Отидете към основна версия

8 Март, 2015 10:59, обновена 8 Март, 2015 10:59 23 816 87

Продава се уникално Audi S1 от великата Група Б

  • audi-
  • s1-
  • rallye-
  • рали-
  • group b-
  • група б

Това уникално Audi Quattro от 1982-ра година с номер 900012 е било управлявано от Хану Микола в рали "Монте Карло" същата тази година. Тогава той се изправя в пряка битка с великия Валтер Рьол в Група 4. За жалост не успява да го победи и завършва втори. Тогава Рьол управлява Opel Ascona. Колата участва също и в Рали Швеция по-късно през годината, където Микола завършва 16-ти.

През 83-та Audi използва колата главно за тренировъчни сесии. Тогава тя претърпява промяна, за да покрие стандартите на Група Б и е продадена на бившия състезател на Saab Антеро Лейн. Той използва колата още същата година в рали "Ломбардия", от което се отказва. От там нататък следват много успехи и той спечелва Финландския шампионат две поредни години 84-та и 85-та.

Лейн побеждава също и в рали "Арктика" цели три поредни години - 84-та, 85-та и 86-та. През 87-ма колата отново сменя собственика си и попада в ръцете на Ерки Хейкуринен. С нея той спечелва рали "Маната 200" от там тя отива при Сакари Виерама. Управлявана от Марко Валтонен през 88-ма и 89-та, преди да бъде продадена от Виерама на Раймо Ског.

Ског възстановява колата и се състезава с нея в рали спринтове и ледени ралита във Финландия. През 91-ва година колата отива на заслужена почивка при колекционера на марката Андерс Карлсон. Тя е негово владение чак до 95-та, когато е изложена на търга Brooks' Olympia и намира новия си собственик. От там отива за пълна инспекция в Konrad Schmidt Motorsport GmbH, за да бъде във форма.

От тогава насетне колата е добре поддържана в оригиналното ѝ състояние и с тази богата история тя се превръща в нещо много ценно. Ще бъде изложена на 21 март тази година на 73-тата среща на членовете на Bonhams’ Goodwood. Със сигурност ще подейства като силен магнит за колекционери от всички точки на земното кълбо.

Подробности за стандартното Audi Quattro (85) , ще намерите ТУК

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини