Last news in Fakti

7 Юни, 2021 17:50 1 345 4

Франция наложи глоба от 220 млн. евро на Google

  • глоба-
  • гугъл-
  • издатели-
  • алгоритми-
  • онлайн бизнес

Решението на френския регулатор е опит за ребалансиране на силите на онлайн пазара в полза на издателите

Франция наложи глоба от 220 млн. евро на Google  - 1
Снимка: Shutterstock

„Гугъл“ се съгласи да промени някои от рекламните си услуги в резултат на безпрецедентно споразумение с френския антимонополен орган, съобщи Ройтерс.

Френският регулатор наложи глоба на „Гугъл“ в размер на 220 млн. евро, след като разкри, че щатската компания нарушава конкуренцията чрез доминацията си на пазара на онлайн рекламата, където инструментите на компанията са станали почти незаменими за големите издатели, предаде „Експерт.бг“.

Решението на френския регулатор е опит за ребалансиране на силите на онлайн пазара в полза на издателите, които имаха надмощие в ерата преди интернет, но в наши дни са зависими от гиганти като „Гугъл“ и “Фейсбук“.

Регулаторът посочва, че решението отваря вратите за издателите, които се чувстват ощетени от практиките на „Гугъл“.

„Решението за наказание на „Гугъл“ е от особено значение, тъй като е първото решение в света, фокусирано върху аукционния процес на база сложни алгоритми, на който онлайн бизнесът разчита”, посочва директорът на френския регулатор Изабел де Силва.

По думите ѝ, глобата е намалена в резултат на споразумението, но детайли не се разкриват.

Разследването на френският антимонополен орган бе фокусирано върху инструментите, които „Гугъл“ предлага на издателите да продават и управляват онлайн реклами.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франция здравей знамето развей

    1 5 Отговор
    Те американците ако не бяха дебаркирали в Нормандия и помагали на СССР Хитлер сигурно щеше още да пази атлантическия вал
  • 2 Kcaniba

    4 2 Отговор
    МАКАКТАКА!!!? Нали режима на Путин само ги правил такива неща!!! Преследва!!!
  • 3 Сандо

    0 3 Отговор
    Ето това е глоба,не като тия от по няколко десетки хиляди долара от диктатора Путин.Да видим сега дали ще ги платят или ще кажат че нямат пари като в Русия.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: