Отидете към основна версия

12 635 13

Skoda Yeti влиза в калъпа

  • skoda-
  • yeti-
  • vision s-
  • volkswagen-
  • tiguan

Екстравагантният субкомпактен кросоувър на Skoda се радва на стабилно, но умерено търсене в Европа. През миналата година са продадени 64 348 Yeti-та, докато конкуренцията в лицето на Nissan Juke редовно прескача летвата от 100 хил. екземпляра. По мерките на сегмента пък чехите са далеч от рекорда на Renault Captur, от който през 2015-а са купени 194 847 бройки. В Млада Болеслав обаче смятат да променят това и да отхапят доста по-едро парче от тортата с новото поколение на модела, заканва се шефът на компанията Бернхард Майер през Auto Express.

Актуалното Yeti е построено на поостарялото шаси PQ35 на Volkswagen Golf V, а следващата генерация ще бъде базирана на модулната платформа MQB, което ще го сроди с Tiguan и Seat Ateca. Това ще доведе до повече простор в купето и по-солидни външни размери.

В дизайнерски план различията между двете поколения ще бъдат още по-драстични. Странните пропорции и причудливото оформление ще отстъпят място на доста по-привична "всъдеходна" стилистика, повлияна силно от прототипа Vision S Concept, който скоро ще се превърне в серийно SUV с името Kodiaq.

От Skoda уверяват, че Yeti II ще бъде много по-практичен от предшественика си. Освен повече място за пътниците кросоувърът ще предлага и почти 100 литра повече багажно пространство от сегашните 416.

Гамата от двигатели ще включва 3- и 4-цилиндрови мотори с обем от 1.0 до 2.0 литра, познати от останалата гама на концерна-майка. Ще се появи и хибридна версия със сходна агрегатната база с Volkswagen Tiguan GTE, който може да изминава до 50 км на ток със скорост до 130 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини