Отидете към основна версия

6 891 8

Продава се трофеен 500K Special Roadster, откраднат през 1945 г.

  • mercedes-benz-
  • 500k-
  • special roadster-
  • bonhams-
  • търг-
  • ханс прим

Аукционната къща Bonhams организира търг за безценен Mercedes-Benz 500K Special Roadster от 1935 г., изнесен незаконно от Германия след края на Втората световна война. Прогнозната цена на уникалния автомобил достига $7 000 000.

Роудстърът е принадлежал на немския магнат Ханс Прим. През 1945 г. той скрива колата в имението си, за да я предпази от плячкосване. След нахлуването на съюзническите войски предприемачът е арестуван и хвърлен в затвора, а Benz-ът е изнесен в Щатите от американски войници като трофей.

През 2011 г. холандският колекционер Франс ван Харе купува автомобила за $3.7 млн. и не след дълго показва придобивката си на изложение на класически коли в Есен. Немските власти обаче се усъмняват в законната собственост на "мерцедеса" и го конфискуват.

Година по-късно ван Харе постига споразумение със семейство Прим. Хамбургският съд се произнася, че съюзническите войски са изнесли роудстъра незаконно от Германия и го предават на наследниците на някогашния собственик.

Mercedes-Benz 500K се произвежда по поръчка между 1934 и 1936 г. Моделът, смятан от мнозина познавачи за една от най-красивите коли в историята, се оборудва с 5.0-литров редови осмак с мощност 160 к.с. Създадени са само 28 екземпляра.

Търгът, на който ще бъде продаден автомобилът, ще се състои на 3 септември във френския град Шантийи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини