Last news in Fakti

6 Януари, 2015 08:55 23 587 56

Audi A7 изминава 900 км без шофьор

  • audi-
  • a7-
  • sportback piloted driving-
  • rs7-
  • автопилот
В САЩ, компанията Audi изпрати на едно интересно пътешествие, своя модификация на автономна кола. Автомобилът, който може да се движи без водач е базиран на A7, а пълното му наименование е A7 Sportback piloted driving. Пътешествието от е от Калифорния до Невада, а разстоянието е приблизително 900 километра.
Автопилотът на експерименталната кола работи с помощта на няколко радара, адаптивен круиз контрол, лазерни скенери и 3D-видеокамери. Система за следене на т.нар. мъртви зони и навигацията също са включени в иновационния автопилот. Благодарение на изброената техника, както и на още куп компютърни модули и електроника, A7 Sportback piloted driving може да се движи самостоятелно.
Може и да спира и да потегля само, както и да се престроява и да изпреварва. На този етап обаче, автопилотът работи само при извънградски условия. В населените места по маршрута колата се управлява от водач. По трасето Калифорния - Невада, Audi-то се контролира от няколко журналиста, преминали предварителен курс на подготовка, като до тях има и специалист от Audi.
Максималната скорост, с която A7 Sportback piloted driving може да се движи само е 110 км/ч. Ако се наложи вмешателство на водача по време на автономния пробег, то колата го информира чрез специални звукови и светлинни сигнали. Ако случайно водачът не реагира, а електрониката прецени, че няма да се справи сама, то колата спира автоматично.
Ще припомним, че това не е първия опит на Audi с безпилотен автомобил. Върховото за марката постижение беше постигнато през октомври, миналата година. Тогава наточената версия RS7, оборудвана с автопилот, стана най-бързата автономна кола. Рекордът беше поставен на Хокенхайм, като Audi-то премина обиколката за 2.10 мин, като разви максимална скорост от 240 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 6 Отговор
  • 2 Симеон Тасев

    2 4 Отговор
    след някой друг век и японските "коли" ще измислят нещо такова
  • 3 Марто

    1 3 Отговор
    Ако имам едно такова, ще си седя с гръб към движението за да гледам по-добре учудените физиономии на шофьорите на разните бмв-та и мерцедес-и, които ще задминавам. :):):)
  • 4 Autohouse Randm

    4 2 Отговор
    Audi ot godini izminavat nogo km bez shofior,ne e novost.Patnite pomoshti rabotiat za tiah.

    Коментиран от #5

  • 5 AudiForLife

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Autohouse Randm":

    Мечтай си Autohouse Randm, мечтай си.

    Коментиран от #32, #34

  • 6 диан

    2 0 Отговор
    то ако е ефективно японците да са го направили
    това толкова оскъпява колата че е по добре да
    имаш шофьор да ти отваря врата и да казва
    заповядайте господин началник
    и да лъска джантите
    от страната на дискотеката:)
    а не като тоя да седиш на тръни на шофьорското
    място
  • 7 Дошo

    1 2 Отговор
    Това не е толкова интересно.На мен ми е интересно как е минало такова разстояние без да се счупи нещо
  • 8 Маркетингофоб

    0 2 Отговор
    Мерцедес имат серийна кола с такава система ... а 900 км не са никакво постижение за тях ... особено в обширна страна като САЩ

    Това е като рекламата на опел за отопляемите седалки, волан и стъкло ... през 2015-та .... в мерцовете го има от 20 и кусур години

    Коментиран от #13, #15

  • 9 Красо Зелето

    4 1 Отговор
    Нека дойдат да я тестват в България да направи маршрут от 900км и да видим дали няма да се разпадне, или някой Перничанин няма да отбие колата заради това, че го е засякла и да се опита да пребие шофьора

    Коментиран от #11

  • 10 ккко

    4 1 Отговор
    Ей бездарници....вървете работете, стига сте чоплили и мечтали... не знаете дори какво означава това постижение в технологичен план....вървете и работете че, животът може и да е кратък та да се отървете но, може и да е много дълъг и много да се мъчите и страдате...!!!
  • 11 тт

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Красо Зелето":

    Интересно ми е кво ще стане ако, шофьорът е Багата , Кобрата или някоя здрава мутра ? Или те като изпреварват гледат първо кой е вътре, ша стане ли номера да са напраят на интересни или да си подвият опашката... и тъй праят майна живи п.тки !

