Отидете към основна версия

17 738 44

Ето го новия Opel Astra

  • opel-
  • astra
Колите на Opel от т.нар. компактен клас имат доста дълга история. Тя започва от с Kadett през 1936, а сега продължава с новата Astra, единадесетото поколение на компактните модели на Opel. Досега 24 милиона компактни модела Kadett и Astra са напуснали производствените линии. След този успех Opel е готов да добави нова страница в историята на своя бестселър. Следващото поколение Astra е основано на чисто нова лека автомобилна архитектура, ще се задвижва само от двигатели последно поколение и ще предлага характеристики, с които преди разполагаха само автомобилите от по-високите сегменти на марката.
Новата Astra е с до 200 килограма по-лека от предшественика си, а атлетичният й дизайн прави това видимо. Размерите й са по-малки, но в същото време и вътрешния простор и комфортът и са значително увеличени. Напълно новата автомобилна архитектура играе огромна роля в понижаването на теглото. Всеки компонент е проверен за максимално компактност на конструкцията и олекотени материали. Само теглото на каросерията е снижено с 20 процента от 357 на 280 килограма. Допълнително към това мерките свързани с ходовата част са допринесли за намаление на теглото с още 50 килограма. Това включва употребата на високоякостни и ултра високоякостни олекотени стомани, компактни подрами, както и преден и заден мост с намалено тегло. Крайният резултат от тази фитнес програма е, че новата Astra е станала по-пъргава и комфортът на шофиране се е подобрил.
Тя е по-отзивчива, има по-добра управляемост и осигурява много по-директно усещане при шофиране. Според хората от Opel новата Astra е много по-приятна за шофиране отпреди. Под капака на всяка нова Astra може да бъде намерен някой от абсолютно новите двигатели. Мощностният диапазон се простира от 70 кВт/95 к.с. дo 147 кВт/200 к.с. Дизеловите и бензиновите двигатели с работен обем до 1.6 литра имат три общи характеристики: комбинират най-висока степен на ефективност с отлична динамика и плавна работа. Дизеловият 1.6 CDTI в няколко версии на максимална мощност, започващи от 70 кВт/95 к.с. покриват избора на дизелови предложения, докато 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo (77 кВт/105 к.с.) е базовото бензиново предложение. Акцент в портфолиото от двигатели на Astra е напълно новият 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, четирицилиндров агрегат от същото поколение на по-малкия, но въпреки това мощен еднолитров, трицилиндров двигател.
Изцяло алуминиевият двигател ще направи дебюта си с мощност от 107 кВт/145 к.с.. Той впечатлява с динамична реакция и високи динамични показатели и в същото време с по-нисък разход на гориво. Двигателят достига много рано до максималния си въртящ момент от 250 Нм. Максималната мощ е налична между 1,800 и 4,000 оборота – отличните условия за удоволствие при шофиране в комбинация с ефективност. Благодарение на своята конструкция новият 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo също спомага за намаляване на теглото на автомобила. Само алуминиевият блок на двигателя е с десет килограма по-лек от стоманения на настоящия 1.4-литров турбо мотор.
Следващото поколение Astra е първият нов модел на Opel, който ще се предлага с асистента за персонална свързаност и услуги Opel OnStar още от самото си представяне. Opel OnStar предлага на клиентите широка гама от услуги в областта на безопасността и комфорта. Ако например се задейства въздушна възглавница, Opel OnStar автоматично ще бъде предупреден. Консултант ще се свърже с автомобила, за да провери дали пътниците се нуждаят от помощ. В случай, че не бъде получен отговор незабавно, ще бъдат изпратени екипи за бърза помощ към точното място на произшествието. Това е само още един пример за предимствата на новия персонален асистент за комуникационна свързаност и услуги. Водачите и пътниците имат достъп до OnStar денонощно по всяко време на годината. Независимо дали имат нужда от помощ на пътя или каквато и да било друга услуга – консултантът OnStar винаги е готов да помогне.
Освен това OnStar ще превърне новата Astra в 4G LTE мобилен Wi-Fi хотспот. До седем устройства, от смартфони до таблети, ще могат да бъдат свързани едновременно. В допълнение, новото поколение инфоразвлекателна система IntelliLink също ще отбележи своя дебют в Astra. Тъй като е съвместима с Android Auto и Apple CarPlay, тя ще осигурява възможност за пренасянето на света на смартфона във вашия автомобил. Авангардната патентована от Opel система за матрични изцяло LED предни светлини от ново поколение позволява шофирането с дълги светлини без заслепяване на другите водачи и ще се предлага в компактния клас за първи път в Astra. Съдържащата 16 LED сегмента – по осем от всяка страна на автомобила – новата матрична LED система автоматично и постоянно адаптира дължината и разпределението на светлинния сноп във всяка пътна ситуация. Осъществяването на този процес става с помощта на предната камера Opel Eye.
В момента, в който автомобилът напусне градските зони, дългите светлини се активират автоматично и остават включени през цялото време. При скорост на движение от 80 км/ч водачите установяват наличието на обекти встрани от пътя с 30 до 40 метра по-рано отколкото с конвенционални халогенни или ксенонови къси светлини. Това им осигурява около 1.5 секунди повече време за реакция. Заслепяването на другите водачи също не е проблем. Когато камерата установи наличие на светлинни източници от идващ насреща или попътен трафик, индивидуалните LED елементи в съответната зона се деактивират, като просто „изрязват“ светлинната зона около автомобилите. Останалата част от пътя и околното пространство остават ярко осветени. С подобна степен на прецизност и адаптивност матричните LED светлини повдигат светлинните технологии на ново ниво.
Системата не само осветява околностите по-ярко от конвенционалните светлини, но елементите й имат и много по-дълъг експлоатационен живот от халогенните и ксеноновите източници. Друго предимство е, че вече не е необходимо механично изместване на предните светлини – индивидуалните LED сегменти се включват и изключват в зависимост от ситуацията, което също допринася за надеждността. Освен Opel OnStar и светлините IntelliLux LED®, бъдещите собственици на Astra могат да очакват и множество системи за безопасност, за асистенция на водача и за комфорт – много от които без конкуренция в този сегмент. Системата за Разпознаване на пътните знаци (Traffic Sign Assistant) и за Поддържане на лентата (Lane Keep Assist) с Предупреждение за непреднамерено напускане на лентата (Lane Departure Warning) и Индикация на дистанцията до предния автомобил (Distance Indication) се допълват от Предупреждение за опасност от удар отпред (Forward Collision Alert) с Аварийно задействане на спирачките при опасност от удар (Collision Imminent Braking) и не само правят новата Astra по-комфортна, но и по-безопасна.
Темпоматът с ограничение на скоростта гарантира, че скоростта винаги е в рамките на ограниченията. Системата Advanced Park Assist подобрява комфорта и може да паркира автоматично автомобила след натискане на бутон. Камерата за обратно виждане се активира при включване на задна предавка, а системата Side Blind Spot Alert разпознава обекти в диапазон от 3 метра зад автомобила, които иначе остават скрити от погледа на водача. В обобщение хората от Рюселсхайм казват, че новият Opel Astra е не само по-безопасен, по-атрактивен и по-модерен отпреди, но и по-лек, по-динамичен и с по-добра управляемост в завои, по-аеродинамичен и по-ефективен във всеки един смисъл на думата.

Подробни технически характеристики за генерациите на Opel Astra , вижте ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Това е новия най-голям Opel

    Новото поколение Opel Grandland е разсекретено. Моделът се отърва от префикса X след актуализацията през 2021 г. и сега е време за смяна на поколениет ...
    23.04.2024
    2 009
    7
  • Подробно за възроденият Opel Frontera

    Opel представи новата Frontera в Рюселсхайм само няколко дни след изтичането на първите снимки. Макар че подробните спецификации все още не са публику ...
    09.04.2024
    1 952
    21
  • Ето я новата Opel Frontera

    Изображение на новия Opel Frontera се появи в интернет. Вече ви информирахме, че известния модел скоро ще бъде възроден в нов формат - той ще дебютира ...
    07.04.2024
    6 756
    31
  • Irmscher показа екстремен Opel Astra

    Irmscher представи Astra OPC X-treme. Тунингованата версия е вдъхновена от Световния рали шампионат и неговите WRC автомобили. От пръв поглед ясно се ...
    26.03.2024
    2 573
    11
  • Opel разкри повече за новите си „джипове“

    Наскоро Opel разпространи прессъобщение, в което изтъква богатата си гама от напълно електрически автомобили, но това, което привлече вниманието на мн ...
    08.03.2024
    1 921
    4