Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 05:26 2 052 15

Русия и Китай се сблъскаха със САЩ и Великобритания заради атаките срещу хусите

  • йемен-
  • сащ-
  • великобритания-
  • русия-
  • китай

Според Москва и Пекин ударите по цели в Йемен са "незаконни", според Вашингтон и Лондон са "законна самозащита"

Русия и Китай се сблъскаха със САЩ и Великобритания заради атаките срещу хусите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Русия и Китай обвиниха Съединените щати и Великобритания в незаконни атаки срещу военни обекти, използвани от бунтовниците хуси в Йемен за изстрелване на ракети по търговски кораби в Червено море, прекъсвайки глобалното корабоплаване, предаде Асошиейтед прес.

Посланикът и заместник-постоянен представител на Съединените щати в ООН Робърт Ууд и посланикът на Обединеното кралство Барбара Уудуърд контрираха, че атаките на хусите са незаконни, а “пропорционалните и законни действия” срещу йеменските бунтовници се предприемат за самоотбрана.

Уудуърд каза, че атаките на хусите “увеличават разходите за глобално корабоплаване, включително разходите за хранителни доставки и хуманитарна помощ в региона.”

Но заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски и пратеникът на Китай в ООН Джан Джун твърдят, че Съветът за сигурност на ООН никога не е разрешавал военни действия срещу Йемен.

Сблъсъците дойдоха на среща на съвета, където специалният пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг каза, че обещаващите усилия за възстановяване на мира в Йемен са били забавени от нарастващото регионално напрежение, свързано с войната в Газа и “особено военната ескалация в Червено море.”

През последните седмици Съединените щати и Обединеното кралство, подкрепени от други съюзници, нанесоха въздушни удари, насочени срещу ракетните арсенали на хусите и местата за изстрелване на техните атаки.

Ууд каза, че американските удари в отговор на атаки срещу военноморски кораби на САЩ „целят да разстроят и намалят способностите на хусите да продължат безразсъдните си атаки срещу кораби и търговски кораби в Червено море, протока Баб ал Мандеб и Аденския залив.”

От 2014 г., каза той, Иран е предоставил на хусите “нарастващ арсенал от модерни оръжия” които са използвали за насочване към търговски кораби и “Иран не може да отрече ролята си в създаването и подкрепата на атаките, извършвани от хусите.”

Ууд обвини хусите, че “се опитват да приложат задушаване на глобалното корабоплаване през Червено море” и призова всички страни, особено тези с преки канали към Иран, „да притиснат лидерите на Иран да овладеят хусите и да спрат тези беззаконни атаки“.

Руският представител Полянски подчерта, че Москва „категорично осъжда атаките и завладяванията на търговски кораби и всякакви атаки, които възпрепятстват свободата на корабоплаването.” Той каза, че Русия е предала послания на лидерите на хусите да се съсредоточат върху вътрешния дневен ред на Йемен и да се стремят към мир.

Грундберг, пратеникът на ООН, каза, че в края на декември хусите, които контролират столицата и голяма част от северната част на страната, и международно признатото правителство на Йемен са се ангажирали с общонационално прекратяване на огъня, мерки за подобряване условия на живот и рестартиране на вътрешнойеменски политически процес.”

Но той каза, че мирният процес в Йемен не може да бъде изолиран от събитията в региона и по-специално атаките на САЩ и Обединеното кралство срещу цели на хусите и определянето им от САЩ като “терористична група”.

“Въпреки потенциалните усложнения, работата ми ще продължи, независимо от всичко,” каза той. “Следователно е наложително да защитим политическото пространство, комуникационните канали да останат отворени и всички участници да останат активно ангажирани с моите усилия.”

Руският министър Полянски каза, че основната причина за настоящата ситуация е военната офанзива на Израел в Газа след изненадваща атака на Хамас в Южен Израел на 7 октомври, която провокира верижна реакция в Близкия изток, включително от хусите.

“Незабавното прекратяване на огъня в Газа ще помогне за стабилизиране на ситуацията в Червено море, а деескалацията в тези води на свой ред ще деблокира усилията на специалния пратеник г-н Грундберг,” каза Полянски.

Едем Восорну, оперативен директор на хуманитарната служба на ООН, каза на съвета, че Йемен е изправен пред „огромни постоянни нужди“.

Тази година, каза тя, над 18 милиона души – над половината от населението на страната – ще има нужда от хуманитарна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симо

    13 1 Отговор
    Време е
    със хънта мънта няма да стане
    да се почва че да се свърши.
    Да се види накъде ще се върви и какво ще става.
  • 2 Електра

    12 2 Отговор
    Който Сее Ветрове ще Жъне Бури

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Урюрвкос

    19 4 Отговор
    Съветът за сигурност на ООН никога не е разрешавал военни действия срещу Югославия и какво стана знаем.
  • 6 Абе вас боклуци азиатски...

    9 22 Отговор
    Кой ще ви пита кое е законно и кое не, подкрепяте терористи и убийци, руските варвари нападат съседите си, разрушават убиват цивилни, беззащитни жени и деца всекидневно в Украйна, изнасилват грабят, и някой ще слуша какво казват двете азиатски варварски държави.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хамсията

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "АКУЛА":

    защо заговорихте за росиа и Китай,а не само за росиа...май нещо не е както трябва във вашата росиа?!Силата на Китай е същия мит,както мита за руската непобедима и модерна армия.Хахаха

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    10 6 Отговор
    Започнаха да си показват зъбките тоталитарните държави, на ред е Иран да скочи. Само бой по терористите и техните пионки в цял свят, друга защита няма ....
  • 11 опааа

    7 6 Отговор
    представителя на Китай вчера е защитил Русия като са поискали спиране на доставките на оръжия за Украйна. Май зачитането на законните и международно утвърдени граници вече няма значение за Китай, какво стана а ?
  • 12 Не си прав,

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хамсията":

    я погледни какви хубави съпунерки правят китайците,я какви коли правят...гният на първата година.Цялото им въоръжение е на базата на руското оръжие.Митовете за успеха им ще се изпари след първите санкции.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руснаков

    2 2 Отговор
    Конфликт на интереси...не си за тази работа...за кой ли път....
  • 15 шейк

    0 0 Отговор
    Кремъл е помолил най-учтиво палавите хуси да спрат да си играят на войници, ама те не слушкат.