Last news in Fakti

8 Септември, 2013 18:24 2 257 1

Химическата атака в Сирия прекрачи глобалната червена линия

  • сирия-
  • джон кери-
  • гражданска война-
  • химическо оръжие

САЩ отново ще иска от Съвета за сигурност на ООН разрешение за военна операция срещу Сирия

Химическата атака в Сирия прекрачи глобалната червена линия - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Предполагаемото използване на химическо оръжие от страна на сирийския президент прекрачи "глобалната червена линия". Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след среща с външните министри от Арабската лига.

Той не изключи възможността страната му все пак да поиска от Съвета за сигурност на ООН разрешение за военна операция срещу Сирия.

Кери, направи изявлението си от Париж, тъй като е на посещение в Европа, за да събере подкрепа за действия срещу режима на президента Башар Асад, коментира Би Би Си.

"Използваното от Асад химическо оръжие преминава международната, глобална червена линия", каза той. САЩ обвинява сили Асад за убийството на 1429 души след атака със зарин на 21 август . Правителство на президента Асад обвини бунтовниците за въпросната атака като инструмент в над 2 годишната им борба за свалянето на режима.

Кери заяви, че правителството на САЩ е започнало кампания за разпространение на видеозаписи с последствията от химическата атака в Сирия на 21 август, в опит да убеди американците и Конгреса, че военната операция е необходима.

Арабските страни са разделени по въпроса за военни удари срещу Сирия. Саудитска Арабия и Катар застават зад решението на САЩ, докато съседни на Сирия страни като Йордания и Ливан са далеч по-предпазливи, заради опасенията си, че конфликтът може да прескочи техните граници.

Новият  министър на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф разкритикува западните планове за военна операция срещу Сирия. „Евентуалните удари срещу режима в Дамаск биха били в нарушение на Устава на ООН“, подчерта Зариф в Багдад след като се срещна с иракския си колега Хошияр Зебари и премиера Нури ал Малики. По думите му "цивилизованите страни" още преди десетилетия са отхвърлили употребата на сила като "незаконна практика", когато са подписали учредителната харта на световната организация през 1945 г.

Днес се появиха и съобщения, че бунтовническите сили са взели контрола на историческия християнски град Маалула, който се намира северно от Дамаск. Абдел Рахман, директор на Сирийската обсерватория за правата на човека заяви, че войските, верни на Асад са се оттеглили от района.

Във вчерашния ден около 100 хиляди души присъстваха на четиричасово бдение за мир в Сирия  в отговор на призива на папа Франциск, който намери отклик не само сред християните, но и сред представители на други религии, предаде Асошиейтед прес.

Площад "Свети Петър" се изпълни с десетки хиляди хора, което превърна проявата в Рим в една от най-големите акции на Запад против планираната от Съединените щати военна операция срещу режима в Дамаск в отговор на нападението с химическо оръжие край сирийската столица на 21 август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    2 0 Отговор
    Путин каза, че бунтовниците спонсорирани от САЩ са пуснали химическите бомби, защото това е предлога за да свалят американците Асад и да докарат на Сирия демокрацията, тъй като имат голями газови находища и не искат да ги споделят в Вашингтон. Много е нагъл тоя Асад!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания