Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2024 20:11 3 560 20

Украинците в Полша бързо започват работа. Защо е така

  • полша-
  • украйна-
  • бежанци-
  • русия

Ниската финансова помощ от страна на държавата е основната причина, поради която преобладаващата част (65%) от украинските бежанци в Полша имат работа

Украинците в Полша бързо започват работа. Защо е така - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 65% от украинците, пристигнали в Полша след началото на войната в Украйна, вече имат работа, докато в Германия този процент е едва 20 на сто. На какво се дължат разликите. Един пример.

Историята на Ирина Лисовска не е необикновена за украинските бежанци, приети в Полша. Украинката е лекар-педиатър, а мъжът ѝ – програмист. През август 2022 година те напускат Украйна. Мъжът ѝ продължава да работи дистанционно от Варшава за украинска фирма, но Ирина не успява да си намери работа в Полша като медик, тъй като признаването на дипломата ѝ отнема твърде много време, разказва АРД.

Още новини от Украйна

Жената обаче не може да стои без работа, защото наемът на жилището им във Варшава е висок, а държавните помощи не покриват всички разходи на семейството. За всяко от двете си деца - на 13 и 15 години - Ирина получава надбавки по 185 евро месечно – общо 370 евро. Освен това тя има право да получи еднократна помощ от 66 евро. Украинците в Полша имат и безплатен достъп до здравни услуги в страната, но извън тях няма почти никакви други помощи, припомня АРД.

Държавните помощи в Полша не са достатъчни

Ниската финансова помощ от страна на държавата е основната причина, поради която преобладаващата част (65%) от украинските бежанци в Полша имат работа, обяснява пред АРД Лукаш Блашчак от Полския икономически институт. За сравнение – в Германия работят едва 20% от украинците. А това е огромна разлика. „Те са просто принудени да работят“, казва Блашчак и пояснява, че наемите в големите градове са се увеличили драстично, включително и заради повишеното търсене от украински бежанци. А държавните помощи по никакъв начин не могат да покрият разходите им, пише АРД.

Според икономиста Блашчак има и друга причина толкова голяма част от украинците в Полша да работят. Полша е най-близкият съсед на Украйна, много украинци работеха в Полша и преди началото на войната. “Много от новопристигналите ползваха свои контакти, които им помогнаха по-бързо да се ориентират на трудовия пазар”, казва икономистът пред АРД. Освен това украинският и полският език са близки, така че езиковата бариера за украинците в Полша е далеч по-лесна за преодоляване, отколкото тази в Германия.. Изследвания показват, че сред украинците, които говорят полски език, 80 процента са намерили работа, а сред тези, които не говорят езика - 50 на сто.

Полската икономика расте

За разлика от германската икономика, полската расте в последните месеци. Търсят се работници в много сектори. Факт е обаче и това, че едва 35% от бежанците от Украйна в Полша работят нещо, което да отговаря на добрата им квалификация. От бежанците, пристигнали след началото на руската война срещу Украйна, едва 23 процента са си намерили работа, която отговаря на подготовката им.

Ирина Лисовска също чака да започне работа като лекар. Но докато признаят дипломата ѝ – а процедурата е дълга и тежка - тя работи като таксиметров шофьор и не се срамува от това. Иска само да е в състояние да издържа семейството си - без значение дали кара такси или лекува деца.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 4 Отговор
    Иначе ще ги върнат на фронта.
  • 2 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Извиках линейка за един клиент в заведението ми и лекарката се оказа украинка.

    Коментиран от #5

  • 3 ДБил

    30 3 Отговор
    Ако не работят - връщат ги да мрат...
  • 4 гост

    36 3 Отговор
    А в България колко от украинците работят и колко "ваканцуват" ? Защо само 20 % от децата им посещават училище ?
  • 5 ДБил

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Евтинка е значи. Нещо като полухоби...
  • 6 Ний ша Ва упрайм

    31 1 Отговор
    Георги Димитров го е казал: който, не работи не трябва да яде! А един с мустачки беше писал някъде: труда те прави свободен! Либерастията ражда безделни мързеливи търтей.
  • 7 Гориил

    28 3 Отговор
    Привържениците на Бандера изхвърлиха украинците от страната.
  • 8 Просто бизнес

    11 39 Отговор
    Само най-бедната държава, с най-тъпото и необразовано население, с най-отчайващата демографска катастрофа не успя да предложи работа и подслон на 200 000 хил бели, православни и образовани хора, само защото били украинци. А ние ги мразим! За това тука останаха 2800 човека от над 200 хил, а тази година населението на България ще намалее с 80 000 човека...
    Сами сме си иопределили съдбата!

    Коментиран от #10, #15, #17

  • 9 12345

    32 3 Отговор
    Браво на лекарката, взела си е мъжа, не го е оставил на Зелето да го убие за интересите на САЩ.

    Умна жена!
  • 10 12345

    5 21 Отговор

    До коментар #8 от "Просто бизнес":

    Да, прав сте. Но това сме ние Българите, мразим всичко и всички.

    А иначе имахме нужда от свежа кръв.

    Коментиран от #11

  • 11 Мигрант от Виена

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "12345":

    Идваме, не се притеснявайте. Ще си я получите свежата кръв.

    Коментиран от #12

  • 12 12345

    5 11 Отговор

    До коментар #11 от "Мигрант от Виена":

    От тия мигранти нямаме нужда! да си ходят в ОАЕ и СА, например.

    Имаме нужда от християни, бели като Украинците.
  • 13 1234

    24 1 Отговор
    Колко в процента украинци в България работят? Малко
    Богати ли пристигнаха тук! Евтино ли им е? Много помощи ли получават?
  • 14 Там почват бързо работа

    21 3 Отговор
    щото иначе ги връщат в Украйна да копаят окопи...
  • 15 Да бе

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "Просто бизнес":

    Искаш да кажеш, че в България сега има само 2800 украинци? Нещо си се объркал. От две години България е на пето място в Европа, като е предоставила подслон на над 100 000 украинци (справка - Евростат). Сега по 10 000 седмично подават документи удължение на документите за престоя...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Що не го

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Просто бизнес":

    Дуааш,певеРас
  • 18 Сатана Z

    15 3 Отговор
    Поляците третират Украинците като роби,особено във фермите където бачкат като във феодализма.
  • 19 тома

    4 3 Отговор
    Докторката веднага да идва в България
  • 20 Сократ

    15 3 Отговор
    Укрите не само в Полша почват работа. Защото няма кинти за папу. В Европата ги погнаха тези нагли и високомерни боклуци. А българската продажна клика ги хрантути в хотели. И не ми обяснявайте, че това се прави с пари на ЕС. А парите на ЕС от къде идват? От Марс?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания