Last news in Fakti

31 Август, 2023 15:37 5 604 7

Американска корпорация се отказа да продава недовършена атомна централа

  • атомна енергетика-
  • tva-
  • сащ-
  • аец-
  • алабама-
  • корпорация-
  • енергетика-
  • белафонте

TVA спря строителството на централата през 1988 г.

Американска корпорация се отказа да продава недовършена атомна централа - 1
Снимка: Shutterstock

Американската федерална корпорация Tennessee Valley Authority (TVA) се отказва да продава недовършената АЕЦ „Белафонте“ в Алабама. Това стана ясно, след като Бордът на директорите на TVA е гласувал отмяна на решение от 2016 година, което планираше продажбата на площадката на АЕЦ „Белафонте“, заедно с двата частично построени енергоблока и друга инфраструктура.

Въпреки че все още не е ясно каква ще е съдбата на обекта, старши вицепрезидентът на TVA по ядрено инженерство и поддръжка на операции Матю Расмусен е посочил пред Борда, че „Белафонте“ е привлекателно място за бъдещо производство на електроенергия на фона на желанието на TVA да удвои портфолиото си в тази посока през следващите три десетилетия, предаде Timesfreepress.

Сегашното решение на TVA за АЕЦ „Белафонте“ е последният обрат в сагата около съдбата на проекта, който дотук е струвал над 6 милиарда долара на компанията, под формата на разходи за строителство, финансиране и поддръжка през последния половин век. TVA спря строителството на централата през 1988 г. и след опит за продажба на проекта и впоследствие за възстановяването на работата по него, в крайна сметка се отказа от довършване на съоръжението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новинар

    21 2 Отговор
    Изключително ценна информация. Тъкмо сутринта се бях зачудил какво става с тази централа щях да звъня на Матю Расмусен и ето вече знам.
  • 2 Що бе

    22 3 Отговор
    Нека марчето пише с кви реактори требе да бъде- май Уестингхаус- ония дето ни ги пробутват от 5 години.
  • 3 Българин

    34 3 Отговор
    Няма страшно, ние ще подарим нашите реактори на украинците, а ще купим тези американските на петорна цена.Нали сме евроатлантици.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 хихи

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Най-важното демократи сме„„„
    Недемократична Турция строи АЕЦ с руски реактори и при тях не е корупционен проект
    и никой не ги спира... и са член на нНАТО

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "хихи":

    Не е лошо да не правиш хората на балами , щото най- вероятно ще излезе , че ти си такъв !! Турция нищо не строи !!! Дала е разрешение на Росатом да построи централа , ИЗЦЯЛО ЗА НЕГОВА СМЕТКА , със негови пари и БЕЗ , повтарям без договор за изкупуване на тока !! Тоест Росатом ще продава тока си на борсата и ако е на загуба , което е почти сигурно си е за негова сметка !!! Това прави Турция , което в България е невъзможно и дори самите ватници никога няма да предложат !! Защото тук ще трябва да строят по съвсем други условия , които ще оскъпят нещата двойно и тройно !! Най-- малкото са длъжни да спазват правилата за обществено поръчки и то европейските , а не българските и второ трябва да имат контрол от независими европейски одитори , а не от подлоги на Ердоган , които се интересуват само от комисионните , както контролираха строителите в сринатите до основи градове в СЪЩАТА част на Турция !! И въпреки всичко това тази централа е под 3 % от мощностите в Турция , които в момента са над 98 Гигавата , а умрелия АЕЦ е само 2 !!!! И от тези 98 Гигавата над 60 Гигавата са ВЕИ и ще се увеличават десет пъти по- бързо от ТЕЦ и АЕЦ !! Общо взето тая централа е за резерв , щом искат ватниците да си харчат парите за глупости си е техен проблем , ама щото вече никъде не ги щат и да се похвалят , че строят в Турция , хахахаха !!

    Коментиран от #7

  • 7 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Със, със договор за изкупуване, Груйо! А вече и децата знаят, че соларките дават само 15% от номиналната си мощност, понеже защото слънцето не стои на апогея си 24 часа в денонощието, Груйо.