Last news in Fakti

16 Януари, 2022 08:50 2 027 9

Съседите провеждат важен референдум

  • сърбия-
  • референдум-
  • конституция-
  • право

Сърбите гласуват за промени в Конституцията в областта на правосъдието

Съседите провеждат важен референдум - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Референдумът за промяна на конституцията на Сърбия в областта на правосъдието започна в западната ни съседка. Както съобщи Републиканската избирателна комисия (РИК), избирателните секции в страната отвориха в 07:00 часа местно време (09:00 московско време). Гражданите ще трябва да отговорят на въпроса: „Вие за промени ли сте на Конституцията на Република Сърбия?“ В този случай избирателите ще трябва да отговорят на въпроса с „да“ или „не“.

Промените, внесени на референдума, се отнасят до сектор „правосъдие“, а именно избора на съдии и прокурори. Ако гражданите подкрепят промените в конституцията, тогава съдиите вече няма да се избират в Народното събрание, а това ще се прави от Висшия съдебен съвет, състоящ се от 11 души - шестима съдии, избрани от други съдии, четирима адвокати, избрани от парламента и председателя на Върховния съд. Министърът на правосъдието, председателят на Върховния касационен съд, председателят на парламентарната комисия по правосъдие вече няма да могат да участват в избора на съдии. Тригодишният изпитателен срок за съдиите се отменя.

Прокурорите, ако се приеме поправката, също ще се избират не от парламента по предложение на правителството, а от Висшия прокурорски съвет. Той ще се състои от 11 души - петима прокурори, четирима депутати, избрани в парламента с квалифицирано мнозинство (2/3 от всички гласове), както и министърът на правосъдието и върховният прокурор. Освен това се премахва длъжността заместник-прокурор.

Опозиция от Прищина

Референдумът според международните стандарти трябваше да се проведе в цяла Сърбия, включително в двете ѝ автономни области - автономната област Косово и Метохия и автономната област Войводина. Премиерът на непризнатото Косово Албин Курти обаче каза, че Прищина няма да даде разрешение за провеждане на референдум за изменение на сръбската конституция на нейна територия. Премиерът на непризнатата общност заяви, че Косово е „суверенна държава“ и провеждането на референдум на „друга страна“ на нейна територия е невъзможно.

В отговор САЩ, Великобритания и ЕС излязоха със съвместно изявление, в което призовават правителството на Косово да позволи на сърбите в Косово да упражняват правото си на глас на избори и изборни процеси. Берлин, Брюксел, Вашингтон, Лондон, Париж и Рим призоваха властите на Сърбия и непризнатото Косово „да се въздържат от действия и реторика, които изострят напрежението и да участват конструктивно в диалога със съдействието на ЕС“. Те подчертаха значението на напредъка чрез тези консултации относно „всеобхватно споразумение, което ще отвори перспективите на ЕС и ще засили регионалната стабилност“.

Властите на непризнатото Косово - премиерът Курти, президентът Виоса Османи и председателят на парламента Глаук Конюфца - в съвместно изявление отговориха на призива на западните страни с отказ.

Венецианската комисия по-рано оцени положително изменението по отношение на правосъдието, като отбеляза, че е в съответствие с европейските стандарти. Сръбският министър на правосъдието Мая Попович отбеляза, че промените в конституцията в областта на правосъдието са условие за по-нататъшна реформа на правната система, което ще даде възможност за по-добри оценки за напредъка на Сърбия в процеса на европейска интеграция.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    2 4 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 2 РЕФЕРЕНДУМ за "ЗЕЛЕНИТЕ" СЕРТИФИКАТИ

    13 2 Отговор
    Искаме РЕФЕРЕНДУМ за "ЗЕЛЕНИТЕ" СЕРТИФИКАТИ като в Швейцария!
  • 3 черния

    5 3 Отговор
    Сърбите никога няма да допуснат ЕС в Белград, от референдума сороснята ще получи голям српски кукиш!

    Коментиран от #9

  • 4 Ма кви са

    1 2 Отговор
    тея маски в Сърбия?!? Тея нямат ли си някой баш патреот да ги отлюспи?!?
  • 5 Комон сенс

    5 0 Отговор
    Безсмислен балкански референдум.
    Вие за промяна на Конституцията ли сте? Каква промяна, бе съседе? Поодбни мъгляви въпроси само развързват ръцете на елита и не дават никаква власт на хората.
    Избирателите ще гласуват според политически пристрастия и според това кои медии как са ги обработили.
    Няма никакъв смисъл да се питат гражданите За ли са прмени в Основния закон, защото подобни промени се правят по съответния регламент.
    Може би трябва да питат гражднаите - вие за нарушаването на регламента ли сте?
    ...
    Мътна работа е този референдум.
  • 6 хахахахахаха

    3 2 Отговор
    дори сърбите са по големи демократи от нас..
  • 7 Комшия

    2 0 Отговор
    Съседите ни са пет и всички ли провеждат един и същ "важен"😉 референдум🤔?
  • 8 Българин

    2 0 Отговор
    Не беше достатъчно Сащ и Турция да откраднат Косово от Сърбия, ами сега го изпилзват да пречи на европейската интеграция на Сърбия . Тази атлантическа военна група (натото) прави всичко възможно срещу православните славянски държави.
  • 9 руска cмpaд

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "черния":

    Сърбите се молят да бъдат приети в ЕС,но такъв троянски кон в Европа не ни трябва.От цяла Европа и почти целия свят останаха няколко недоносеника които подкрепят терориста Русия и сърбите са един от тези предателски недоносеници.
Новини по държави: