Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 17:40 17 223 3

Как лицето издава недостиг на витамин D

  • витамин d-
  • дефицит-
  • лице-
  • здраве-
  • свързани-
  • витамин д-
  • с-реактивен протеин-
  • кожа

Липсата на витамин D има връзка с повишаване на възпалителния маркер С-реактивен протеин

Как лицето издава недостиг на витамин D - 1
Снимка: shutterstock

Лекарите твърдят, че дефицитът на витамин D допринася за много кожни усложнения, някои се появяват по брадичката, челото и бузите.

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което се произвежда от тялото и се намира в определени храни; изобилието му е от решаващо значение за поддържането на редица биологични процеси в организма. Изпитвайки дефицит на витамин D, хората често се оплакват от обща умора в резултат на загуба на мускулна сила. Малко хора знаят, че липсата на този витамин може да доведе и до кожни усложнения, каза в интервю д-р Клеър Морисън.

Позовавайки се на данни от изследвания, лекарят каза, че липсата на витамин D корелира с повишаване на възпалителния маркер С-реактивен протеин. Възпалението може да засегне и кожата, а предупредителен знак за важен дефицит на витамин ще се появи по бузите, брадичката и челото, казва д-р Морисън.

„Кожата може да се възпали, причинявайки сухота и сърбеж. Един от признаците за недостиг на витамин D е сухата, сърбяща кожа на лицето, която може да стане особено груба и чувствителна в области като бузите, брадичката или челото“, обясни експертът.


Лекарят добави: В някои тежки случаи хората с дефицит на витамин D могат да развият екзема, за която се смята, че е тясно свързана с дисфункция на имунната система. Съществуват и научни доказателства, че липсата на този витамин е свързана с предразположеност към псориазис, атопичен дерматит.

Лекарят припомни, че най-точният начин за определяне на евентуален дефицит на витамин D е кръвният тест, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За здравето знам само

    6 4 Отговор
    Едно!сутринта като се събудя. Ако ми се яде и
    Искам да мушкам чушката. Значи съм в добро здраве 😜🤪😝
  • 2 ковидиотин

    8 4 Отговор
    Има доза истина.Лятото правех по 100 лицеви опори и 15 силови на лоста от раз а сега едва 80 лицеви опори и 7-8 силови.Направих си изследвания и се оказа,че витамин Д е в долната граница.Сега пия Д-3,има малко подобрение,но не е същото като витамин Д от слънцето.Вчера гледах в ютуб,че гъбите шитаки изложени на слънце увеличават многократно този витамин и ще опитам.Моите приятели все ми припомнят,че съм на 55.Добре де може да съм на 55 ама съм полов атлет а вие 10 набирания не можете,що за сравнение...!?Плюс това те се изпонабодоха и по три пъти разболяха а аз продължавам напред и нагоре
  • 3 Мария Тодорова

    0 0 Отговор
    Факт за мен е,че след пневмония около новогодишните празници,след силна умора и изтощение,приемайки вит Д,възвърнах силата си!