2 Август, 2024 13:59 1 112 7

Германското правителство изигра ключова роля в размяната на затворници между Москва и САЩ

  • германия-
  • сащ-
  • русия-
  • затворници

Германия и САЩ демонстрираха ниво на доверие и взаимно разбиране, което направи възможна размяната на затворници и затвърди трансатлантическите връзки.

Германското правителство изигра ключова роля в размяната на затворници между Москва и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Германското правителство изигра ключова роля в размяната на затворници между Москва и Запада, като освободи Вадим Красиков, руснак, осъден за убийството на бивш чеченски бунтовник в Берлин през 2019 година. Това решение не беше взето леко, съобщиха от германското правителство, цитирани от Ройтерс и БТА.

Красиков беше сред руските затворници, освободени от Запада в замяна на 15 души, затворени "несправедливо" в Русия, и един германец, осъден на смърт в Беларус. Русия бе предложила освобождаването на американски затворници в замяна на Красиков още през 2022 година, но САЩ не приеха офертата сериозно, тъй като Красиков не беше под тяхна юрисдикция.

Проблемът се усложняваше от факта, че убийството на чеченеца с грузински паспорт беше извършено нагло, на няколко минути пеша от парламента и офиса на тогавашния канцлер Ангела Меркел. Едва през януари тази година американският президент Джо Байдън повдигна въпроса директно пред германския канцлер Олаф Шолц, който се съгласи.

"Не беше лесно за никого да вземе това решение - да депортира убиец, осъден на доживотен затвор след само няколко години в затвора," заяви Шолц, който прекъсна лятната си ваканция, за да посрещне освободените затворници на летище Кьолн.

Държавният интерес за налагане на присъдата трябваше да се претегли срещу свободата на невинни хора, затворени в Русия, както и на тези, несправедливо затворени по политически причини. Шолц добави, че решението е укрепило американско-германското приятелство.

Сделката може да помогне на демократите на Байдън преди президентските избори през ноември, което в своя ред е в интерес на Берлин, имайки предвид опасенията за евентуално влошаване на трансатлантическия алианс при преизбирането на Доналд Тръмп.

Шолц заяви, че е говорил обширно с тези, които са пристигнали в Германия след освобождаването им от Русия. "Мнозина не очакваха това да се случи сега и все още са пълни с чувства, свързани с внезапната си свобода," каза той. Освободените ще получат медицински прегледи и друга помощ през следващите дни.

След задържането на няколко германски граждани в Русия през последната половина на 2023 и началото на тази година, германското външно министерство повтори ясно предупрежденията си германските граждани да не пътуват до Русия.

Сред освободените в размяната беше и Рико Кригър, германец, осъден на смърт в Беларус за тероризъм. Беларуският президент Александър Лукашенко го помилва във вторник, което беше знак за предстоящата размяна.

Друг освободен е Кевин Лик, 19-годишен с двойно руско-германско гражданство, осъден на четири години затвор за предателство през декември 2023 година. Лик, най-младият осъден за предателство в историята на Русия, бе обвинен за изпращане на снимки на военна част на германските служби.

Германия и САЩ демонстрираха ниво на доверие и взаимно разбиране, което направи възможна размяната на затворници и затвърди трансатлантическите връзки.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    9 2 Отговор
    Статията няма да я чета, заглавието е достатъчно, за да кажа че всеки с чужда пита помен прави.... Сделка се прави когато е изгодна и за двете страни и когато има подходящ посредник, а се видя, че е посредника е Турция...
  • 2 Опорка

    4 2 Отговор
    Швабчетата нямат избор, изпълняват заповедите на господаря. Иначе нещата са както винаги - краварски боклук срещу истински играчи и агенти.

    Коментиран от #6

  • 3 ГЛУПОСТИ

    3 2 Отговор
    ОКУПИРАНИТЕ НЕМЦИ НЕ ГИ БРОЯТ ЗА ЖИВИ. ТУРЦИЯ ИЗИГРА ГЛАВНА РОЛЯ В ОПЕРАЦИЯТА.
  • 4 Готов за бой

    0 1 Отговор
    Аз рашки за затворници няма да вземам 👊
  • 5 Пенсилвания авеню

    1 3 Отговор
    Западът прояви човещина-освободи убиец и други доказани престъпници срещу други-американци и немци, които имаха скалъпени обвинения в Русия и марионетката и Беларус.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    0 0 Отговор
    Между Русия и Вашингтон.
Новини по държави: