Отидете към основна версия

5 629 5

Литва обяви война на нечестните автотърговци

  • употребявани автомобили-
  • закон-
  • литва

Литовският сейм прие поправки в Гражданския кодекс, които задължават всеки продавач на употребяван автомобил да обявява всичките му дефекти и технически недостатъци, съобщава Delfi. Ако промените бъдат одобрени, от 1 ноември старият собственик на всяка кола ще трябва да декларира в договора за покупко-продажба всички пътнотранспортни произшествия и повреди, които са му известни.

Продавачите ще бъдат задължени законово да съобщават на купувача за неизправности по спирачките, кормилната уредба, окачването и осветителната система. Отделно ще трябва да се доказва работоспособността на изпускателния тракт и в частност оборудването за неутрализиране на вредните вещества в отработените газове, еърбеговете и обтегачите на предпазните колани.

Според Държавната пътнотранспортна инспекция на Литва нововъведенията ще помогнат на купувачите да оценяват обективно автомобилите, които им се предлагат, и ще им спестят средства за възстановяване на щети след некачествен ремонт преди продажбата. Механиците и търговците на употребявани коли от балтийските страни са известни в цяла Европа с уменията си да реанимират практически унищожени автомобили и да ги обявяват за продан с етикета "Перфектно състояние".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини