Отидете към основна версия

15 005 30

2.0 TFSI няма да работи по цикъла на Ото

  • audi-
  • volkswagen-
  • tfsi-
  • 2.0-
  • ото-
  • милър
Компанията Audi разработи ново поколение на своя двулитров бензинов турбо двигател, познат ни като TFSI. Най-интересното при него е, че този мотор не работи по познатия ни цикъл на Ото. От Audi го наричат най-ефективният двулитров мотор в своя клас, въпреки че на пръв поглед характеристиките му съвсем не са впечатляващи. Новият двулитров агрегат е с работен обем 1984 см3 и с мощност 190 к.с. Максималният му въртящ момент е 320 Нм. 
 
За сравнение ще кажем, че досегашният 2.0 TFSI на компанията разполага с 225 конски сили. Новият мотор обаче ще е значително по-икономичен. Обещанията от страна на компанията са за паспортен разход от под 5.0 литра на 100 километра пробег. Новият 2.0 TFSI ще дебютира под капака на следващото поколение на Audi А4, премиерата на което е насрочена за автомобилното изложение през есента във Франкфурт. Впоследствие този мотор ще се появи и на другите модели от концерна Volkswagen.
Що се отнася до технологията на новия агрегат, то любопитното е, че моторът е свързан с екзотичния цикъл на Милър. Най-общо казано той представлява система, затваряща всмукателните клапани по-рано от обичайното, преди буталото да достигне до долна мъртва точка. Така по-късия такт повишава геометричната степен на компресията, увеличавайки по този начин степента на разширение на продуктите от горенето.
 
Ефективността на този цикъл е по-ниска от тази на стандартния цикъл на Ото при традиционния бензинов двигател и поради тази причина мощността на новия мотор е по-малка. За това цикълът на Милър се използва само при частични натоварвания, а когато се изисква пълна тяга, електрониката превключва от цикъла на Милър, към познатия ни цикъл на Ото.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини