Отидете към основна версия

23 Септември, 2014 11:19, обновена 23 Септември, 2014 11:19 18 956 30

Смърт помрачи руския драг шампионат

  • драг рейсинг-
  • nissan-
  • gt-r-
  • евгений керн-
  • инцидент-
  • катастрофа

Московският пилот Евгений Керн загина в тежка катастрофа по време на старт от последния пети кръг на Купата на Русия по драг рейсинг, съобщава "Российская газета". Във финалния етап от шампионата в кримския курортен град Евпатория са участвали 60 състезатели от Русия, Украйна, Естония и Приднестровието.



Трагедията се случила при опит да бъде счупен руският рекорд в спринта на 1 000 метра на летището на Евпаторийския авиационно ремонтен завод. 44-годишният Керн ускорил своя Nissan GT-R до 292 км/ч, но по неизяснени засега причини след финиша не започнал да спира, а продължил да натиска газта. Автомобилът излетял от пистата и се претърколил няколко пъти в полето след нея.



Конкретната причина за смъртта на пилота са несработили еърбегове. Според специалисти самото трасе също не е подходящо за подобен род надпревари, тъй като е прекалено късо за толкова високи скорости.



Според една от версиите катастрофата се дължи на заял механизъм за подаване на газ. Други специалисти допускат, че Керн е загубил съзнание от натоварването при бясното ускорение. Точните причини ще бъдат установени след назначената техническа експертиза.



Въпреки смъртта си Евгений Керн е успял да подобри руския рекорд на 1 000 м с време 17.8 секунди. Той е собственик на московското тунинг ателие "Турбо Драйв", което доработва професионално спортни и състезателни автомобили от 2007 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини