Отидете към основна версия

13 273 31

Немските аутобани стават платени

  • германия-
  • аутобани-
  • винетки
След дълго обсъждане и немалко спорове от страна на някои от членовете на кабинета, правителството на Германия взе решение пътищата в страната да станат платени. От 1 януари 2016 година за удоволствието да се движите по немските пътища ще трябва да заплатите такса.
 
Тя ще важи не само за магистралите, а и за всички останали междуградски артерии в Германия. За да използвате немската пътна мрежа ще трябва да закупувате винетен стикер, подобно на българските винетки. Аналогична схема важи и за европейски държави като Швейцария, Австрия, Чехия, Словакия и др.
Според средните европейски стандарти цените няма да са високи. Десетдневна германска винетка ще струва 10 евро, а такава за два месеца - 22 евро. Тези цени се отнасят за чужденците, преминаващи през територията на Германия. Немците ще плащат таксата година напред, като сумата автоматично ще се начислява върху налозите на автомобила.
 
Тя обаче ще зависи от екологичния клас на автомобила. Колкото по-маломощен е един автомобил, толкова по-ниска ще е таксата за годишен винетен стикер. Максималната сума, която ще плащат германските собственици на най-мощните коли ще е 130 евро.
 
В Германия такса няма да заплащат собствениците на мотоциклети, електромобили, инвалиди, а така също и линейки. У нас, независимо от класа и мощността на автомобила, годишната винетна такса е една и съща. И през следващата година тя ще е 67 лв.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини