Last news in Fakti

20 Юли, 2021 22:00 5 649 10

Шпионският скандал "Пегас": най-страшно е било в Мексико

  • пегас-
  • мексико-
  • шпиониране-
  • журналисти-
  • софтуер-
  • израел-
  • ел чапо-
  • наркокартели

Но най-масово софтуерът за следене и шпионаж е бил прилаган в Мексико

Шпионският скандал "Пегас": най-страшно е било в Мексико - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Може би единствено разкъсваните от войни Сирия, Афганистан и Либия са по-опасни за журналистите от Мексико. Само през 2020-а година там са убити деветима журналисти, трима - в рамките на един месец. Много от убийствата, за които отговорност носят предимно наркокартелите, и до днес не са разкрити.

Мексиканският журналист Сесилио Пинеда Бирто е застрелян на 2 март 2017-а година, докато чака автомобилът му да бъде измит. Мобилният му телефон изчезва при атаката. Само часове преди да бъде убит, във Фейсбук Бирто обвинява полицията в град Сиудад Алтамирано, че си сътрудничи с местните наркобанди.

15 хиляди души са следени в Мексико

Телефонният номер на Бирто сега е част от дългия списък, част от международното медийно разследване за шпионския софтуер “Пегас” на израелската технологична компания “НСО груп” (NGO Group). Според заключенията от разследването, в които участват журналисти от германските NDR, WDR, “Зюддойче Цайтунг” и “Цайт”, софтуерът е използван не само за следене на терористи и престъпници, но и на журналисти, правозащитници и политици. Общо около 50 хиляди телефонни номера са включени в списъка. Сред клиентите на “НСО груп” са Азербайджан, Руанда, Саудитска Арабия, Мароко, Казахстан и Унгария. Но никоя друга държава не е използвала толкова масово този шпионски софтуер, колкото Мексико. Между 2016-а и 2017-а там са следени 15 хиляди души, сред тях 26 журналисти, включително бившият шеф на кореспондентското бюро на “Ню Йорк Таймс” и продуцентка от CNN.

Още един човек явно е привлякъл вниманието на наблюдаващите - сегашният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който тогава е лидер на опозицията. И докато номерът на самия Обрадор не е в списъка, в него попадат контактите на съпругата му, която е журналистка, както и на братята, децата му, експертите по социални мрежи, които работят за него, шофьора му и лекаря, който го оперира след инфаркт през 2013-а. Сред набелязаните за шпиониране са още забележително голям брой мексикански политици, включително около две дузини губернатори.

Помогнал ли е “Пегас” за залавянето на Ел Чапо?

Още преди години стана ясно, че Мексико е един от първите клиенти на “НСО груп”. За властите там шпионският софтуер е бил атрактивен способ в битката срещу наркокартелите. През 2015 година мексиканската прокуратура купува програмата “Пегас”. Следва придобиването ѝ от тайните служби и вътрешното министерство. И до днес “НСО груп” отказва да коментира отношенията си с Мексико. В предишни интервюта обаче директорът на компанията Шалев Хулио многократно намекна, че шпионският софтуер е помогнал за ареста на прословутия наркобарон Хоакин Гусман, по-известен с псевдонима “Ел Чапо”. Ръководителят на картела Синалоа не е притежавал мобилен телефон от съображения за сигурност. Но това не е му е помогнало. “Хванаха Ел Чапо като следяха адвоката му”, каза Хулио пред германския “Ди Цайт” миналата година.

Следи от “Пегас” - в телефоните на 26 мексикански журналисти и активисти

Израелската софтуерна компания подчертава, че софтуерът за шпионаж се използва много успешно ежедневно в борбата срещу наркотрафикантите, терористите и други престъпници. Всяка злоупотреба със софтуера ще бъде разследвана и наказана. Договорите също ще бъдат прекратени, ако нещо подобно бъде потвърдено. “НСО груп” твърди още, че не знае кои са конкретните цели на клиентите им. ИТ експертите от “Амнести Интернешънъл” и “Ситизен лаб” на Университета в Торонто успяха да открият следи от вируса “Пегас” в мобилните телефони на 26 мексикански журналисти и активисти-правозащитници. Още през 2017 година, когато се появиха първите подозрения за злоупотреба, властите в Мексико обещаха да разследват случая. Но и до днес няма официално информация за това. Мексиканският президент Обрадор не отговори на запитване по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MARINA

    28 2 Отговор
    Няма начин и тук в БГ да не са работили с такива софтуери!

    Коментиран от #2, #7, #8

  • 2 Анджело

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "MARINA":

    Ми не са. В България немат толкоз акъл ма
  • 3 Трепят си мисирките !

    12 2 Отговор
    А тук кога ?
  • 4 Аз.....

    14 0 Отговор
    Да ама по - евтин "Ешелон" тъй наречените тел.централи.М@@@Д беше навързал външно и посолствата ни!
    Това ако не се лъжа беше май 2002 ,04 !!!
  • 5 САЩ правят селяните в мексико

    8 2 Отговор
    Нарко производители у разпространители и въоръжават държавната администрация да воюва със селяните и по този начин окупират старо Мексико подобно на превзетото Ню Мексико преди години на печелившите честито а книжниците и фарисеите и законниците казват на прокуратора кой да разпнат
  • 6 Антифес

    3 3 Отговор
    Мексико е Бразилия. Кенеф отсекъде.
  • 7 облак

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "MARINA":

    Tук в БГ работят с руски софтуери!
  • 8 Радеф и Божков си говорят със СМС.

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "MARINA":

    Нашата опозиция и беглеца в Дубай се ръководят и подслушват с такава техника. Нали така неочаквано Божков излетя преди да го арестуват.
  • 9 246

    9 1 Отговор
    Не е интересно щом руснаците не са виновни. Дойче Веле нещо кръшка от традиционната си политика за всички проблеми по света да нарочва Русия.

    Коментиран от #10

  • 10 БАЙ КУРТИ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "246":

    Споко , следващите 30 ще са точно за демокрацията и потъпкването на човешките права в РУСИЯ .
Новини по държави: