Last news in Fakti

3 Март, 2024 05:04 1 024 1

ВМС на Италия свалиха дрон, насочен към техен боен кораб в Червено море

  • италия-
  • хуси-
  • дрон-
  • кораб-
  • червено море

Хусите обвиниха Лондон за потъването на кораба "Рубимар"

ВМС на Италия свалиха дрон, насочен към техен боен кораб в Червено море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианските военноморски сили свалиха дрон, насочен към техен боен кораб в Червено море, съобщи министерството на отбраната на Италия, цитирано от Ройтерс.

Изявление на ведомството определи действията като самоотбрана от страна на екипажа на кораба "Дуилио", който участва в операция по защита на търговски плавателни съдове в региона от нападенията на йеменските бунтовници хуси.

"Дронът с характеристики, подобни на вече използваните при предишни нападения, е бил засечен на около шест километра от италианския кораб, като е летял към него", се казва в изявлението.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето заяви, че нападенията на хусите, които искат да демонстрират солидарност с палестинското движение "Хамас" в конфликта му с Израел в ивицата Газа, са част от хибридна война срещу определени държави.

"Терористичните атаки на хусите са грубо нарушение на международното право и атака по сигурността на мореплаването, от което зависи нашата икономика", заяви Крозето.

Миналия месец Европейският съюз даде началото на военноморска мисия в Червено море, наречена "Аспидес", за защита на търговски плавателни съдове.

Междувременно транспортното министерство на хусите заяви днес, че е имало повреда в подводни кабели в Червено море в резултат на действия на военни кораби на САЩ и Великобритания.

Въпросните действия "са застрашили надеждността и сигурността на международните комуникации и информационния поток", се казва в изявление на министерството, цитирано от Ройтерс.

"Всеки бъг в тези кабели в резултат от милитаризацията на Червено море, извършвана от военните плавателни съдове на САЩ и Великобритания, застрашава информационната сигурност и икономическата и социалната стабилност на всички държави по света", се добавя в изявлението.

Високопоставен представител на хусите заяви, че смята британският премиер Риши Сунак и неговото правителство за отговорни за потъването на кораба "Рубимар", който е собственост на Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мохамед Али ал Хуси, ръководител на Върховния революционен комитет на хусите в Йемен, изрази тази позиция в социалната мрежа "Екс", като посочи, че "Сунак има шанс да възстанови "Рубимар", като допусне камиони с помощи в Газа".

Международно признатото правителство на Йемен часове по-рано, че корабът "Рубимар", който беше нападнат на 18 февруари от йеменските бунтовници, е потънал в Червено море, след като няколко дни се е пълнил с вода.

"Разливът на тор от амониев нитрат в морето би могъл да има редица значителни последици за морските екосистеми", предупреди Жулиен Жрейсати, програмен директор на "Грийнпийс" в Близкия изток и Северна Африка, цитиран от Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    2 2 Отговор
    "ЗАПАДналия" свят с "ценностите " си и грабителската си политика отива у киреча !!

    ГанЮ и ние барабар Петко с мъжете.