Last news in Fakti

3 Август, 2022 19:30 1 990 38

Руският фитил на балканската „тенджера под налягане”

  • косово-
  • сърбия-
  • прищина-
  • югославия-
  • сащ

След обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. около 50 000 сърби, живеещи в северната част на бившата провинция, отказват да признаят правителството на Прищина и неговите институции

Руският фитил на балканската „тенджера под налягане” - 1
Снимка: Shutterstock

В Западните Балкани, превърнати в тенджера под налягане след войните в бивша Югославия през 90-те години, най-малкото несъгласие може внезапно да взриви напрежението. Това се случи миналата неделя около пропускателните пунктове, които разделят сръбската и албанската част на Косово. За разлика от повече от сто държави в света, Сърбия никога не е признавала независимостта на бившата си провинция, която смята за своя "историческа люлка". Протестирайки срещу промяна в правилата, която би ги задължила от 1 август да приемат косовски регистрационни номера и документи за самоличност, сърбите блокираха пропускателните пунктове с тежкотоварни автомобили и камиони, танкове, издигнаха барикади и стреляха по косовската полиция. Хеликоптери на KFOR, силите на НАТО в региона, са разположени в северната част на страната. Това пише политическият анализатор Изабел Ласер в материал за френския вестник Le Figaro.

След обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. около 50 000 сърби, живеещи в северната част на бившата провинция, отказват да признаят правителството на Прищина и неговите институции. Те продължават да използват регистрационни табели и документи за самоличност, издадени от сръбските власти, на които винаги са оставали лоялни и от които зависят финансово. След напрежението, което вече разтърси Косово по същите причини преди година, правителството на Прищина реши, под натиска на Запада и по-специално на Съединените щати, да отложи до 1 септември установяването на новите правила на границата, считани за реципрочна мярка. Сръбското малцинство демонтира барикадите. Глътка въздух преди нов топлинен удар?

Четиринадесет години след обявяването на независимостта регионът остава сива зона в Европа. Диалогът, започнат през 2013 г. от Европейския съюз между Белград и Прищина, е в застой. Преговорите, започнати през 2018 г. от сръбския президент Александър Вучич и бившия президент на Косово Хашим Тачи, които планираха да уредят различията си чрез размяна на територии, срещнаха съпротивата на албанските радикали, сръбските националисти и някои европейски държави, враждебно настроени към идеята. Но ситуацията беше допълнително отслабена от руската война в Украйна.

Вярна на тактиката си, Русия всява разделения раздори на европейския континент, макар и само като представя независимостта на Косово, никога не призната от Москва, като "прецедент", оправдаващ нейната агресия в Украйна, след като послужи като аргумент за анексирането на Крим и частичната окупация на Грузия през 2008 г. Свързана с "големия руски брат" чрез история, култура, политика и религия, Сърбия също е силно зависима от своята енергия: 56% за петрол и 51% за газ. Охотно смятана за троянски кон на Русия в Европа, Сърбия, която никога не се е сблъсквала с миналото си след военните престъпления, извършени срещу нейните съседи през 90-те години, винаги е заемала страната на Москва.

По улиците на Белград се продават тениски с образа на Владимир Путин, а буквата Z, символизираща руската операция в Украйна, е нарисувана на много стени. Но Сърбия също е европейска страна, официално заинтересована от сближаване с ЕС. Следователно от началото на войната, на 24 февруари, Белград се люлее като махало между Изтока и Запада. Тя гласува за резолюцията, осъждаща нападението срещу Украйна, но отказа да се присъедини към международните санкции и да критикува злоупотребите, извършени от руската армия. В събота, 30 юли, сърбите представиха военната си техника край Белград, своите руски изтребители, новата си китайска система за противоракетна отбрана, получена през юли, но също така и европейско оборудване, по-специално френско...

В продължение на няколко години, поради това, че не бяха твърдо прикрепени към солидно политическо и икономическо цяло, Западните Балкани се превърнаха в театър на съревнование за развиващите се държави. От коя страна на новата стена, разделяща Изтока и Запада, ще попадне Сърбия? Владимир Путин предлага на сърбите алтернативен модел на този на Европейския съюз, понякога смятан за разочароващ или остарял, и намира радушен отклик в сръбското правителство. И по-специално при Владимир Джуканович, депутат и висш функционер от управляващата партия, който се занимава в Twitter с руската пропаганда по отношение на Украйна: "Всичко изглежда показва, че Сърбия ще бъде принудена да започне денацификацията на Балканите... Сръбският президент Александър Вучич призна това в обръщението си към нацията в неделя: ситуацията в Косово "никога не е била толкова сложна за Сърбия и за сърбите" и "атмосферата е нажежена". Той втвърди реториката си, като обеща, че "Сърбия ще спечели, ако сърбите бъдат нападнати...".

Опитва ли се Русия да тласне Сърбия във въоръжен конфликт със съседите си, да дестабилизира Европа и да отвлече вниманието от войната в Украйна? Наред с Молдова, Грузия и сръбската част на Босна, редовно изкушавани от отцепване, Западните Балкани са една от мишените на Владимир Путин. Но сравнението между Русия-Украйна и Сърбия-Косово свършва дотук. Между двете ситуации разликата е значителна: отсъстващ в Украйна, НАТО все още има 3700 войници в Косово, отговорни за поддържането на мира и прилагането на мандата на ООН. А KFOR обеща да се намеси, "ако стабилността бъде застрашена".

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хисторик

    29 16 Отговор
    Косово не е държава, а сръбска провинция отделена 1999г на сила след 80 дни бомбардировки на НАТО над сръбски градове

    Коментиран от #8, #17, #33

  • 2 Истината

    17 17 Отговор
    След 36 000 бойни полета на НАТО над Сърбия след хиляди бомбардировки с обеднен уран сръбския президент Милошевич се отказа от сувремата сръбска провинция Косово.
  • 3 Теодор Рузвелт

    14 27 Отговор
    Сърбия се превърна в послушна булонка, страхотен пинчер джавкащ по господарите си, да не бяха провеждали геноцид по времето на диктатора Милошевич но сега албонците си заслужиха да си имат втора държава, жалко че губеща Русия няма с какво да помогне на хленчещите сърби така че невиждам да има проблем освен този подклаждан от руските агенти на ГРУ вършеещи в Сърбия
  • 4 Шадола

    23 9 Отговор
    Косово е създадена на сила държава не призната за да могат САЩ да си построят най голямата база извън САЩ Бондстйил.

    Коментиран от #20

  • 5 Тито косовар

    10 23 Отговор
    Косово е суверенна държава с хилядолетна история, език и писменост.

    Коментиран от #13

  • 6 Иванушка  🇷🇺

    11 14 Отговор
    "...оправдаващ нейната агресия в Украйна..." - чиста Самозащита от надигащия глава Фашизъм и Американски Империализъм. Дали България няма да навлезе в Македония ако там започнат да колят и горят българи и да ги "помакедончват" ? Не...няма ))
  • 7 Окраин4е

    19 12 Отговор
    Косовските терористи окупатори подкрепяни от САЩ тероризират сърбите в Митровица!
  • 8 Теодор Рузвелт

    9 19 Отговор

    До коментар #1 от "Хисторик":

    Хисторико забрави да споменеш вече е сто процентова държава отцепила се след агресията на Милошевич и защитните действия на ВВС на НАТО, сега да берат плодовете на труда на Милошевич и да подишат малко обеднен уран

    Коментиран от #14

  • 9 ПОМПЕЙ

    16 19 Отговор
    Сърболята трябва да бъдат нашляпани яко!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гочо

    18 5 Отговор
    Те това са последиците.. от Дивотиите на Сталин и Сие.....десетки години нямат оправяне.....
  • 12 Турски тираджия

    8 3 Отговор
    Тая мойта станала журналиска майка и украинката много щастлива
  • 13 Иванушка  🇷🇺

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Тито косовар":

    "...Косово е суверенна държава с хилядолетна история..."
    - Литва също, но на кой му пука за въшлив народец с "хилядолетна история" от 100г ???
  • 14 Професора

    13 11 Отговор

    До коментар #8 от "Теодор Рузвелт":

    Те руснаците така в момента защитават руснаците в Окрайна след агресията на Зеленски. Нещо се обърка за Милошевич шиптарите нападнаха полицията после влезна сръбската армия, а натовците са в дъното на конфликта чичо Сам.
  • 15 8888

    11 6 Отговор
    Тук в маг.ясарския сайт разни мешании с арабска кръв маниполират лайковете.
  • 16 Хървати и албанци

    8 16 Отговор
    Ще мачкат сърбите с голи ръце....

    Коментиран от #28

  • 17 Историк

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хисторик":

    Сърбите да не коментират тук, защото са в конфликт на интереси и мнението им не се зачита.

    Коментиран от #19

  • 18 АПАРТЕЙД

    10 1 Отговор
    Ал Бал някъде в Ориента тук е Европа ще се съобразвявш с европейската раса
  • 19 Професора

    14 5 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Соросоидите също защото получавате грантове за мнението което пробутвате!
  • 20 Българските турци

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Шадола":

    Няма нито нация , нито етнос на Балканите които да се зоват косовци ... Косово е изкуствена държава = военна база на САЩ ...и ако успеят да вкарат "Базата" в НАТО и ЕС ще станат чудесна и ефикасна стръв за клопките на САЩ ,НАТО и ЕС досущ като Гърция !!!
  • 21 ФАКТИ :

    3 2 Отговор
    Дивите aлбaнци прoгoнихa пoчти вcички cърби oт Кocoвo. Ocтaнa caмo Кocoвcкa Митрoвицa, къдeтo вce oщe
    cърбитe ca мнoзинcтвo, нo и oттaм иcкaт дa ги прoгoнят и зaтoвa нe ca cъглacни тя дa ce oтдeли !
    Впрoчeм цигaнитe cъщo ca прoгoнeни.

    Коментиран от #30

  • 22 Истината е, че

    5 3 Отговор
    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъюз и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на
    Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo
    нaceлeниe (Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и
    Бocнa и Хeрцeгoвинa...

    Коментиран от #24, #26

  • 23 българин

    2 4 Отговор
    Србе на врбе
  • 24 да питам

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината е, че":

    Я кажи "истината" за братята руснаци и украинци...
  • 25 ха ха хааа

    4 5 Отговор
    Некой видел ли е руски галош под налягане ...🤭
  • 26 Българските турци

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Истината е, че":

    Параноята е психично състояние което не приютява разумa ! На Балканите гъмжи от паранояци в резултат на пхихичната американска манипулация с която се помпи страх ... Целта е изплашените да се приютят доброволно в НАТО и под американскоевропейска "опека".Пример: гърците ги плашат с турците,Прищина с Белград..Швеция и Финландия с Путин ...и т.н.
  • 27 Лонг

    7 4 Отговор
    НАТО терористите убиха 55 000 сърби за 2 месеца за да създадат терористична държава в Европа.

    Коментиран от #31, #35

  • 28 Точно

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хървати и албанци":

    Никакъв шанс
  • 29 Матей преображенски

    6 4 Отговор
    Верно ли бе?Американски военни белким няма в Украйна,ми те са навсякъде,какво дирят примерно в Косово,да пазят албанците май.И сега ,ако наредят така нещата ,че сърби и албанци да се хванат пак за гушите,Бондстил няма да остане безучастна.Това означава бомбардировки над Сърбия,навлизане с бойна техника и войска,инвазия.Русия дали ще направи пас,едва ли,дори в руския генерален щаб сигурно са разиграли подобни варианти.След 1 месец ще се разбере как ще се развият нещата,ако американците бъдат надвити в пряк двубой с руски спец-части,Балканите ще бъдат свободни.

    Коментиран от #32, #38

  • 30 1234

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "ФАКТИ :":

    Защо пък диви, те исторически са земеделци. Земята и нивите в Косово са сред най-плодородните на Балканите.
  • 31 Пълна

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Лонг":

    Лъжа!
  • 32 Ясно е какво ще се случи след месец

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Матей преображенски":

    Йенс Столтенберг даде да се разбере на сръбския държавен глава, че ако стабилността на Косово бъде застрашена, евроатлантическите сили са готови да се намесят. Подробностите за телефонния разговор бяха публикувани в Twitter профила на шефа на НАТО.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Лисан

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ясно е какво ще се случи след месец":

    След месец Йенс Солташакберг ще въздиша пред картата на Косово и тъжно ще шепти " И тука ядохме хурката"
  • 35 Сандо Макето

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Лонг":

    А сърбо-терористите знаеш ли колко българи са убили в Македония а други са били прокудени от родните им места?Така,че заем брашно тъпкано се връща!И научи историята на българите в Македония,ако изобщо си българин, де
  • 36 иврупеица

    2 1 Отговор
    Комунетата които коментират тук изобщо не са наясно с историята ,а защитават сърбите ,които винаги са ни удряли в гръб и после са съжалявали!Четете историята бре комунетаааа а не като едни северни съседи от запад дето мислят досущ като вас,че сърбите им били братя,а ние сме били хем татари ,хем фашисти
  • 37 Без мандат

    1 0 Отговор
    На ООН сащ и васалните й страни направиха тази война и разчлениха бивша Югославия. Сащ си отделиха Косово, признаха ги като отделна страна и си направиха там най-голямата военна база в Европа. Естествено "съюзниците " на САЩ веднага побързаха да признаят Косово. Тогава и немците участваха в тази война със 6 бойни самолета и убиваха там хота, в тази незаконна война. Днес обаче европеците са станали "светии" и се самоубиха, само и само да покажат, колко "неправилна" е войната в Украйна.
    Отделянето на Косово и признаването му за отделна страна беше безпрецедентен случай в историята. За това последва и Крим. Тогава даже и народен референдум направиха. Но "демократичните" никога не са имали логика в това, което правят. Косово "може", но "Крим" било незаконно???
    За това се стигна до тука и няма скоро да свърши. Даже трябва да се радваме, ако ядрените арсенали не се изсипят по територията на управкявашите мумии...
  • 38 А дано

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Матей преображенски":

    Балканите да се освободят от ФАЩ и васалите им...
    Ама фащ няма така лесно да се откажат. Ще стане голямо мазало, ако и втори фронт Като/Русия се открие тука до нас. Нас 100% ще ни вкарат в тази война на страната на Фащ.