Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 05:00 752 3

САЩ налагат санкции на 21 лица и организации за подпомагане на Иран

  • сащ-
  • министерство на финансите-
  • иран-
  • санкции

Санкционираните са помогнали за генерирането на средства за Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Иран

САЩ налагат санкции на 21 лица и организации за подпомагане на Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на финансите на САЩ заяви в сряда, че е наложило санкции на 21 ирански и чуждестранни граждани и организации за участието им във финансови мрежи в полза на министерството на отбраната на Иран и други подразделения на неговата армия, предаде usnews.com.

В изявление Министерството на финансите каза, че санкционираните са помогнали за генерирането на средства за Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Иран, Генералния щаб на иранските въоръжени сили (AFGS) и Силите на гвардейците на ислямската революция (IRGC-QF).

„Иран генерира еквивалента на милиарди долари чрез продажби на стоки, за да финансира своите дестабилизиращи регионални дейности и подкрепа на множество регионални прокси групи, включително Хамас и Хизбула“, се казва в съобщението.

Министерството на финансите каза, че иранските военни са използвали "сложни мрежи от чуждестранни подставени компании и брокери, за да позволят тези незаконни търговски дейности".

Вашингтон иска да предприеме мерки срещу укриването на Иран от предишни санкции на САЩ и да прекрати подкрепата за подкрепяната от Иран палестинска въоръжена групировка Хамас след атаката ѝ срещу Израел миналия месец.

Сред санкционираните са базираните в Иран компании Sepehr Energy Jahan Nama Pars Company и Pishro Tejarat Sana Company, както и ирански граждани.

Министерството на финансите също така наложи санкции на две базирани в Хонконг фирми и няколко, базирани в Обединените арабски емирства.

Освен това Министерството на финансите заяви, че е санкционирало базираната в Дубай JEP Petrochemical Trading LLC, която е платила на базираната в Дубай Future Energy Trading LLC еквивалента на повече от 400 милиона долара за закупуване на ирански петрол от Sepehr Energy.

Три други ограничени компании са базираната в Дубай A Three Energy FZE заедно с базираните в Шарджа брокери Tetis Global FZE и Royal Shell Goods Wholesalers LLC, които Sepehr Energy използва, за да позволи продажбите на ирански стоки на чуждестранни купувачи.

Освен това Министерството на финансите каза, че е наложило санкции на четири компании и три лица за подкрепа на незаконни финансови мрежи от името на IRGC-QF.

Той посочи компаниите като базираните в ОАЕ Transmart DMCC и Solise Energy (FZE) и като базираните в Сингапур MSE Overseas PTE Ltd и Sealink Overseas PTE Ltd, а лицата като Zabi Vahap, Adelina Kuliyeva и Mehboob Thachankandy Palikandy.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сащ са терористична държава

    10 0 Отговор
    Санкции те са незаконни, отхвърлят се от международното право - те са израз на диктат и вмешателство на Сащ и марионетките им във вътрешните работи на суверенни страни. Никоя нормална страна не използва санкции срещу опонентите си... През последната година отчетливо се видя същността на американската диктатура - лъжи, цензура, погазване на международните норми и всевъзможни споразумения...
  • 2 Някой

    7 0 Отговор
    Тези накрая ще санкционират и себе си, щото няма да е останал друг несанкциониран от тях.
    Абе, пародия на държава.
  • 3 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Много им пука на Иран от краварските санкции.