Last news in Fakti

14 Юли, 2023 13:01 2 628 12

Аспартамът е "възможен канцероген". Какво значи това?

  • рак-
  • аспартам-
  • канцероген-
  • здраве-
  • човешко тяло-
  • сзо-
  • подсладител-
  • захар

Учените непрестанно работят, за да откриват потенциални причинители на болестта

Аспартамът е "възможен канцероген". Какво значи това? - 1
Снимка: Shutterstock

Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО) класифицира официално аспартама като "възможен карценоген за хора". Синтетичният подсладител се използва за производството на редица храни - най-вече в нискокалорийните безалкохолни напитки, печивата, млечните продукти, дъвките без захар, зърнените закуски, инстантното кафе и други.

"Ракът е една от болестите с най-висок процент на летален изход в световен мащаб. Учените непрестанно работят, за да откриват потенциални причинители на болестта или фактори, които предразполагат към нея - надеждата е да се намалят смъртните случаи", обяснява Франческо Бранка, директор на отдела за хранителна безопасност към СЗО. "Изследванията на аспартамът показват, че въпреки че няма проблем при средно консумираните количества, потенциалните ефекти от това трябва да се изследват по-щателно".

По-добре да пием вода

"Препоръката не е да се избягват подсладителите изобщо, но трябва да се подхожда с внимание", казва Бранка. Според експертите всеки, който иска да си купи безалкохолни напитки със захар или подсладители, трябва да се замисли дали просто да не пие вода или напитки без подсладители.

Международната агенция за изследване на рака публикува изводите си за аспартама в медицинския журнал The Lancet Oncology. Там се описват ограничените доказателства за връзка между консумацията на този подсладител и случаи на рак на черния дроб. Важно е да се отбележи, че експертите от Агенцията оценяват само дали някоя субстанция може принципно да причини рак. Няма конкретно описание за това какво количество трябва да консумира човек, за да се изложи на риск от онкологично заболяване.

Препоръчителният максимум консумация на аспартам в Европейския съюз е 40 милиграма на килограм тегло. Според СЗО човек, който тежи 70 килограма ще достигне опасни нива на консумация, само ако пие между 9 и 14 кенчета безалкохолна напитка с високо съдържание на аспартам дневно. Според настоящите изследвания онези, които консумират по-малко от това количество, не са изложени на повишен риск от рак.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кока Кола Къмпани

    17 0 Отговор
    Не е вярно това.
    Това е умишлена атака срещу бълвoчите ни.
    Ще си потърсим правата в съда!

    Коментиран от #12

  • 2 всички лимонади

    25 1 Отговор
    и лакомства за деца и възрастни са тъпкани с канцерогени, това е евро политика
  • 3 Аха

    26 1 Отговор
    Отдавна е доказано, че е канцероген, но го бутат навсякъде.
  • 4 Наско

    19 1 Отговор
    о, направете ваксини с аспартам! ще хубаво за илита! може и по небето от самолети да го пръскат за облаци с графен и аспартам - за здраве от СЗО!
  • 5 Знаещ

    8 0 Отговор
    Аспартамът докарва рак, захарта останалите стотици заболявания.
  • 6 Един

    18 1 Отговор
    Един от отговорите, защо 1988 сме втори след Япония по столетници, а сега имаме най-ниската средна продължителност на живот в Европа, първи по сърдечно съдови заболявания и ракови. Лимонада, етър и сайдер бяха без оцветители и подсладители.

    Коментиран от #8

  • 7 Мнение

    9 1 Отговор
    Значи, че политиката на глобалистите за намаляне на човечеството работи с пълна сила!

    Моментално да се осветлят чуждите агенти за влияние, финансирани от чужди посолства!
    В днешно време основните медии са като стерео говорители! Каквото кажат едните звучи и от другите!
    Няма място за мислене и място за друга гледна точка?!

    Време е за промяна към по-добро!

    Коментиран от #11

  • 8 Хаха

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    Че то ние и 1988 бяхме с доста под средната продължителност на живот. Хвърли един поглед на официалната статистика

    Коментиран от #9

  • 9 Хаха 2

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    И по-точно - с 3.1 години под тази в лошия капиталистически САЩ, 4 и половина под тази в Франция, 3.8 години под тази в UK.

    Коментиран от #10

  • 10 Знаем

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха 2":

    Знаем ги ние социалистическите статистики. Петилетката за 2 години и скритите декари пожънато жито за да докараме високите добиви!
  • 11 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    няма какво да се осветляват тези вредители..направо да ги забранят ..както го направиха в Унгария..но за целта трябва да има български Орбан..но уви нямаме дори и намек..
  • 12 катран

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кока Кола Къмпани":

    има хиляди продукта с различни разрешени отрови вътре..но бизнеса си е бизнес..и европа разрешава тяхната кансумация в малки дози..Например в рафинирано олио се прави с помоща на хексан...един вид петролен продукт....токсичен..е ако го използваш в кухнята си значи ти си самоубийца..а по-лошото че убиваш и близките си..бавно, но всеки ден по-малко..За съжаление и това не спира българските домакини..защото толкова им акъла..НЕГРАМОТНИ И ОБЛЪЧЕНИ ОТ СОРОСОИДНИ МЕДИИ..