Отидете към основна версия

23 598 56

Audi A7 изминава 900 км без шофьор

  • audi-
  • a7-
  • sportback piloted driving-
  • rs7-
  • автопилот
В САЩ, компанията Audi изпрати на едно интересно пътешествие, своя модификация на автономна кола. Автомобилът, който може да се движи без водач е базиран на A7, а пълното му наименование е A7 Sportback piloted driving. Пътешествието от е от Калифорния до Невада, а разстоянието е приблизително 900 километра.
Автопилотът на експерименталната кола работи с помощта на няколко радара, адаптивен круиз контрол, лазерни скенери и 3D-видеокамери. Система за следене на т.нар. мъртви зони и навигацията също са включени в иновационния автопилот. Благодарение на изброената техника, както и на още куп компютърни модули и електроника, A7 Sportback piloted driving може да се движи самостоятелно.
Може и да спира и да потегля само, както и да се престроява и да изпреварва. На този етап обаче, автопилотът работи само при извънградски условия. В населените места по маршрута колата се управлява от водач. По трасето Калифорния - Невада, Audi-то се контролира от няколко журналиста, преминали предварителен курс на подготовка, като до тях има и специалист от Audi.
Максималната скорост, с която A7 Sportback piloted driving може да се движи само е 110 км/ч. Ако се наложи вмешателство на водача по време на автономния пробег, то колата го информира чрез специални звукови и светлинни сигнали. Ако случайно водачът не реагира, а електрониката прецени, че няма да се справи сама, то колата спира автоматично.
Ще припомним, че това не е първия опит на Audi с безпилотен автомобил. Върховото за марката постижение беше постигнато през октомври, миналата година. Тогава наточената версия RS7, оборудвана с автопилот, стана най-бързата автономна кола. Рекордът беше поставен на Хокенхайм, като Audi-то премина обиколката за 2.10 мин, като разви максимална скорост от 240 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини