12 Май, 2020 06:43 2 499 13

Таня Андреева: Не бяхме подготвени, трябваше да разделят болниците

  • таня андреева-
  • коронавирус-
  • мерки

Последната мярка, която трябва да падне, е децата да тръгнат отново на детска градина - смята бившият здравен министър

Таня Андреева: Не бяхме подготвени, трябваше да разделят болниците - 1
Снимка: БГНЕС

Болниците трябваше да бъдат разделени на групи. Това заяви бившият здравен министър д-р Таня Андреева пред bTV по повод зачестилите случаи на заразени медици и болници, които излизат извън строя в условията на епидемията от новия коронавирус.

На първа линия трябваше да бъдат тези, които са най-подготвени, включително откъм кадри и медицински екипи. Най-подготвените да поемат първата вълна, докато се подготвят останалите. Те трябваше да бъдат и напълно оборудвани с всички необходими предпазни средства и апаратура, смята Андреева.

Болници на втора линия трябваше да бъдат лечебните заведения във Видин, Враца, Ямбол, Сливен, където няма достатъчно специалисти.

Случилото се в болниците във Видин и Ямбол можеше да бъде в по-малки размери, ако беше правилно преценена кличничната картина, смята бившият здравен министър.

При COVID-19 са редки случаите, които са спешни. Това, че ги превозват с линейки, позволява те да достигнат до най-подготвените болници. Цялата информация за болниците е в Министерството на здравеопазването и то може да вземе мерки за обезпечаване на болниците. Не може в една болница да няма инфекциозно отделение и реаниматори, а ти да я ангажираш да се грижи за COVID-случаи, както се случи с болницата във Видин, каза д-р Андреева.

„В заповедта на министъра бяха включени много общински болници. Мисля, че тя трябваше да бъдат оставени като подпомагащи. При първи симптоми за Ковид-19 на пациенти, приети там, да бъдат преместени в друга. Не бяхме подготвени, нямаше сигнали от другите страни, че трябва да се подготвим. Затова социалната дистанция беше единственото възможно и правилно. Сега обаче отпускаме мерките през няколко дни и ако се получи рязко покачване на заразените, няма да знаем какво е довело до това" продължи Андреева".

"Последната мярка, която трябва да падне, е децата да тръгнат отново на детска градина. Децата най-трудно могат да се предпазват сами, каза д-р Андреева. Това ги прави най-лесните преносители, а след това те стават опасни за техните родители, баби и дядовци. На Балканите сме доста по-пощадени от коронавируса. Това може да се дължи на по-добрия имунизационен календар, на това, че туристическият поток не е толкова голям или пък на това, че възрастните хора не общуват толкова помежду си", коментира бившият министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крали Марко

    11 2 Отговор
    Таня бъди по-смела ! Ние виждаме, че аналниев счетито е некадърник ама е послушка-калинка бокова! А и си ги търпим, търпим, бееее!
  • 2 глоги

    2 2 Отговор
    Не бяхме подготвени ТО ВЕЧЕ НИЕ КОГА ЛИ СМЕ БИЛИ ПОДГОТВЕНИ?! Не сме подготвени,а сготвени.Яяяяяя,натюрлих! Някой от ЕС да ни изяде.

    Коментиран от #8, #9

  • 3 Манела Дюбанка

    4 3 Отговор
    Тази като министър беше същият въздух под налягане. 😜😊😉🤤😝🤯
  • 4 big

    6 2 Отговор
    Оказа се, че ние не сме готови за абсолютно нищо! Имахме много силни думи и нищо зад тях. Много ми се иска управляващите, по-скоро по-умните от тях да видят проблема и да направят всичко възможно да го отстранят. Прокуратурата вместо инструмент на мафията, да ограничи корупцията и намали кражбите на обществени средства. Тогава ще има пари за отстраняване на показаните проблеми.
  • 5 Тази

    4 3 Отговор
    Какъв министър беше... олеле майко!! Господ да ни пази от такива като нея.
  • 6 Господ

    4 1 Отговор
    От какво да ни пази най вече.,напаст от всичко ..!(ДК,те са по опасни от вируса..!)А относно болниците Андреева,няма такава ,която е напълно подготвена ,все нещо липсва...!
  • 7 Цитат

    4 1 Отговор
    "При COVID-19 са редки случаите, които са спешни." Ми като са редки, за какво е таз истерия.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 big

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Цитат":

    Ами търси парите, либералните политики и т.н. У нас се борят за европейски средства, да ги окрадат. С така наречените дарения от мастити бизнесмени, най-вероятно се перат пари и кой знае още какво. Няма никакъв отчет на тези дарения, а все още има места, където дори за медиците няма предпазни средства. Пандемия няма, но страх се насажда всекидневно от всякъде!
  • 12 Спас безделника

    1 1 Отговор
    ДОКТОР АНДРЕЕВА, НИЕ ВЕЧЕ ТЕ ОБИЧАМЕ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.