    Коментиран от #12

  • 12 Другият

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "тт":

    Ха ха ха, викаш да не стане "... поливащия , полян... "
  • 13 Титов

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Маркетингофоб":

    Ареее стига бе, "мерцовете" ....у Америка у Дивиьот Запад, дилужансити още са билье с отупляиеми седалници и... euro 7 !.....хм млого лазбилаш ама...ъц !
  • 14 шофъор на тир

    1 0 Отговор
    Тази кола да я пуснат да направи маршрут само от 5 километра от елхово до лесово до турската граница та да видим как ще изглежда
    със счупени амортесьори и спукани гуми от дълбоки дупки до коляното това е кола само за аутобани и за милионери

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "шофъор на тир":

    Еее е разгиле, ха добро утро колега !
  • 17 onq s konq

    1 1 Отговор
    Не раэбирам къде е тук новината...Че "Ауди" са си направили робот-това ли е?И трима журналисти го направляват до Невада,пък някакъв от "Ауди" направлява тях.Във момента роботи -самолети иэвършват бойни мисии на другия край на света/обстрелване на Ислямска държава/ с беэпилотни самолети ,контролирани от Щатите/,роботи-"марсоходи" пълэят по повърхността на Марс и вэемат проби от повърхността...

    Коментиран от #21

  • 18 дан

    3 0 Отговор
    какво сложно, те в америка завои нямат, пускат го напред и само със страничен вятър да се съобразява...

    Коментиран от #22

  • 19 Монго

    2 1 Отговор
    И къде ще е удоволствието от шофирането?

    Коментиран от #23

  • 20 гого

    1 0 Отговор
    Мартинчо, с тази скорост най-много да изпревариш дядо си с волския впряг.
  • 21 гост 1

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Интересно ми е да разбера къде е този "края на света" ...а и "другият край...къде е" ? като те чета разбирам че, за тебе Земята е плоска !!!.... ми то тогава излиза че, тя "колата" е по-умна от тебе ....и ето ти я НОВИНАТА ! Това че, ти не виждаш "новина" ....не означава че, няма !!! Колко сетива участват и какви качества са нужни на човек за да управлява един автомобил ,мислиш че са малко ли ? защото ти е станало на тебе навик и вече е много лесно, като да се напънеш и да пръднеш ! Я се замисли малко (.... е добре де, поне опитай... !) 900 км път, а това са (...стотици знаци, стотици завои, тръгвания ,спирания ,ограничения , изпреварвания и прибирания отново в платното и то в точния момент, пешеходни пътеки, каруци, неправилно пресичащи хора, държане на пътя, движение по наклон на долу и на горе и т.н.) ...на кратко, да тълкува да взема решения, да мисли и преценя като човек ....и това за тебе е нищо, така ли ? А за управлението на един самолет какво по-вече е необходимо !? има дистанционно управляеми хиликоптери за по 20 лв. , един GPS ,камера ,датчик за изчисляване силата и посоката на вятъра и двигател за задвижване на перките с определен ъгъл за преодоляване на притегателните сили....и това ли е много по модерното и ултрасложното което даваш за пример на тезата си.....пффф ай въри си паси коня и не са излагай по форумите с невежество...!!!

    Коментиран от #25

  • 22 Титов

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "дан":

    Те у Америка нищо нямат ве, и знаци немат, па и ветър немат исто ти е тама като у Булгарско у времето на дядяти Ивань Вазовь с цървулите ...!
  • 23 Другият

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Монго":

    Живея на 2400км. от Бг. и да ти кажа че, обичам да шофирам но, ми идва малко в по-вече "удоволствието от шофиране"-то.... та евентуално като опция няма да е никак зле на моменти тя (колата) да поеме контрола !
  • 24 Радой Мянков

    4 0 Отговор
    Ей, пак избистрихте технологията. Пробвайте да напишете код за автоматизация на робо-ръчичка, която прави един цикъл движения n на брой пъти в XYZ координатна система... после ще си говорим пак, колко е просто и неиновативно.
  • 25 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост 1":

    Виж сега...Эа формата на Эемята няма да спорим-явно сме на раэлично мнение.Говорим си просто эа роботчето на "Ауди",което ти някакси не можеш да раэбереш че се движи САМО ИЭВЪН ГРАДА-поне така е написано!А специално по трасето по което са го пуснали да се движи няма эавои,няма иэпреварвания/110км макс!/,няма каруци,...има ПУСТИНЯ!!!И тръни и эмии,эа които не са предвидени "пешеходни пътеки"...И эа какво превключване на скорости ми говориш,след като колата е "автоматик"...Май наистина е по -добре да хвърля малко эоб на коня вместо да споря с такива като тебе,но пък ми е интересно донякъде как "функционирате" също като хора:)

    Коментиран от #30

  • 26 mediator37

    2 0 Отговор
    Поздравления за Ауди, шапки долу! Хубаво е да има конкуренция. Хубаво е БМВ и Мерцедес да усещат във врата си плътния дъх на Чопар.
    Един доцент ми каза, че е по-трудно да се направи автоматизация на комбайн, отколкото на космически кораб, защото значително повечето фактори влияят на работата на комбайна, в сравнение с еднородната космическа среда, където се движи ракетата.
    Така че примерът с безпилотните самолети, които поразявали цели в Ислямска държава не е много интересен, дори по простата причина, че още 1943г. Третият Райх използва успешно първите крилати ракети ФАУ 1 ( по същесетво те са безпилотни самолети) за поразяване на цели на разстояние десетки километри. Така че безпилотните самолети на хамериканците са закъсняли само с 80 години.
  • 27 !!!

    1 0 Отговор
    Tи май тотално бъркаш понятията... безпилотен самолет и автономна кола са все неща нямащи нищо общо едно с друго... самолетите се управляват дистанционни и не вземат решение сами кога да бомбардират, да бе говорим, там няма насрещно движение, път широк Х метра и т.н.... Не знам кой колко е ограничен, но ако не можеш да направиш разлика между това една кола да се движи сама по пътищата и един самолет да се управлява дистанционно във въздуха то по-добре наистина да ходиш да даваш зоб на коня си!
  • 28 бончук

    1 0 Отговор
    Това е бъдещето, и все повече тази технология ще се усъвършенства, и ще навлиза в ежедневието ни.Представете си една перфектно работеща такава система, колко ще намали инцидентите по пътя, и колко човешки живота би могла да спаси.
  • 29 Пепо

    1 0 Отговор
    Как ли ще работи автопилота като стане на 15+ години и дойде за нова кола в БГ...?
  • 30 гост 1

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    За формата на земята няма място за спор- доказано е, знае се че, е овална ( по скоро крушовидна форма ) така че няма "един или друг край" :) Къде прочети да съм споменал за превключване на скоростни кутии, автоматици и тем подобни ? И 900 км прав път ...без завои ,град, градче или поне едно малко селце....аййй стига бе ...! А че, колата сама спира,тръгва, престроява се и изпреварва...го пише в самата статия ! И това са само едни първи стъпки и насока за подобна система и опция във съвременните автомобили ! Сега ако, си дал зоба на кобилката си .... отговори и на "Радой Мянков" №24 който пита нещо там.... а ти си човека със знанията на който нищо не може да се опре и учуди ...!!! :)
  • 31 1111

    2 0 Отговор
    Мисля,че това е поредната новина за края на личния автомобил.Гигантите в авто-индустрията,Гугъл,Юбер и кой знае още кой,иска всячески да обезмисли притежанието на личен автомобил,а придвижването с него да се превърне в услуга(естествено с корпоративен ,,автономен,, автомобил).С почти същите похвати внушиха на 1-2 поколения в цял свят,че притежанието на собствено жилище е ,,излишен лукс,, който ги лишава от мобилност,кариера,поглед над света и куп други клишета.Резултата е плащане на наеми в хотели,хостели и апартаменти до гроб. Та мисълта ми беше,че шофьорите на Юбер ще бъдат освободени от работа чрез същото приложение за телефон,с което в момента си изкарват хляба....а на другия ден ще видим автономните автомобили на Гугъл по улиците(като такси или ,,личен,, автомобил)Не вярвам някой да не се съгласи,че от години ни промиват мозъците с глупости като околна среда,градска среда,вредни емисии,зелени градове и още куп глупости.Ако някой наистина иска това,на първо време трябваше да видим поне един град без бензиностанции...А за личните автомобили през следващите 10год. очаквам направо ,,отказващи,, данъци...
  • 32 Златан Недоклатенов

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "AudiForLife":

    ti stana goliam kapacitet be pich. Audi koito se e utarval vednaj nikoga ne poglejda kam tiah poveche a

    Коментиран от #51

  • 33 На Autohouse Randm трети братовчед

    2 3 Отговор
    А7 napomnia star vlak otzad
  • 34 Autohouse Randm

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "AudiForLife":

    tova e samata istina.samo mazohist bi karal ALDI

    Коментиран от #35

  • 35 Гаврош

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Autohouse Randm":

    ти АУДИ карал ли си бе , сигурно даже не си се и возил бе

    Коментиран от #36, #42

  • 36 Златан Недоклатенов

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Гаврош":

    mercedes benz e nomer 1
  • 37 BENZ

    0 4 Отговор
    benza e ludnica a Audito e tragedia ot kam kachestvo.
  • 38 Vasik Atanasova

    4 1 Отговор
    АДМИРАЦИИ ЕТО ТОВА Е КОЛАТА КОЯТО ЩЕ ВИ ИЗВЕДЕ ОТ СНЕГА А НЕ ДА СКАЧА ЕДИН НА БАГАЖНИКА ИНАЧЕ МЕРЦЕДЕС КАРАМ
  • 39 Николинка Кучкова

    0 0 Отговор
    naprotiv mislia te che takiva kato teb ni matiat vodata.golfajiata si e golfajia.
  • 40 harry

    0 0 Отговор
    Къде остава удоволствието от шофирането
  • 41 bosh

    2 0 Отговор
    na vnimanieto na vsi4ki koito opluvat audi ili kakvoto i da e bilo,koito mi pokaje perfektnata kola bez nito edin kusur,6te sabiram pari4ki ot zakuski za da mu q vzema,vsqka marka si ima + i -,no v vsqko edno spisanie,test i kakvoto i da e bilo,audi pone ot kum interior e s edna ideq po dobro ot koqto i druga kato ka4estvo i e napisano v auto bild,top gear,tuning magazin...i 6te pobeleq dokato gi izredq...i za poqsnenie v vsqka edna statiq za vutro6ne obzavejdane pi6e 4e benz i bmw se stremqt da dostignat ka4estvoto na audi
    i kakuv mercedes e kato polzva dieseli ot renault
  • 42 хХх

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гаврош":

    тоя, на който си писал,кара лада и е от Люлин. хахахаа
  • 43 eto

    2 1 Отговор
    на много хора не им харесва, че Ауди измества от челните позиции БМВ(Мерцедес няма защо да го споменавам, тъй като отдавна са го изместили). Това обаче е факт и колкото и да пишете срещу най-прогресиращата марка автомобили няма какво да направите!!!

    Коментиран от #46, #47

  • 44 Vasik Atanasova

    3 1 Отговор
    ВЪТРЕ Е КАТО САМОЛЕТ
    БРУТАЛЕН ИНТЕРИОР
  • 45 Златан Недоклатенов

    1 2 Отговор
    imeto Аudi govori za tarsisi si skorostna kutia

  • 46 BENZ

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "eto":

    Audi davat milioni za zaiadlivi reklami sas carete na patia Mercedes i BMW a ne praviat nishto po vaprosa sas kachestvoto na proizvejdanite ot tiah hambari.

    Коментиран от #53

  • 47 Боян Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "eto":

    светлинни години пред всички останали...
  • 48 Златан Недоклатенов

    0 1 Отговор
    golemite vinagi izbirat nai dobroto mercedes benz.

    Коментиран от #49, #52

  • 49 Боян Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Златан Недоклатенов":

    а тези , които разбират знаят какво да изберат. не вярвам да е шейната от клипа...
  • 50 gost

    0 1 Отговор
    Апсолютно си прав сега понеже Audi измества Mercedes и BMW на тях ще им се пукнат сърчицата
  • 51 Съдията

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Златан Недоклатенов":

    Кой знае и ти какъв ерген си , фен на баварски или японски 20 годишни сандъци и са мислиш за велик !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "BENZ":

    Не му се връзвайте на тоя смешник.Алуди специално на пазара в Щатите са след БМВ, Мерц и Лексус.Янките започнаха да се усещат, че им продават много, много скъпи Шкоди

    Коментиран от #55

  • 54 МРАЗЕЩ БМВъ

    0 0 Отговор
    да от близо 4 години винаги са първи в класациите по всичко ;)

    Коментиран от #56

  • 55 Радой Мянков

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Дошo":

    Понеже раздаваш интересни квалификации и сравняваш автомобили със съвсем различна философия и за съвсем различни потребителски кръгове, започвам да се съмнявам, че нито си виждал Шкода, нито Ауди. Да не говорим, че на американския пазар Ауди никога не са били на първо място, но пък отбелязват най-стабилен ръст от немските производители в пазара на нови автомобили от другата на Атлантика. И не бъркайте политиката на дилърите и политиката на компанията по повод рекламите.
  • 56 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "МРАЗЕЩ БМВъ":

    mrazish BMW i haresvash Dacia nali haha