Отидете към основна версия

33 656 48

Нов брутален руски всъдеход

  • русия-
  • армия-
  • военен всъдеход-
  • торос
Амурският завод УАМЗ представи в Москва своя нов армейски всъдеход. Бронираната машина се нарича Торос, а премиерата и се състоя в рамките на изложението "Сделано в России". Пао думи на представители на компанията Торос няма аналог в Русия. Бронираният всъдеход представлява нещо средно между БТР и лек автомобил. Той има пет врати и конструкция на кола, но в същото време може да плава, а по отношение на проходимост в пресечена местност не отстъпва на БТР-ите. Освен с брутална външност Торос впечатлява и с обща маса от 6.8 тона.
Тежкият всъдеход се задвижва от 4.7-литров дизелов двигател с мощност от 136 конски сили. Агрегатът е направен в моторния завод в град Минск. От компанията заявиха още, че в съвсем скоро време се очаква мощността на мотора да бъде увеличена до 200 коня. Бронираният автомобил има три варианта на изпълнение - базов, командирски и санитарен. В базовата си модификация Торос е способен да побере до десет човека, а предназначението му е транспорт на т.нар. мотопехота. Командирската версия представлява облекчен вариант на базовата и разполага с твърд таван.
Санитарната комплектация се явява нещо като пункт за оказване на първа медицинска помощ. Тази версия позволява извозването на четирима ранени, като освен тях са предвидени и три места за водач, лекар и санитар. Креслото на лекаря може да се върти на 360 градуса. Превръщането на Торос в амфибия е опция, която се заплаща допълнително. Любопитно е, че от компанията производител предвиждат и цивилна версия. Това обаче ще стане на по-късен етап, защото сега всички усилия са насочени към военните версии, за да могат всъдеходите Торос да постъпят на въоръжение в армията.

Ето още няколко факта за Торос. Междуосие - 3030 мм. Габарити (дължина/широчина/височина) - 5125/2145/2365 мм. Клиренс - 520 мм. Ъгъл на атака - 47/54 градуса. Окачване - независимо торсионно. Размер гуми - 13,0-18. Скорост по път с твърда настилка - 85 км/ч. Автономно предвижване по път с твърда настилка - 1000 км. Абсолютно гладко дъно. Във вода движението се осъществява посредством въртенето на колелата. Опционно могат да бъдат монтирани и други двигатели.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини