Отидете към основна версия

29 108 54

Най-бързата кола с мощност под 200 к.с. е VW

  • volkswagen-
  • xl1-
  • sport-
  • салон

Volkswagen представи на автомобилното изложение в Париж разновидност на своята най-икономична кола XL1. Става дума за версия с приставка Sport, която едва ли е толкова икономична, но пък за сметка на това е изключително бърза.

От VW не споменават нищо за разхода на XL1 Sport, но пък смело заявяват, че това е най-бързата кола, оборудвана с двигател с мощност под 200 конски сили. Въпросният агрегат на XL1 Sport е заимстван от мотоциклет.

Моторът е V-образен двуцилиндров с работен обем 1.2 литра. Максималната му мощност му е 200 конски сили и се достига при 11 000 об/мин. Пиковият въртящ момент е 134 Нм. Това е и най-мощният сериен двуцилиндров двигател в света.

Донор на агрегата е мотоциклетът Ducati Superleggera. При XL1 Sport той работи съвместно със седемстепенна роботизирана скоростна кутия. Подобно на останалите VW-та и тук трансмисията е с два съединителя.

Габаритната дължина на автомобила е 4 291 мм, широчината  - 1 847 мм, а височината - 1 152 мм. Тези габарити са с 403 и със 183 мм. повече на дължина и широчина и с 1 мм по-малко на височина спрямо стандартния свръхикономичен XL1.

Автомобилът е построен върху високоякостно стоманено шаси, на което са монтирани каросерийни панели от усилени въглеродни влакна. Колата разполага с 18-цолови джанти, изработени от специална магнезиева сплав.

Иновационните колела са по-леки с 23.9 кг спрямо алуминиевите си аналози. Върху тях са монтирани състезателни гуми с размери 205/40 и 265/35, съответно отпред и отзад. Така комплектован, VW XL1 Sport тежи едва 860 кг.

Още нещо интересно е свързано с обтекаемостта на автомобила. Коефициентът на въздушно съпротивление при Volkswagen XL1 Sport е равен на 0.258. Колата е оборудвана и със специални карбон-керамични спирачки.

Всички тези иновации, наличието на свръхмощен мотоциклетен мотор и леката конструкция позволяват на XL1 Sport да ускорява от 0 до 100 км/ч за време от 5.7 секунди. Максималната скорост на колата пък е 270 км/ч.

Според Volkswagen това е най-бързият автомобил, оборудван с двигател с мощност до 200 конски сили. От Volkswagen XL1 Sport ще бъдат произведени 500 екземпляра, като цената на този етап не се съобщава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини