16 Май, 2022 09:57 1 269 7

Германия е увеличила разходите си за внос от Русия със 77,7%

  • германия-
  • русия-
  • внос-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • украйна-
  • санкции-
  • ембарго

Разходите на Германия за внос на стоки от Русия през март тази година са се увеличили със 77,7% спрямо същия период на миналата година и възлизат на 4,4 милиарда евро

Германия е увеличила разходите си за внос от Русия със 77,7% - 1
Снимка: Shutterstock

Разходите на Германия за внос на стоки от Русия през март тази година са се увеличили със 77,7% спрямо същия период на миналата година и възлизат на 4,4 милиарда евро, съобщи Федералната статистическа служба на Германия, цитирана от ТАСС.

Междувременно източник на Bloomberg от германското правителство съобщава, че в Берлин са решени да се откажат от вноса на руски нефт до края на годината, независимо дали Европейският съюз наложи ембарго.

Основната причина за това значително увеличение на вноса е нарастващите цени на суровините, по-специално на петрола и природния газ. Най-важните стоки, внесени от Русия, са суровият петрол и природният газ, чиято стойност нараства с 56,5% до 2,4 млрд. евро. Вносът на тези енергийни ресурси от Русия през март 2022 г. обаче намалява с 27,8% в сравнение със същия месец на миналата година .

Други важни стоки, внесени от Германия, са металите. Така разходите за внос се увеличават със 117,3% до 0,8 млрд. евро, докато вносът намалява с 19,2%. Коксът и петролните продукти също са значителен германски внос от Русия. Стойността на вноса нараства с 203,5% до 0,5 млрд. евро, обемът нарасна с 26%.

Що се отнася до износа на Германия за Русия, на фона на събитията в Украйна и последвалото налагане на санкции през март 2022 г., той намалява с 58,7% спрямо същия период на миналата година и се срива до €1 млрд. През февруари тази година износът за Русия се увеличава с 16.7% спрямо същия месец на предходната година. Така германският внос надхвърли износа в търговията с Русия с рекордните 3,4 милиарда евро през март 2022 г. През февруари 2022 г. превишението на вноса над износа възлиза на 1,4 милиарда евро.

Германските власти полагат усилия за сключване на сделки с алтернативни доставчици. В същото време правителството е уверено, че ще успее да реши оставащите логистични проблеми през следващите шест до седем месеца. В същото време, според източници, германският кабинет, оглавяван от канцлера Олаф Шолц, възнамерява да популяризира националния си план в рамките на санкциите на ЕС срещу Русия, въведени в отговор на специална военна операция в Украйна. Федералното правителство обаче не уточни кои държави ще компенсират недостига на петрол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    31 2 Отговор
    А КИРЧО ЩЕ ВНАСЯ РУСКИ ГАЗ СЪС КОФИТЕ НА ТРОЙНА ЦЕНА

    Коментиран от #7

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 1 Отговор
    Продавам рубли
    Евро=Рубла
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Еталон

    26 1 Отговор
    Е на това му се вика ефективна санкция. Смело напред.
  • 5 Българка

    3 25 Отговор
    Германското правителство дължи отговори в европарламента на чия страна са. Защо въпреки евросанкциите продължават да захранват финансово войната на Путин

    Коментиран от #6

  • 6 А ТЕБ ЗАЩО

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    ТЕ ЗАХРАНВАТ?????
  • 7 ТИР

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уууууууууу":

    Кирчо вика първо,че е говорил с американците но не с фирма за Газа, Сега пък идва газа но неможе да назове фирмата за да не разберат другите,,,🙃
Новини по държави: