Отидете към основна версия

30 Септември, 2014 11:10, обновена 30 Септември, 2014 11:10 9 572 21

Над 1000 к.с. за хиперколата на Audi

  • audi-
  • r10-
  • bentley-
  • lamborghini-
  • asterion

Ръководството на Audi е дало зелена светлина на проекта за нов суперспортен модел, вдъхновен от победите на марката в "Льо Ман", съобщава шведското издание на Auto Motor und Sport. Противно на слуховете автомобилът няма да се оборудва с дизелов двигател като състезателните си първообрази, а с нов 6.0-литров 10-цилиндров мотор с два турбокомпресора и 850 к.с. Агрегатът ще може да се съчетава с електромотори, с които системната мощност ще надхвърли 1 000 коня.

Новата хиперкола от Инголщад, която най-вероятно ще получи индекса R10, ще се прицели право в най-бързите модели на McLaren, Ferrari и Porsche. Впоследствие новата технология ще бъде споделена с Bentley и Lamborghini.



Десетцилиндровият двигател на R10 ще бъде снабден със система за деактивиране на част от цилиндрите при ниски натоварвания. За да се запази нормалната работна температура на пасивните цилиндри, ще бъдат изключвани двойките отпред и отзад на агрегата. Така при по-лежерно шофиране моторът ще работи като V6.



На по-късен етап този двигател ще замести 6.0-литровия W12 на VAG, който трябва да бъде пенсиониран към края на десетилетието. Така новият 10-цилиндров ще заеме място под капака на върховите модели на концерна. Съществуват и планове да бъде използван за малко Bugatti, чието бъдеще засега изглежда доста мъгляво.

По непотвърдена информация Audi смята да изненада някои от разработките по проекта R10 още на салона в Париж. Вече е ясно, че на изложението ще дебютира четириместното Lamborghini Asterion с 10-цилиндров V-образен мотор с мощност 900 к.с, което звучи подозрително близко до характеристиките на одумвания нов двигател на Audi.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини