Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Февруари, 2024 11:41, обновена 9 Февруари, 2024 11:56 1 029 5

Русия и Украйна са се договорили за размяна на военнопленници с помощта на ОАЕ

  • русия-
  • украйна-
  • договорили-
  • военнопленници-
  • помощ-
  • оае-
  • размяна-
  • посредници

Информацията за посредничеството на ОАЕ бе потвърдена от украинския президент Володимир Зеленски

Русия и Украйна са се договорили за размяна на военнопленници с помощта на ОАЕ - 1
Снимкa: БГНЕС

Обединените арабски емирства съобщиха, че успешно са посредничили за освобождаването на сто руски военнопленници в замяна на сто украински военнопленници, предаде Ройтерс и БТА.

Русия и Украйна са разменили помежду си по 100 военнопленници от всяка страна в почти двегодишната война с посредничеството на ОАЕ, съобщиха вчера двете страни.

Още новини от Украйна

Министерството на отбраната на Русия съобщи в "Телеграм", че завърналите се у дома руски военнослужещи ще преминат през медицински прегледи в Москва, като отбеляза "хуманитарното посредничество" на ОАЕ.

Същото направи президентът на Украйна Володимир Зеленски, както и украинската служба, отговаряща за въпросите по размяната на военнопленници и затворници.

Зеленски отбеляза в "Телеграм", че по-голямата част от завърналите се у дома военнопленници са участвали в тримесечната отбрана на град Мариупол на Азовско море, който през май 2022 г. бе превзет от руските сили.

"Винаги си спомняме за нашите хора в плен, за всички. Трябва да върнем всички. Работим върху това всеки ден", написа Зеленски, като изтъкна помощта, оказана от страна на ОАЕ.

Снимки към поста на Зеленски показват украински военнослужещи, наметнати с националното знаме в синьо и жълто, прегърнати и говорещи по мобилни телефони.

Видеоклип на руското министерство на отбраната, разпространен в "Телеграм", показва как руски военнослужещи се качват на автобус, като оживено разговарят помежду си и по мобилни телефони.

Украинската служба, отговаряща за въпросите по размяната на военнопленници и затворници съобщи, че 28 от завърналите се военнослужещи на Украйна са били ранени или болни. Според службата 84 от тях са участвали в отбраната на Мариупол, а останалите са воювали на други места в районите на Донецк и Луганск, които са частично окупирани от руските сили.

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза пред журналисти на мястото, където бяха предадени пленените военнослужещи, че досега 3135 украински военнопленници са били върнати у дома.

В разпространен в социалните мрежи видеоклип Буданов призова украинците да се абстрахират от скептицизма си по отношение на времето, необходимо за сложния процес на освобождаването на военнопленници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Славяни

    7 1 Отговор
    Засрамете се бе
    Араби да ви посредничат и помиряват
  • 2 Иванушка 🇷🇺

    3 2 Отговор
    Само не карайте пленниците със самолет в Първа класа и не им раздавайте Златни Айфони ))
  • 3 Настолен указател за напреднали

    5 1 Отговор
    Хареса ми историята, която Путин разказа в края на интервюто: руски войници са обкръжили група украински такива и им викат " Предайте се! Нямате никакъв изход да се измъкнете живи, ако не се предадете!". Украинците им отвръщат на чист руски" РУСНАЦИТЕ НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАТ!" Ето Россия, Священная Наша Страна !!!
  • 4 Механик

    4 1 Отговор
    Укрите да не вземат да гръмнат своите отново?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.