Отидете към основна версия

7 961 12

Италианската полиция сменя Alfa със... Seat

  • seat-
  • alfa romeo-
  • leon-
  • полиция-
  • карабинери

Любимата на италианските карабинери Alfa Romeo 159 приключва дългата си кариера като най-разпространен автомобил в полицейския автопарк на Ботуша. Апенинската хубавица отстъпва място на неочакван наследник, след като Seat спечели поръчка за доставка на нови автомобили за силите на реда.



През следващите три години испанската марка ще достави 4 000 коли за нуждите на италианските ченгета. Първата партида от 925 Leon-а вече постъпва на служба. 475 от тях с кодово име "Пантера" са предназначени за градската полиция (Polizia di Stato), а 450 "газели" - за карабинерите.



Полицейският Leon има 2.0-литров дизелов двигател с мощност 150 к.с. Предницата и вратите на хечбека са снабдени със защита против дребнокалибрено оръжие, а гумите са подсилени.



Преди да сключи сделката със Seat, италианската полиция е провела изпитания на модела. Тестовият Leon е каран без прекъсване в продължение на 30 000 км със спирания само за зареждане с гориво, а вратите са били отваряни и затваряни по 100 000 пъти, за да се провери качеството на изработката.



В сделката има известна ирония, тъй като Sociedad Española de Automóviles de Turismo (S.E.A.T.) функционира дълги години като филиал на FIAT. През 1990 г. става собственост на Volkswagen Group и немците започват да развиват марката като конкурент именно на Alfa Romeo.

Подробни технически характеристики за Сеат Леон , вижте ТУК
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини