Last news in Fakti

6 Март, 2013 16:36 1 249 2

ЕК: Корупцията е проблем за България

  • ес-
  • ек-
  • корупция-
  • сесилия малстрьом
ЕК: Корупцията е проблем за България - 1
Снимка:ЕПА/БГНЕС

България заедно с Италия, Румъния, Чехия и Словакия е една от страните в Европейския съюз (ЕС) с най-висок индекс на корупция в държавната администрация. Това стана ясно от изявление на еврокомисарят по въпросите на вътрешни работи Сесилия Малстрьом в Брюксел.

Всяка година Общността губи до 120 млрд. евро заради корупция. Статистиката показва, че близо около 25 на сто от стойността на държавните договори отиват в джобовете на бюрократите, припомни Сесилия Малстрьом.

Тя не пропусна да отбележи, че властите в София просто не публикуват данните за договорите и резултатите от търговете за държавни поръчки”. Подобни проблеми в отчетността на държавния сектор са констатирани и в Гърция, Португалия, и Испания.

В Чехия пък трима на всеки петима ръководители на малки компании посочват, че са принудени да прибягват до подкупи, за да печелят конкурси. В Италия също има подобна практика.

Еврокомисията изрази надежда оповестяването на антикорупционните отчети през тази година да е стъпка напред в справянето с проблема.

Подкупите и незаконните плащания от физически лица, предприятия и организираната престъпност нарушават демократичния процес, възпрепятстват честното функциониране на икономиката и поставят почтените хора и фирми в неравностойно положение.

Според оценки икономическите загуби от корупцията възлизат на около 120 млрд. евро годишно - около 1 % от брутния вътрешен продукт на ЕС, показва един от докладите на ЕК.

Всички страни от ЕС имат закони срещу корупцията, но те не винаги се прилагат последователно. За да бъде подпомогнато фокусирането на усилията, европейските правителства дадоха политически мандат на Комисията за разработване на общ антикорупционен подход.

Четири пети от гражданите на ЕС смятат, че корупцията е сериозен проблем в тяхната страна, като подчертават необходимостта от по-силен политически ангажимент за борба с това престъпление и икономическите, социалните и политическите щети, които то причинява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаана

    0 0 Отговор
    ЕК ще се разпадне, няма изход.
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Сесилия откри топлата вода
Новини по държави: