Отидете към основна версия

61 752 47

Тест на зимни гуми 2011/2012

  • adac-
  • тест-
  • зимни гуми

 

Тази година топлите дни продължиха относително по-дълго време, но рязката смяна на температурите ни подсети, че е време за смяна на летните гуми със зимни. Добре известен факт е, че една гума запазва свойствата си в продължение на максимум четири сезона. Надяваме се тестът на немците от ADAC на зимни гуми за сезон 2011/2012 да ориентира тези от вас, на които им предстои покупка на нови зимни гуми.
 
Размерът, на който ще акцентираме, е може би най-разпространеният у нас, но дори вашият автомобил да е с други гуми, ще можете да се ориентирате в обстановката. Статистиката сочи, че в Европа, а и у нас най-популярният размер е 195/65 R15 и именно на тази база ще ви представим класацията за най-добра зимна гума. В хода на тестовете се анализират резултатите от действието на гумите на мокра настилка, сняг и лед. Освен това се взимат предвид и цена на гумата, поведение на сух асфалт, както и колко е шумна и как влияе на разхода на гориво дадената гума. Последният показател по който се оценяват продуктите е износване. Оценките са сборни от всички компоненти, като по този начин се определя най-добрата гума за зимни условия.
 
Специалистите от ADAC разделят различните гуми на пет групи - непрепоръчителни, условно препоръчителни, препоръчителни, силно препоръчителни и отлични. Започваме представянето на различните марки в обратен ред - от тези с най-слаби показатели, към най-добрите гуми за предстоящата зима. В теста на ADAC ще ви представим 15 различни модела гуми, които присъстват на родния пазар.
 
Непрепоръчителни и условно препоръчителни
От гумите, взели участие в теста, най-слабо се представя марката Trayal и по-конкретно зимният модел Arctica. Тези гуми са единствените, на които специалистите от ADAC дават оценка "непрепоръчителни". Следващата гума в класацията отзад напред, която получава оценка "условно препоръчителна", е Falken Eurowinter. Въпреки че показва по-добри показатели от Trayal, резултатите й са доста слаби и покупката не се препоръчва.
 
Препоръчителни
В този раздел влизат най-много от тестваните марки. Тук са и гумите, които условно можем да наречем бюджетни - тоест продукти, които се предлагат на сравнително добра цена на нашия пазар и в същото време дават задоволителни резултати в зимни условия. От този така наречен бюджетен клас най-добре се представя Nokian WR D3. След нея се нареждат Vredestein Snowtrac 3, Fulda Kristall Montero 3, Barum Polaris 3, Kleber Krisalp HP2, Kumho I'ZEN KW23. Интересното е, че гумата Bridgestone Blizzak LM-32 е най-скъпа от изброените, но дава най-слаби резултати сред препоръчителните зимни гуми.
 
Силно препоръчителни и отлични
За съжаление тази година нито една от тестваните гуми нe получава тъй желаната "sehr gut" оценка. Затова пък цели шест модела се нареждат в графата "силно препоръчителни". Своеобразният "златен медал" и тази година е присъден на марката Continental и по-конкретно на гумата ContiWinterContact TS830. Съвсем малко по-назад се нарежда конкуренцията от Goodyear, която атакува пазарите с продукта си UltraGrip 8. Изненадващо третата позиция е за Semperit Speed-Grip 2, а след нея в клас "силно препоръчителни" се нареждат Dunlop SP Winter Sport 4D, Michelin Alpin A4, и Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3.
 
Екипът ни определено се доверява на експертното мнение на независимата немска организация ADAC. Дали ще се доверите и вие е въпрос на лична преценка, но е много важно да не се подценява надеждността на гумите, особено в зимни условия. Новата хубава зимна гума може да спаси живота ви. Не правете компромиси с гумите - те са единственият детайл от автомобила, който има пряк контакт с пътната настилка. Това ги прави един от най-важните елементи, свързан с вашата безопастонст.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини