Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 18:54 24 300 6

Какво лекува Алое Вера?

  • алое вера-
  • лечебни свойства-
  • растение-
  • полезно-
  • гел-
  • сок-
  • медицина-
  • народна медицина

Медицината е изследвала и продължава да изследва полезните качества на алое вера, ето какво знае до този момент:

Какво лекува Алое Вера? - 1
Снимки: Shutterstock

Растението алое вера е широко известно със своите полезни за здравето свойства. Независимо дали се борите с проблеми с храносмилането, или ви е трудно да контролирате кръвната си захар, тук ще се запознаете с някои от познатите на медицината до този момент целебни свойства на екзотичното растение.

Листата на Алое вера са пълни със слузест прозрачен гел, който мнозина използват редовно заради хидратиращия му ефект и други ползи за здравето на кожата и косата. Предходни изследвания показват, че алое вера е използвано от векове от хората в Гърция, Египет, Индия, Мексико, Япония и Китай заради предполагаемите му ползи за здравето, информира MedicalNewsToday.com.

Алоето е лесно за отглеждане и поддържане, но когато става въпрос за неговите компоненти, те могат да направят нещо повече от това просто да придадат стил на жилищното пространство.

Запознайте се с нов поглед към някои от научните изследвания върху растението и някои изводи за най-изтъкнатите му ползи за здравето. Също така, преди да приемате каквито и да било растителни или получени от растения добавки, които да заменят или допълнят предписания ви план за лечение, консултирайте се с вашия лекуващ лекар.

1. Съдържа полезни растителни вещества

Козметичната, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост с течение на времето използват все повече и повече растението, а годишната пазарна стойност на алое вера в световен мащаб се оценява на 13 млрд. долара.

То е известно със своите дебели, заострени и месести зелени листа, които могат да достигнат дължина от около 30-50 см. Всяко листо съдържа слузест гел, който съхранява вода, и по този начин прави листата дебели. Въпросният гел хората най-вече свързват с продуктите от алое вера. Той съдържа повечето от полезните биоактивни съединения, включително витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти.

Какво лекува Алое Вера?

2. Потенциално средство за борба с рака на гърдата

Ново проучване, публикувано в Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, разглежда лечебните свойства на алое емодин - съединение в листата на растението. Авторите предполагат, че сукулентът има потенциал да забави растежа на рака на гърдата. Необходими са обаче още проучвания, за да се развие тази теория.

3. Има антиоксидантни и антибактериални свойства

Антиоксидантите са важни за здравето. Гелът от алое вера съдържа мощни антиоксиданти, принадлежащи към голямо семейство вещества, известни като полифеноли. Тези полифеноли, придружени от още няколко други съединения в растението, спомагат за потискане на растежа на бактерии, които са склонни да причинят редица упорити инфекции при хората.

Растението е известно със своите антибактериални, антивирусни и антисептични свойства. Това е част от причините, поради които то се използва все по-често при третирането на рани и лечение на кожни проблеми.

4. Ускорява заздравяването на изгаряния

Хората най-често използват растението като локално лекарство, втривайки го върху кожата. Не толкова хора знаят, че то е доста полезно, когато се консумира. Всъщност алое вера има дълга история на употреба при лечение на рани и особено при изгаряния. Най-вероятно сте чували някой да ви го препоръча при слънчево изгаряне. Още през 1810-1820 г. във Фармакопеята на САЩ са описани препарати от алое вера като средство за защита на кожата от външни фактори.

Проучванията показват, че алоето е ефективно средство за третиране на изгаряния от първа и втора степен. Например, експериментални изследвания установяват, че растението може да съкрати времето за заздравяване на изгаряния с приблизително 9 дни в сравнение с конвенционалните лекарства. То също така се използва широко за предотвратяване на зачервявания, сърбежа и инфекции.

Доказателствата за това, че алое вера помага за заздравяването на други видове рани не са убедителни, но изследванията са обещаващи.

5. Намалява зъбната плака

Появата на кариеси и възпаленията на венците са много често срещани здравословни проблеми. Един от най-добрите начини за предотвратяване на тези състояния е да се намали натрупването на зъбна плака или бактериални биофилми по зъбите.

При изследване на изплакване на устата, проведено сред 300 здрави хора, изследователите сравняват използването на 100% чист сок от алое вера със стандартната съставка на водата за уста - хлорхексидин. След 4-дневна употреба водата за изплакване на уста с алое, се оказала също толкова ефективна, колкото и хлорхексидинът, за редуциране на зъбната плака. Друго проучване установява подобни ползи за период от 15 до 30 дни.

Алое вера е ефективно средство за унищожаване на бактериите Streptococcus mutans, които произвеждат плака в устата, както и на дрождите Candida albicans.

6. Помага за лечението на херпес на устните и язви в устата

Много хора се сблъскват с упорити афти в устата или херпес на устните в даден момент от живота си. Обикновено тези рани се образуват под устните, вътре в устата и минава около седмица преди да изчезнат.

Проучванията показват, че лечението с алое вера може да ускори заздравяването на язви в устата. Например при 7-дневно проучване, проведено сред 180 души с повтарящи се афти в устата или обрив, прилагането на лепенка с алое вера върху областта се е оказало ефективно за намаляване на размера на язвите.

В друго проучване гелът от растението не само ускорява заздравяването на язви в устата, но и намалява болката, която те причиняват. Въпреки това, то не превъзхожда конвенционалното лечение на язви: кортикостероиди.

7. Помага при запек

Растението може да помогне и за лечението на запек. Този път ползите се дължат на латекса, а не на гела. Латексът е лепкава жълта утайка, която се намира точно под кожата на листата. Ключовото съединение, отговорно за този ефект, се нарича алоин или барбалоин, което има добре установено слабително действие.

Въпреки това трябва да подходи много внимателно, ако посягаме към алое, понеже не е доказана безопасността му при честа употреба. Поради тази причина, латексът не се предлага в САЩ като лекарство без рецепта от 2002 г. насам.

Противно на общоприетото схващане, растението не изглежда да е ефективно срещу други храносмилателни състояния като синдром на раздразнените черва или възпалителни заболявания на червата.

8. Подобрява състоянието на кожата и да предотврати появата на бръчки

Съществуват данни от проучвания, които сочат, че локално прилаганият гел от алое вера има способността да забави стареенето на кожата.

В проучване от 2009 г., проведено сред 30 жени на възраст над 45 години, пероралният прием на гел от алое вера увеличава производството на колаген и подобрява еластичността на кожата за период от 90 дни.

Отзивите също така показват, че растението може да помогне на кожата да запази влагата и да подобри целостта ѝ, което може да бъде от полза при състояния на суха кожа. То може да бъде полезно и при сериозни кожни раздразнения като акне, псориазис и екзема.

Какво лекува Алое Вера?

9. Понижава нивата на кръвната захар

Хората понякога използват алое вера като средство за лечение на диабет. Това е така, защото то може да повиши инсулиновата чувствителност и да помогне за подобряване на управлението на кръвната захар.

Например, осем различни проучвания посочват, че алое вера може да има ползи за хора в състояние на преддиабет или диабет тип 2 поради въздействието му върху гликемичния контрол. Качеството на съществуващите проучвания обаче не е идеално, така че учените понастоящем не препоръчват използването на растението за тази цел.

Заключение

Алое вера има редица лечебни свойства, най-силно доказани от науката, когато се използва в грижата за кожата и венците.

Хората могат да използват предварително обработен гел, предлаган в някои магазини, от или да го приемат директно от листата на растението. Важно е да се отбележи, че сокът от алое вера има различни приложения от гела.

Пероралните варианти трябва да съдържат обезцветен екстракт от цели листа, за да се сведе до минимум рискът от раздразнение.

Човек винаги трябва да се консултира с лекар, преди да използва растителни продукти за лечение на дадено здравословно състояние, особено ако то е сериозно и трябва да се прибегне до по-силни лекарствени средства.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линко песа

    4 2 Отговор
    Лекува синя пъпка и соросоидно тъпоумие
  • 2 Фактииии

    1 5 Отговор
    Да ви питам, след като в Донецк се подпукаха наново, та дали има значение какво лекува алоето?! Малко сте смешни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    1 2 Отговор
    Какво лекува алое?-Абсолютно нищо, освен че помага за олекването на джоба.