Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 09:05 3 268 24

Икономическа война между ЕС и Китай

  • икономическа война-
  • китай-
  • ес-
  • пари-
  • инвестиции

ЕС мобилизира 300 млрд. евро за инвестиции по света, за да съперничи на Китай

Икономическа война между ЕС и Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз иска да мобилизира до 300 млрд. евро финансиране за инфраструктурни и други проекти в рамките на план, наречен "Глобална врата" (Global Gateway) в отговор на китайската инициатива "Един пояс, един път" (ЕПЕП), съобщи в."Файненшъл таймс", предаде БТА.

Проектодокументът на Европейската комисия, видян от "Файненшъл таймс", предполага, че амбициите на ЕС ще разчитат силно на мобилизиране на участието на частния сектор, както и на държавни инвестиции, съчетавайки финансови приноси от различни страни-членки на блока. Изданието посочва, че сумата ще бъде отпусната в рамките на новата стратегия до 2027 г. Привличането на средствата се планира да стане от фондовете на ЕС, собствени средства на страните-членки, европейските финансови институции и националните банки за развитие. Предвижда се също да се "направи опит да се мобилизират финанси и експертиза от частния сектор", сочи документът. ЕК ще представи официално инициативата в сряда. Около 135 млрд. евро ще бъдат привлечени чрез Европейския фонд за устойчиво развитие.

"Файненшъл таймс" посочва, че основната цел на ЕС е да засили участието си в проекти в развиващи се държави, противодействайки на китайската инициатива ЕПЕП, чрез която Пекин разпростира влиянието си по света. Инициативата "Глобална врата" не е изрично дефинирана като алтернатива на китайските проекти, но проектодокументът подчертава, че тя ще осигури "базирана на ценности" опция и "етичен подход". "Предлагайки позитивен избор за глобално инфраструктурно развитие, "Глобална врата" ще инвестира в международната стабилност и сътрудничество и ще демонстрира как демократичните ценности предлагат предвидимост и справедливост, устойчивост за партньорите и дългосрочни ползи за хората по света", се посочва в проектодокумента. Според изданието основни сфери на европейски инвестиции в рамките на новата стратегия ще станат дигитализацията, здравеопазването, климатът, енергетиката и транспортът, а също така научните изследвания и образованието.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 5 Отговор
    Кирчо за тоя финансов хъб говореше. Ще му пращат от ЕС пари да ви строи електронния концлагер.
  • 2 Антимилиционер

    7 33 Отговор
    Ротшилда не иска да дели наполовина с Китай, но май няма избор. На Русия подфърлят по някоя коричка, колкото да имат за квас, все едно не съществуват. Милиционерът не можа да трансформира Русия в икономически значим фактор, защото е като родните антиваксъри в главата. Увреден.

    Коментиран от #9, #11

  • 3 маркелсори

    26 2 Отговор
    Икономическата войана се състои в печатане на пари от ЕЦБ,с които се субсидира китайското производство. От началото на годината 1500 млрд евро. Още малко и ще ги победим напълно!
  • 4 Грешна политика

    25 2 Отговор
    ЕС трябва да се възползва от Китай и да инвестира в съвместни проекти за производство. Само така, ще има девиденти, за съперничество не може да се говори, защото не може да си съперничи с ниските разходи за производство в Китай и високата себестойност на продуктите. ЕС трябва да изкарва пари от Китай,иначе тези 300 милиарда ги хвърлят на вятъра.
  • 5 Q2z

    21 0 Отговор
    Докато единия продава, а другият купува.. Всичко е ясно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мдааа

    23 4 Отговор
    Европа е фалирала, директно излизане от ЕС и провеждане на самостоятелна политика с Азиатския район. Д.Д за САЩ и ЕС

    Коментиран от #22

  • 8 Те, китайците, вече завършват процеса,

    26 2 Отговор
    ЕС сега се сетил да започва! Бита карта сте отвсякъде - с толерасти, либерасти и обикновени тунеядци и лежпери, нищо не можете да направите! Пътят на ЕС е един - деградация до пълно унищожение!
  • 9 Оле, боже, оле боже…

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антимилиционер":

    Само прочети какво си написал и осъзнай колко си тъп!
  • 10 GnG

    20 1 Отговор
    Докато ЕС "воюва" с Китай и Русия, БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО съвсем ще ИЗЧЕЗНЕ по БЪЛГАРСКИТЕ магазини и пазари.
  • 11 Много

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антимилиционер":

    са ти големи обувките на Путин!Оценки ще дава с мозък колкото грахово зърно!
  • 12 бл. 134 в Зап. парк

    13 0 Отговор
    Глупости мобилизира ! Що не се минимизират и да си отворят очите , за да видя с тяхното печатане с колко са се вдигнали цените
  • 13 Апропо

    16 0 Отговор
    Още 300 млд. за крадене под благовидната формула "инвестиции в частния сектор " , разбирай във фирми близки до негодяите от Брюксел и други глобалистки послушковци и лакеи .
  • 14 Госあ

    12 2 Отговор
    “Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак” пхахахаха
  • 15 Война, колко да е война

    5 5 Отговор
    ЕС им дава визи с престой с предимство. Напълни се с нагли жълтури които работят само в кафета и ресторанти и крадът работни места и внасят боклуци от Китай

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Война, колко да е война":

    Аре ве ? Слушай са туземецо, китайците работят предимно като мениджъри и учени у европата. Явно впечатленията ти се простират до Илиянци. Иначе всички развойни центрове на евроатлантиците са в Китай. Що ли ?
  • 17 Госあ

    11 3 Отговор
    Чудя се колко ли трябва да са промити макаците наричащи себе си бели (нищо че са значително по матови от китайците в повечето случаи) да разсъждават все още за технологии, при положение че Китай имат най добрите технологии за транспорт, атомна енергетика, компютри, лазери, геномно секвениране и т.н. Аха, китайски. Ама тостера си е тостер, нали ве ? Ааааахахаха

    Коментиран от #23

  • 18 Дон Санчо

    4 1 Отговор
    Думата мобилизира,е притеснителна.Тя
    е нещо като нашето усвояване,та чак
    пране.Краварите ги бутат ,за да има
    друг лош.Е,с 300млд ,какво по напред.
    Ще спрат да купуват чипове ,компютри,
    или какво.Това са джобните на Пекин.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    6 2 Отговор
    Всички виждаме много добре "демократичните ценности " - задължително ваксиниране като добитък , затваряне на неваксинирани и т.н. Добре че беше Ковид за да покаже истинските ценности на западната цивилизация . Не мисля че някой ще им ги иска . Китайците не предлагат ценности - просто сделка . Ако ти е изгодно взимай , ако не - никой не те кара . Ако цената да ти построят магистрала е след това да допуснеш всякакви подривни НПО-та да разрушават държавата ти и да насаждат извращения - не мерси !
  • 21 Сесесере

    2 2 Отговор
    Не може Китай да завзема целия свят
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ерец

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Затова ли Air China експлоатира предимно Airbus и Boeing ? Та те нямат правителствен самолет . Си и сие летят по света с чартарни полети . Е , все още му пазарят един специален Boeing 747-8 Intercontinental ама пазарлъка с Boeing е “деликатен “и изисква време . Волът колкото рие , калта пада на гърба му …
  • 24 Байрън

    3 2 Отговор
    Учете китайски, младежи, не се офлянквайте!