Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Януари, 2024 16:04 1 368 25

Киев не се отказва от Пекин: Украйна покани президента Си Дзинпин на мирен форум

  • китай-
  • украйна-
  • си дзинпин-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Китай поддържа тесни връзки с Русия и се въздържа да критикува нейната инвазия в Украйна, но също така каза, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се зачитат и предложи да помогне за посредничество в конфликта

Киев не се отказва от Пекин: Украйна покани президента Си Дзинпин на мирен форум - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна покани китайския президент Си Дзинпин да участва в планирана "среща на върха за мир" на световните лидери в Швейцария, каза висш дипломатически съветник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Китай поддържа тесни връзки с Русия и се въздържа да критикува нейната инвазия в Украйна, но също така каза, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се зачитат и предложи да помогне за посредничество в конфликта.

"Определено каним Китай да участва в срещата на най-високо ниво, на ниво президент на Китайската народна република", каза съветникът Игор Жовква в интервю за Ройтерс.

"Участието на Китай ще бъде много важно за нас. Ние работим с китайската страна. Ние включваме нашите партньори по света, така че те да предадат на китайската страна колко е важно да участват в такава среща на върха."

Китайският президент Си и руският президент Владимир Путин обявиха партньорство "без ограничения" в Пекин само три седмици преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава Китай драстично увеличи вноса на руска енергия.

Путин казва, че нахлуването е било необходимо за защита на собствената сигурност на Русия, докато Киев и Западът казват, че това е непредизвикана агресивна война и заграбване на земя.

Неутрална Швейцария се съгласи да бъде домакин на мирна среща на върха за Украйна по искане на Зеленски, но все още не е определена дата или място. Жовква каза, че екипите все още работят по детайлите.

Мирният план на Зеленски

Жовква също каза, че съветниците по националната сигурност на "рекордните" 82 държави са взели участие в преговорите този месец в швейцарския град Давос, които са се фокусирали върху мирния план на Украйна от 10 точки.

Русия не е поканена на планираната среща на върха и Москва по-рано каза, че планът от 10 точки на Украйна няма да доведе до нищо.

Този план предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на всички руски войски, защита на хранителните и енергийни доставки, ядрена безопасност и освобождаване на всички военнопленници.

"Ще говорим за определена пътна карта (на срещата на върха) за прилагане на тази (мирна) формула", каза Жовква.

Украйна се бори да поддържа международна подкрепа на фона на признаци на умора от войната сред западните ѝ съюзници след провала на контранастъплението на Киев миналата година, което не донесе пробив на бойното поле. Фронтовете останаха почти непроменени и войната в Газа напоследък се превърна в по-належащ фокус на глобалното внимание.

Жовква приветства участието на много страни от глобалния юг в преговорите в Давос, като каза, че Украйна се надява да запази това ниво на представителство на срещата на върха.

Представителят на Китай участва в среща за Украйна в Саудитска Арабия миналото лято, а Си и Зеленски също са разговаряли по телефона.

Миналата година Пекин представи свой собствен план от 12 точки за мир в Украйна, който включва обявяване на примирие, но не предвижда Русия да се изтегли от която и да е територия, която е завзела.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едва ли

    36 1 Отговор
    След тъпото изказване на Зеленият друсач в Давос по повод Китай-едва ли Си ще позволи на дрогажа да стои до него-камо ли да разговарят.
  • 2 Ктай

    30 3 Отговор
    отсвири Зелника.
  • 3 ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

    29 3 Отговор
    Зеления трябва да разбере, ПРЕДСЕДАТЕЛ СИ не се занимава с отрепки.
  • 4 КИТАЙ губи от войната-иска мир в Украйна

    5 29 Отговор
    Китай има да си възстановява заграбени и анексирани от Русия сибирски и азиатски територии от преди 150 години, така че все още не е признал анексирания от Русия през 2014г Крим за руска територия...!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тити

    3 10 Отговор
    На жълтите не може да има доверие.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ццц

    22 1 Отговор
    Определено достойният защитник на европейските ценности няма никакво достойнство. Като бито гладно куче, пак върти опашчица.

    Коментиран от #11

  • 10 Трол

    5 13 Отговор
    Китай има най-голяма изгода този конфликт да продължави възмижно най-дълго.
    Хем взима без пари пт руските ресурси,хем колективния запад отслабва,заради подкрепата за Украйна...
    Ако някой очаква те наистина да работят за мир е н@ивник...
  • 11 По-жалък от въртиопашка

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ццц":

    Зелю не върти опашка. Мисли си, че е от същия калибър, като Си. Само такъв човек е достоен да събеседва с палячото от покрайнините на Русия. Изуми ме с тая изцепка в Давос, манията му за величие като че ли е патологично състояние.

    Коментиран от #15

  • 12 Иван

    21 1 Отговор
    На мирен форум, на който ще се просят оръжия
  • 13 Мммммм

    3 13 Отговор
    Надеждата на раша е Надеждин!
  • 14 Иван

    18 1 Отговор
    Гнусните сатанински евреи са миролюбиви, Газа е заприличала на Хирошима и Нагасаки.

    Коментиран от #21

  • 15 Ццц

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "По-жалък от въртиопашка":

    Не, просто много друса и в еуфорията си мисли, че светът му е в краката.
  • 16 Госあ

    15 2 Отговор
    Тия тъпанари не разбраха ли, че без Русия мирни преговори не може да има. Клоуна може би не разбира, че са останали и сериозни политици, които не биха си позволили да участват в комедии.
  • 17 От страни

    8 1 Отговор
    Датбе, той Си е щаслив че са го поканили, като преди това го завлекоха с 3 милиарда долара за житото а после с още няколко за Мотор Сич....Направо тича и се спрепа, пада, става и пак тича.
  • 18 Гост

    10 0 Отговор
    Съмнява ме Император Си да седне на една маса със Зеленски пък точно.
  • 19 Христо

    5 0 Отговор
    Ако поканя Мис Вселена да ми гостува в хотел Хемус имам по-голям шанс да дойде, отколко Си да откликне на поканата на Зеления наркоман-пионка.
  • 20 Китай и СИ, няма да се вържат да дойдат

    3 0 Отговор
    На Среща организирана от Зеленски!? Тази среща просто няма да се състои!! Мечтите на Зеления Бандеровец!! Сеободен щее Втория зам мин на Външните работи на Китай!! Така ще има Равнопоставеност!!
  • 21 тероРуZия е Zлото на Земята

    0 6 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Tова не е от Газа. Това се води освобождение от фашисти от фашисти рашисти

  • 22 идиоти

    5 0 Отговор
    хубаво че Си не може да чете на Украински ако поканата беше написана на Руски това вече е друго защото Путин като го покани той винаги уважава поканата и присъства
  • 23 Слуга на дявола

    5 0 Отговор
    никой не обича просяците ,Укрите първо да върнат откраднатите милиарди на Китай
  • 24 джони инглиш

    2 0 Отговор
    Ха Ха Ха хА ХА ХА ХА ХА Простата наркоманска укра Зззеленски вече не е актуален. Не го канят никъде. Не му дават Евровизия. Нама го на европейското по футбол. В Сан Ремо го отсвириха . Опонент му е Залужни, който вече е разлужни /щото пукна миналата година/. Та, малкият, зелен, наркомански плъх е в санкции отвсяктде.
  • 25 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    Зеленски наближи 46-ия си рожден ден със слаби резултати, пише MP. Той със сигурност не заслужаваше потока от добри пожелания от своя народ. Икономическа криза, корупция, загуба на територии и най-вече хора. Това далеч не е пълният списък на „постиженията“ на украинския президент.
Новини по държави: