров пазар), насочени към значително засилване на регулациите на онлайн платформите.

Йорсков каза, че обсъжданията с ГАФА може да започнат "доста бързо". Вече имаше неформални контакти с Гугъл. Ние обаче не прибързваме и искаме да направим нещата както трябва, обобщи той. Двадесет и деветте участници в новото датско обединение ще се срещнат в петък на първото си заседание, предаде Ройтерс. Преговорите с Гугъл и Фейсбук ще започнат след тази първа среща. След това ще има и разговори с Туитър.

Съгласно промяната в директивата на ЕС за авторските права, платформи за споделяне като Гугъл и Фейсбук ще трябва да поставят филтри, за да не могат потребителите да качват материал, свързан с авторско право, каквито са новините. "Това не е съдържание, създадено за безплатна употреба", каза Андерс Краб-Йохансен, главен изпълнителен директор на "Берлингске" - датска медийна къща и съосновател на новото обединение. "Става дума за известно неразбиране от страна на калифорнийците", каза той, имайки предвид това, че интернет гигантите са базирани в Калифорния. "Тласък за тази инициатива е получен донякъде от музикалната индустрия", каза Йорсков. Музикантите колективно договорят права с музикалните стрийминг платформи като Спотифай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ARGON

    1 0 Отговор
    И двете страни на монетата са еврейска собственост. Юдеи са собствениците на всички световни медии и на технологичните гиганти. Евреите просто си го местят от левия в десния крачол и обратно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания