Отидете към основна версия

9 727 6

Италианци скатават глоби с български номера

  • регистрационен номер-
  • глоба-
  • данък-
  • италия

Епидемично увеличение на броя автомобили с българска регистрация отчита италианската Пътна полиция в последните години. Явлението е резултат от система за избягване на глоби и пестене от застраховки и данъци (до 85%), която функционира безотказно в балканската страна, разказва Corriere Della Serra.

Огромното мнозинство от водачите, което управляват такива автомобили, са не българи, а италианци. Компанията Nivi Credit, която се занимава със събирането на задължения към около 400 управления на Общинската полиция, изчислява, че през последните 10 години са издадени почти 4 млн. глоби на шофьори на коли с чуждестранни регистрационни номера. Повече от половината от тях са управлявали с пълномощно.

През 2015 г. от 740 000 неплатени глоби 21 994 са били издадени за нарушения, извършени с български автомобили. Съществува мащабна мрежа от посредници, които предлагат регистрация в България. За услугата се плащат еднократно €1 500, срещу които колата се извозва у нас, получава български табели и се връща в Италия.

Истинският притежател кара колата си с пълномощно или "под наем". Така не само в италианската хазна не влизат данъци, а и нарушителите се ползват с практически пълен имунитет към санкции.

"Властите следват стриктно установената процедура за изпращане на доклади за нарушения чрез консулствата или Интерпол, но в повечето случаи те не стигат доникъде", обяснява Джузепе Саломоне, началник на Пътна полиция в регион Молизе. Резултатът е, че шофьорите на автомобили с българска регистрация могат да пренебрегват напълно правилата за движение без да рискуват каквото и да било наказание.

Ситуацията се усложнява допълнително в случай на произшествие. Шофьорът на "българската" кола обяснява, че застраховка, сключена в България, надали ще покрие щетите, и предлага пари на ръка, за да се избегне викането на полиция. Обикновено другият участник в катастрофата приема офертата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини