Тема: Украйна

31 Юли, 2024 04:32 2 242 39

Руската армия превзе село Привден в Донецка област

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • война

Зеленски инспектира укрепленията и отбранителните позиции на украинската армия по границата с Беларус

Руската армия заяви, че е превзела село Пивден в украинската Донецка област, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пивден се намира на около 6 км югоизточно от гр. Торецк - украинска крепост и въгледобивен град, към който Русия започна да настъпва през юни.

В изявление на генералния щаб на украинската армия, разпространено тази нощ, се казва, че през последните 24 часа руските сили са се опитали да пробият украинската отбрана край Покровск 15 пъти. В текста не се споменава нищо за село Пивден, отбелязва Ройтерс.

Украински военни блогъри категорично отхвърлиха предположенията, че руски войски може да са си проправили път към Торецк, но казаха, че в районите около града се водят тежки сражения.

Данни на украинските власти сочат, че преди войната населението на Пивден е възлизало на 1404 души, а жителите на Торецк са били около 30 000.

Настъплението на Русия към Торецк предизвика едни от най-ожесточените боеве в Донецка област. Същевременно руски военни части се придвижват и към украинския транспортен център Покровск, който се намира на около 70 км западно от Торецк. Генералният щаб на украиснката армия е регистрирал руски 40 нападения на Русия в сектора на Покровск.

Руската армия заяви в неделя е превзела две села на подстъпите към Покровск - Прогрес и Евгениевка, отбелязва Ройтерс.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски инспектира укрепленията и отбранителните позиции на украинската армия по границата с Беларус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В изявление на канцеларията на украинския държавен глава се посочва, че по време на посещението си във вторник в северозападната Волинска област Зеленски е бил придружаван от висши военни. "Ръководителят на Службата за охрана на държавната граница Сергий Дейнеко докладва за охраната на границата, включително за броя на разположените военнослужещи, техния капацитет и оръжия", пише в текста.

Украинският президент се запознава лично с изграждането на укрепленията, окопите и укритията. "Имаме силна отбрана, както по отношение на персонала, така и на отбранителните линии", каза Зеленски.

През последните месеци украинската армия значително укрепи защитата на границата си с Беларус, което накара Минск да разположи допълнителни сили в района.

Беларуският президент Александър Лукашенко неотдавна заяви, че кризисното положение по границата e приключило и разпореди изтеглянето на допълнителните военни сили.

Беларус е най-близкият пряко въвлечен във войната в Украйна съюзник на Русия. В началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. Минск позволи на руски части да нахлуят в Украйна от беларуска територия, припомня ДПА.

Снощи стана ясно, че Бондо Гагнидзе, грузински боец, е загинал в бой в Украйна, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Според "Ехото на Кавказ" и СОВА смъртта му е била потвърдена от неговия приятел Вано Надирадзе, който също се сражава на страната на Украйна.

Четиридесет и седем годишният Гагнидзе се записал в украинската армия веднага след началото на руската пълномащабна агресия срещу Украйна през февруари 2022 година. Той служил в 67-а бригада.

Според наличната информация Бондо Гагнидзе получил фатална рана от куршум по време на масирана атака на руски войски в Луганска област. По думите на другарите му по оръжие тялото му все още се намира на бойното поле.

Според информация в медиите Бондо Гагнидзе е 69-ият грузински войник, убит във войната в Украйна от началото на пълномащабната инвазия.

Както Укринформ съобщи по-рано Зураб Яшвили, грузински доброволец, беше убит сражавайки се на страната на Украйна срещу руските нашественици.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    7 71 Отговор
    Киев три дня, сега пък село превзели с 50 000 кабзончика груз, чак се хвалят, а копейките горди бродят около кофите!

    Коментиран от #6, #11, #13, #14

  • 3 Уса

    80 6 Отговор
    Сериозните медии не вярват на блогери.Поне от американските медии преписвайте а те казаха,че руската армия е направила мощен пробив при Торецк и оставила зад гърба си украинска бригада,която ще се озове обкръжена и обречена.Много набързо подминавате фактите,когато загиват хора все едно са нищо а боклука зеленски е нещо мразен от целия свят затрил държава и народ
  • 4 Стига с тия "села" и "градове" бе

    54 4 Отговор
    И колко били населини преди войната. Не населението там се бие с руснаците. Напротив. По важно е къде са укрепленията. Може да са на голо поле или хълм.
  • 5 Рязко изгуби

    41 2 Отговор
    Всякакви стратегическо значение.
  • 6 Важното е, да ти е

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    гадно и да се чудиш как да го скриеш.😃
  • 7 Това е лъжа и кремълска пропаганда,

    45 2 Отговор
    Защото всички знаят, че славните украински войски победоносно громят руснаците по всички направления на фронта и контранаступа само за една нощ освободи Бахмут, Авдеевка, Соледар, Маринка, Мариупол, Крим, Запорожка и Херсонска област и Луганска и Донецка област и после Курска и Белгородска област даже и в момента настъпва към Москва.Докато руснаците за 12 години не могат да спре вземат и две села.Оавен това свършиха ракетите, нямат яйца и се бият със сапьорски лопатки.

    Коментиран от #10

  • 8 Ццц

    43 4 Отговор
    Наркоманът пак е на точното място в точното време. 😂 Изпратил е на смърт Бондо Гагнидзе, а позьорчето си прави селфита на другия край на страната и утре ще каже, че са от фронта. Преди 3 месеца толкова много четяхме как 61 милиарда ще обърнат войната, а сега половината статия за смъртта на Бондо Гагнидзе? Няма ли някой експерт да ни даде обяснение? Защо даваме толкова много, пък не побеждаваме тия блатници? Защо този лендлийз не е като онзи, дето победи нацизма в Европа? 😂 Четат ни се експерти, а не че руснаците идат с по две села на ден.

    Коментиран от #9

  • 9 Защото Бондо Гагнидзе е

    37 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ццц":

    виновен, взе 61 млрд $, обеща да победи руснаците, а се остави да го убият.Предател!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лъжеш, копейка,

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Не 50 хил, а 500 000 са, и само за това село, не омаловажавай загубите!
  • 12 Изненадзе Изодзадзе

    46 3 Отговор
    "Привден се намира на около 6 км югоизточно от гр. Торецк - украинска крепост и...."Дойде ли фаб 3000 няма крепости. Има само парчета от крепости в дупка дълбока 15 метра.
  • 13 Ццц

    7 40 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    600 000 кобзончика загинаха при Бахмут и Авдеевка заради капризите на кремълския сатрап! И то без да имат никаква стратегическа стойност, само от каприз! Виждаме, че откакто ги загубиха дрогата е спокоен и си обикаля по света и по беларуската граница, защото всичко се развива по план. А колко време само им отне да ги превземат тия села? Те и Киев не взеха за три дни, както предположи ген. Марк Мили. И той ги мислеше за по силни. 🤣🤣

    Коментиран от #19

  • 14 Тридневни и пълномащабно САЩисани

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Което си е вярно, вярно е, вчера те открих да спиш в една кофа. Обещавам да не ровя повече в нея.
  • 15 ОТ УТРЕ

    24 9 Отговор
    ЗАПОЧВА КОНТРАНАСТУПА. ВКЛЮЧВА СЕ ЕСТОНСКАТА Е ЛИТОВСКАТА АРМИЯ. КРАЙ С РУСИЯ

    Коментиран от #20

  • 16 Слънчасали и пълномащабно САЩисани

    34 3 Отговор
    Укро тото - колко населени места ще станат без стратегическо значение днес?
    Награда- посещение от зелен покемон на фронта.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    6 14 Отговор
    Хипофизно алчно и зло джудже.
  • 19 Цъкащ козяшки девисил

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ццц":

    Ццц, ццц ...
  • 20 ОТ други ден

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "ОТ УТРЕ":

    Литва и Естония преминават към РФ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    17 1 Отговор
    Не знам какво друсате ама заран сте голяма картина.
    Има статия (барабар с коментарите) от 21-ва година, която е представена като нова и аФторска. Има други, където изобщо не може да се коментира. А сега па и това : "...руски 40 нападения на Русия..."?!
    Нивото ви е под кота -293939 .
  • 23 Механик

    3 19 Отговор
    Но като се замисля сега, ако на половин година матушката асвабаждава село, кога ли ще стигне Днепър!

    Коментиран от #24, #25, #28

  • 24 Механик

    24 1 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    Село-мело, ама 30% от окраина вече руска. Хамбари-мамбари, ама останхате без хора. Вчера цял ден един украински командир рева, че само с "патриотични песни" не ставало.
    Ти па даже вкара най-голямото "страшилище" за Русия- "армиите" на литва и латвия. Само не каза, дали всичките 50 човека ще участват или 10-те бакари и перачи няма да се намесват.

    Коментиран от #27

  • 25 Джамбаза

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    "Но като се замисля..."
    Не се замисляй!
    Чети и вярвай!
  • 26 Тити

    0 12 Отговор
    Превземат празни села машала.

    Коментиран от #29, #33

  • 27 Чичо Ганчо

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Повечето "специалисти" тука не занаят що е бакар....

    Коментиран от #37

  • 28 Ти кажи

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    Как върви отпускането на заеми на Украйна (която тя няма никога да върне) от запада? А ние теглим заеми а правителството ги отпуска на Украйна но пари за медицински хеликоптери няма?! А как е получихме ли 600 млн от Украйна за реакторите и приготвихме ли 18 млрд за такива от Америка?!
  • 29 А като

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тити":

    Са празни защо урките ги отбраняват и умират за тях?? ААА викаш не са стратегически
  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    6 1 Отговор
    Ка-шер.ният "украинец" кфо седи кат наа.кан !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мишел

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тити":

    Тези над 100 селища, които руснацине превзеха за последните стотина дни, са празни от 2014г., когато ВСУ изселиха населението им и започнаха да ги превръщат в укрепени пунктове от единствените украинска отбранителна линии на източната граница. Зад този единствен укрепен район Украйна няма отбранителни съоръжения до западната си граница.

    Коментиран от #39

  • 34 россиян..

    5 1 Отговор
    Що търкаш 32..Светослав райков 31 годишен,заминава през ноември-2023 год.да воюва в украйна,расате му купува военно обурудване за над 15000 лв..зеленски го праща на първа линия край купиянск,за коледа говори последно със боян а на богоявление той е разбрал че е загинал..това са фактите-а къде е могилата му-никой не знае..

    Коментиран от #38

  • 35 Къде е това село бре

    1 1 Отговор
    Нещо трудно са намира или е някоя доставена махала
  • 36 Моряка

    3 0 Отговор
    Като го няма новия Сталин, така ще бъде- превзели село.Само преди 80 години Съветската армия превземаше с една операция цели държави.
  • 37 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Чичо Ганчо":

    Така е Ганчо, щото отмениха военната служба.Но затова пък знаят всичките 34 разновидности на джендърството,за което ние с тебе хабер си нямаме.
  • 38 Моряка

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "россиян..":

    А Расате що не даде личен пример.Да формира една рота от своите бабаити( за повече нямат хора)И да отидат да помагат на Зелю.До първата от онези, планиращите.Хем ще наторят Донбас,хем София ще се отърве завинаги от Луков марш.Умно,а?
  • 39 Рене

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    Тя и до Киев нямаше съоръжения пък парада не се състоя.
Новини по държави: