14 Декември, 2021 08:25 1 569 2

По Рихтер! Мощно земетресение разтресе Индонезия, има предупреждение за цунами

  • индонезия-
  • цунами-
  • рихтер-
  • земетресение

Индонезия се простира върху "Тихоокеанския огнен пръстен", зона с висока сеизмична активност, която се намира върху множество тектонски плочи

По Рихтер! Мощно земетресение разтресе Индонезия, има предупреждение за цунами - 1
Снимка: shutterstock

Мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари източната част на Индонезия, предизвиквайки предупреждение за цунами, съобщи метеорологичната служба, но засега няма информации за жертви или сериозни материални щети, предаде "Ройтерс".

Земетресението е станало в 5:20 часа българско време в морето Флорес, на около 112 км северозападно от град Ларантука, в източната част на остров Флорес, на дълбочина от 12 км.

"Всички изтичаха на улицата", каза пред Ройтерс Агустинус Флорианус, жител на град Маумер на Флорес. Маумер беше сериозно повреден от земетресение с подобен магнитуд през 1992 г.

Предупрежденията за цунами бяха издадени за районите на Малуку, Източна Нуса Тенгара, Западна Нуса Тенгара и Югоизточен и Южен Сулавеси.

По-късно Геоложката служба на САЩ съобщи, че земетресението е било с магнитуд 7,3. Вторичен трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари Ларантука след първото земетресение, съобщи индонезийската агенция.

"Чувствах се като вълна, нагоре и надолу", каза за Ройтерс Захариас Гентана Керанц, жител на Ларантука.

Алфонс Хада Бетан, ръководител на агенцията за смекчаване на бедствия в Източен Флорес в Ларантука, каза, че няма незабавни съобщения за щети и земетресението е било усетено в продължение на няколко минути, докато хората избягаха от домовете си.

Хората казаха в социалните медии, че земетресението се е усетило силно и в Макасар, Южен Сулавеси.

Базираният в САЩ център за предупреждение за цунами в Тихия океан заяви, че въз основа на предварителните параметри на земетресението са възможни опасни вълни цунами за бреговете, разположени в рамките на 1000 км (621,37 мили) от епицентъра на земетресението.

За съжаление, служител от метеорологичната агенция каза, че хората на Metro TV трябва да стоят далеч от плажовете, добавяйки, че предупреждението за цунами ще бъде отменено най-малко два часа след издаването му.

Индонезия се простира върху "Тихоокеанския огнен пръстен", зона с висока сеизмична активност, която се намира върху множество тектонски плочи.

Най-малко 48 души загинаха и стотици бяха ранени при изригването на вулкана Семеру на остров Ява на 4 декември.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    0 1 Отговор
    По Рихтер???
  • 2 Механик

    0 1 Отговор
    Аз се чудя що ми е така едно такова, земетръсно, па то било, щото в Индонезия имало по рихтер.