13 Юли, 2022 18:07 706 4

Д-р Андреева: Изоставаме с детската профилактика

  • таня андреева-
  • детска профилактика-
  • изоставане

Нашите деца са едни от най-рано започващите да употребяват алкохол, да пушат и да употребяват наркотични вещества в цяла Европа, казва лекарят

Д-р Андреева: Изоставаме с детската профилактика - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването разработва Стратегия за детско здравеопазване. Работната група вече е започнала работа по електронните досиета и достъпа да качествена педиатрична помощ. Работата по Стратегията трябва да приключи до края на месец октомври 2022 г.

Предвидени са 57% повече средства за детско и майчино здравеопазване в специализираната извънболнична медицинска помощ за 2022 г., в сравнение с предходната година с Анекса към Националния рамков договор.

За детско и майчино здравеопазване в болничната медицинска помощ за 2022 г., са предвидени с 34% повече средства. Включени са 101 клинични пътеки, за които средствата са в размер на близо 280 млн. лв.

„Оказва се, че по отношение на профилактиката ние сме на едно доста изоставащо място в Европа. Нашите деца са едни от най-рано започващите да употребяват алкохол, да пушат и да употребяват наркотични вещества в цяла Европа. За съжаление, нашите деца пият и много газирани напитки, което пряко се отразява на тяхното здраве“, каза в ефира на Радио София съветникът в Министерството на здравеопазването и педиатър д-р Таня Андреева.

Тя добави, че у нас профилактиката в ранното детство също не е добра. За профилактични прегледи на лица до 18 г. са предвидени над 32 млн. лв., което представлява увеличение средно с 38% спрямо предходната година.

Допълнителни 350 хил. лв. са осигурени за осигуряване на здравни грижи за новородено дете до 14 дни след като е изписано от лечебното заведение.

Част от стратегията включва и изграждането на Национална детска болница.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комунизма

    6 0 Отговор
    Не изоставате, а сте зарязали всичко. Във всяко училище имаше лекарски кабинет.

    Коментиран от #3

  • 2 избиха сума ти пенсионери сега и децата

    5 0 Отговор
    профилактика с на билгея отровите ли ма?
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Комунизма":

    напълно точен коментар
  • 4 Адам Хилтън

    2 0 Отговор
    А защо тогава финансирате чалгарите, както и мутренски подобия на филми които подстрикават към нормализация на употребата на наркотици и престъпления? 2020-та сте дали на "сиромасите" от Пайнер 286 000 лева, за "справяне с кризата" когато беше "втората вълна". Само мога да си представя колко милиони пък дават за ония евтини имитации на Холивудски екшън по байГаньовски вариант?