Отидете към основна версия

12 780 22

Какви ще са загубите на VW след "Дизелгейт"?

  • volkswagen-
  • дизелгейт

Все още не може да се даде еднозначен и точен отговор на този въпрос, но възникналият грандиозен скандал с Volkswagen, получил прозвището "Дизелгейт", определено ще доведе до сериозни загуби за компанията. Колко обаче ще са те?

Един от възможните варианти, който е и най-песимистичният до момента, бе очертан от банката Credit Suisse, според която Volkswagen ще претърпи загуби от колосалните 78 млрд. евро. Тази неутешителна прогноза беше разпространена от CNN Money.

Както поясняват анализаторите от Credit Suisse, скандалът ще се отрази изключително негативно и на клиентите на марката, което от своя страна ще доведе до спад в търсенето на автомобили VW.

Въпреки че от концерна вече заделиха сумата от 6.5 млрд. евро за отстраняване на негативните последствия от скандала, явно това няма да е достатъчно. С наложените глоби за "мръсните" дизели загубите ще се увеличат драстично, но още такива ще започнат да се трупат от частни искове, както и от различните мерки, които се вземат в страните от Европа.

Както вече ви информирахме, продажбите на дизелови коли на концерна с мотори EА 189 бяха спрени в много европейски страни. Като цяло имиджът на немския автомобилен производител получи мощен удар, от който ще му е трудно да се съвземе.

Песимистичните прогнози продължават с факта, че много е клиентите на марката ще се преориентират в бъдеще към други автомобилни производители, което ще доведе до още загуби за Volkswagen в дългосрочен план.

От CNN Money обаче казват, че прогнозата на Credit Suisse е прекалено песимистична. Има и по-оптимистичен вариант, при който загубите се изчисляват на 23 млрд. евро. Тези коментари веднага предизвикаха и реакция от страна на VW.

От Volkswagen заявиха, че всичко това са абсолютни спекулации, подобни разчети не означават нищо и от тях определено няма никаква полза. Ще припомним, че на този етап в "Дизелгейт" са замесени 11 млн. автомобила от марките Volkswagen, Audi, Skoda и Seat.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини