Last news in Fakti

21 Октомври, 2015 11:22 5 620 5

Литва обяви война на нечестните автотърговци

  • употребявани автомобили-
  • закон-
  • литва

Литовският сейм прие поправки в Гражданския кодекс, които задължават всеки продавач на употребяван автомобил да обявява всичките му дефекти и технически недостатъци, съобщава Delfi. Ако промените бъдат одобрени, от 1 ноември старият собственик на всяка кола ще трябва да декларира в договора за покупко-продажба всички пътнотранспортни произшествия и повреди, които са му известни.

Продавачите ще бъдат задължени законово да съобщават на купувача за неизправности по спирачките, кормилната уредба, окачването и осветителната система. Отделно ще трябва да се доказва работоспособността на изпускателния тракт и в частност оборудването за неутрализиране на вредните вещества в отработените газове, еърбеговете и обтегачите на предпазните колани.

Според Държавната пътнотранспортна инспекция на Литва нововъведенията ще помогнат на купувачите да оценяват обективно автомобилите, които им се предлагат, и ще им спестят средства за възстановяване на щети след некачествен ремонт преди продажбата. Механиците и търговците на употребявани коли от балтийските страни са известни в цяла Европа с уменията си да реанимират практически унищожени автомобили и да ги обявяват за продан с етикета "Перфектно състояние".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джамбаз

    2 0 Отговор
    А после българските джамбази били измамници

    Коментиран от #2

  • 2 поТИМ се

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "джамбаз":

    Хаха статията е обида към българските джамбази - те са най-добрите, могат от пералня да направят кола модел 98г. на 125000км. карана от баба на 85г. до аптеката за лекарства. В БГ ако се вкара такъв закон и всяка "автокъща" трябва да смени табелата на "Автоморга". По-нагли и крадливи от джамбазите са единствено таксиметровите шофьори!
  • 3 onq s konq

    2 0 Отговор
    До болка известни "вратички" в закона:"Старият собственик да декларира всички ПТП и повреди,които са му ИЗВЕСТНИ"!Без да защитаваме продавачите обаче трябва да отбележим,че при покупката купувачът е нормално да огледа и пробва колата,да я прегледа в сервиз,но веднъж платена сумата-вече няма връщане назад.Защото е казано-КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ...
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Това трябва да важи за дилъри на автомобили, със сервиз и гаранции. На Запад получаваш гаранция за кола втора употреба, проверена от дилър, обслужена при него и той носи отговорност ако тя е кърпена и поправяна, но без да е описано. Затова и се плаща повече, за точно тази гаранция.
    Тук всеки може да отиде, внесе няколко поли и да ги паркира в двора си - ето ти търговец. Но няма практика да се купува от оторизиран дилър, понеже в Дупница е 1000лева по-евтина и никой няма да отиде да ги даде, за да има гаранция. Това, че половината не могат да се приберат от Дупница до родното място заради някакви проблеми и повреди не влиза в гавите на следващите купувачи. Не е нормално тди да няма турбо, нали?
  • 5 чичо пичо

    2 0 Отговор
    А бе всичката тая слободия я направиха умишлено световните бандити, та сега и куцо и сляпо е играч. Циганорите станаха най-големите изнудвачи и бандити в Европа и в света, с привилегиии и необезпокоявани от никой, покровителствани по презумпция ,че са цигани и малцинства ,а то те са най върлите гниди. Хитлер, Хитлер за тях. При комунизма единствено това ми харесваше, че за измекярите и циганите нямаше никаква прошка. МВР биеше яко, лежаха в пандиза, а сега ние българитесме смачкани от тия цигански престъпници тотално, а държава няма, пълно нехайство.