Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Септември, 2022 09:40 688 12

Папа Франциск: Бог не подкрепя войната

  • война-
  • бог-
  • руски патриарх-
  • патриарх кирил-
  • папа франциск

Той отправи косвена критика към руския православен патриарх Кирил, който подкрепя нахлуването в Украйна и бойкотира конференция на религиозни лидери

Папа Франциск: Бог не подкрепя войната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бог не насочва религиите към война. Това заяви в сряда папа Франциск, цитиран от агенция Ройтерс. Той отправи косвена критика към руския православен патриарх Кирил, който подкрепя нахлуването в Украйна и бойкотира конференция на религиозни лидери.

На втория ден от визитата си в Казахстан Франциск се обърна към Седмия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, среща, която събира християни, евреи, мюсюлмани, будисти, индуисти и други.

Още новини от Украйна

Конгресът е белязан от видимото отсъствие на патриарх Кирил. Той трябваше да присъства, но по-късно се отказа. Руската православна църква изпрати делегация.

Бог е мир. Той винаги ни води по пътя на мира, никога по пътя на войната", каза Франциск, говорейки на огромна кръгла маса в Двореца на независимостта, огромна модерна конструкция, изработена от стомана и стъкло в столицата на бившия съветска република. Тогава нека се ангажираме още повече да настояваме за необходимостта от разрешаване на конфликти не чрез неубедителните средства на властта, с оръжия и заплахи, а чрез единствените средства, благословени от небето и достойни за човека: среща, диалог и търпеливи преговори, каза той.

Папата, който по-рано тази година заяви, че Кирил не може да бъде "момчето на олтара" на руския президент Владимир Путин, каза на конференцията: Свещеното никога не трябва да бъде опора за власт, нито властта опора за свещеното!

Кирил даде ентусиазирана подкрепа на инвазията на Русия в Украйна, която патриархът разглежда като опора срещу Запада, който той нарича упадъчен. Неговата позиция предизвика разрив с Ватикана и отприщи вътрешен бунт, който доведе до прекъсване на връзките на някои местни православни църкви с Руската православна църква.

По думите на Франциск насилието в името на Бог никога не е било оправдано. "Вирусите" на омразата и тероризма няма да бъдат изкоренени, без първо да бъдат премахнати несправедливостта и бедността.

Време е да осъзнаем, че фундаментализмът осквернява и покварява всяко вероизповедание," каза той. "Нека се освободим от онези редуциращи и разрушителни представи, които оскърбяват името на Бог чрез грубост, екстремизъм и форми на фундаментализъм и го оскверняват чрез омраза, фанатизъм , и тероризъм, обезобразявайки и образа на човека.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мазните

    18 2 Отговор
    Католици искат да пречупят православните християни. Това е битка и на религиите...

    Коментиран от #10

  • 2 Всъщност

    17 1 Отговор
    Чиче , кажи го на твоите хора от католическия запад , които провокираха войната между православни !
  • 3 Урюрвкос

    10 0 Отговор
    кръстоносците стигнаха до Казахстан
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пучо Капучо

    7 1 Отговор
    Съгласен съм, Поуп, бът...Бог не подкрепя и западните мурафети срещу Русия, особено тези ня фалиралите фермери/кравари зад океана. И ко прайм, ъ? Руснаците имат една поговорка - "Помогни си сам, та да ти помогни и Господ". В този случай поговорката е просто идеална...

    Коментиран от #11

  • 6 435675764

    11 0 Отговор
    Инквизицията тоя католик забрави колко котки,жени,млади момичета бяха изгорени на клада.Кръстоносните военни офанзиви ,какво клане са извършвали от името на Ватикана.Гилотините по мегданите да свалят главите на престъпници и барабар несъгласни с това че папата е абсолют.Така че ,всяка държава си има духовнници и никой не мой ,освен Бог,да съди за мисъл и молба за молитва .
  • 7 Ал Кохол

    2 4 Отговор
    Напротив пример се кръстоносните походи ,бог иска война ! И по-точно християнският бог иска война!
  • 8 Иван

    7 0 Отговор
    Боклука не е критикувал войната на НАТО-ОТАН срещу Сърбия.
  • 9 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    0 3 Отговор
    Бог не подкрепя войната, но поп Кирил я подкрепя. Очаквайте скоро да канонизира Путлер православния джихадист.
  • 10 БеГемот

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мазните":

    Дреме ми ...най ме кефят религиозните войни...който победи значи БОК го обича...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пацифист

    0 0 Отговор
    Ройтерс пропусна най важното казано от Папата, което е точно противоположно на това лужливо резюме.
    Ние четеме и целия текст на думите на папата.
    1. Католическата църква, тоест Папата, издаде индулугенции на доставката на оръжия за Украйна. Било етично! Да се избиват мирни граждани, защото укрите обстрелват мирни обекти! Така беше и по времето на Хитлер. Папата е като Осама Бин Ладен.
    2. А на Сорос е подгласник за мигрантите - те щели да решат проблема на Европа.
    Пиите вода а аз Папата ще си пия виното!