Отидете към основна версия

28 551 18

Световен рекорд за ускорение от 0 до 100 км/ч

  • рекорд-
  • ускорение
Група студенти от университета в Щутгарт постигна нов световен рекорд за ускорение с автомобил. По-конкретно става дума за старт от място и достигане на скорост от 100 км/ч. Построеният от тях електрически болид успя да достигне 100 км/ч. за умопомрачаващото време от 1.779 секунди.
Рекордното постижение е постигнато на прав участък от самолетната писта JadeWeserAirport, намираща се в североизточна Германия. Още по-любопитното е, върховото постижение е постигнато от жена. Това е Приска Шмид, която успя да подобри досегашното върхово постижение с 0.006 секунди.
Самият болид е снабден с четири електромотора, които развиват сравнително скромната мощност от 136 конски сили. Болидът обаче тежи само 160 килограма, като в него са интегрирани комплект батерии с капацитет 6.62 киловатчаса. Така съотношението тегло/мощност е 1.6 кг на киловат.
За сравнение ще кажем, че при болидите от Формула 1 то е 1.0 кг/кВт, а при хиперкари като Bugatti Veyron Supersport и Porsche 918 Spyder е съответно 2.08 кг/кВт и 2.50 кг/кВт. Рекордът все още не записан в Книгата на Гинес, но според участниците в проекта това ще стане в близките няколко седмици.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини